用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇mami冇點幫d仔女報d野學, 冇咩証書, 而考到d名 ...
樓主: 娜娜媽.
go

請問有冇mami冇點幫d仔女報d野學, 冇咩証書, 而考到d名校

小兒在普遍幼稚園讀書, 沒cert, 同時考到三間小學, sfa, tsl & pui ching...
所以不用擔心, 輕鬆面對吧!

其實,唔知版主所謂名校,嘅邊類?我夠知道有d人無證書都考到入好學校,e.g. Good Hope, SFA, KTS, 宣道.....。不過,如果係DGJS同St. Paul co-ed等一級名校,絕大部份父母應該係有部署嘅。

所以,唔係話無證書都有學校收咁簡單,人人都知啦!唔通所有人無證書就無學校肯收咩!

絕對同意。 我囡囡很僥倖地也考進了這兩間學校﹐當中當然有無數既幸運存在。而背後﹐我亦可以肯定的告訴大家﹐我和先生其實是用了兩年時間部署和努力。過程有喜亦有辛酸﹐因為小朋友始終太細﹐未別事事可以配合。

原帖由 毛妹 於 09-2-3 09:55 發表
其實,唔知版主所謂名校,嘅邊類?我夠知道有d人無證書都考到入好學校,e.g. Good Hope, SFA, KTS, 宣道.....。不過,如果係DGJS同St. Paul co-ed等一級名校,絕大部份父母應該係有部署嘅。

所以,唔係話無證書都有學校收咁簡單,人 ...

I know my friend's daughter entering the DGS without any certificate and award as she just left a cheque for rebuilding charity.
How comes like that?
regards
原帖由 Sevendwarfs 於 09-1-13 14:03 發表
我絕對同意﹗尤其是講緊SPCC﹐ DBSPD or DGJS 呢類學校。我都想知道有冇人交application form時﹐係無交portfolio (或者5頁紙for DGJS)﹐最後又被取錄架﹖

wahoo!!! your friend's daughter is actually very rich and kind to do such charity thing!!
imagine her parents should be very proud of her!!
good idea, i will ask my son to make a donation cheque attached with the application form as well, is it ok if he use his money of <<大富翁>>!!

原帖由 junior_pam 於 3/2/2009 23:10 發表
I know my friend's daughter entering the DGS without any certificate and award as she just left a cheque for rebuilding charity.
How comes like that?
regards

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

好煩

他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

原帖由 flostangraphy 於 09-2-4 14:24 發表
wahoo!!! your friend's daughter is actually very rich and kind to do such charity thing!!
imagine her parents should be very proud of her!!
good idea, i will ask my son to make a donation cheq ...

This is not the 1st time I heard of that.  Same as DBS.

原帖由 faithchan 於 09-2-2 09:36 發表
小兒在普遍幼稚園讀書, 沒cert, 同時考到三間小學, sfa, tsl & pui ching...
所以不用擔心, 輕鬆面對吧!

Hi faithchan, so finally which school yr kid is studying or will study?   Actually, all 3 schools I think are very different.

Yes, she is very very rich and she can give full support to nuture her daughter. Of course, it also happened in other elite schools. Don't worry or sorry too much. Let it be.
regards
原帖由 flostangraphy 於 09-2-4 14:24 發表
good idea, i will ask my son to make a donation cheq ...

毛妹

我真係好鍾意你嘅坦白, 我是過來人, 一向不懂策略, 一直以為請教朋友誰知誤信朋友的客氣話:冇什麽威水獎學D普通嘢姐…不要跟我那教練了,排好耐...不要問畫班地址了,太遠不合你...。結果, 1st child好執輸,因我太「隨緣」。朋友女兒結果考到超級名校, 但她以往就很客氣,一直不肯透露心得和學嘢資料, 直至一切成定局(交埋註冊費)才開始講什麼畫班點好點好有獎攞對我已太遲,…原來發現朋友間一早在競爭, 不過我不會怪她們, 為仔女在路上除障礙, 好正常!所以由今天起,我自己全副心機為2nd child提早部署, 不求人,信自己,盡了力輸贏不計較, 何況名校非一切。
但我始終認為對朋友誠摯的心不應改變, 這也是子女的好榜樣。

原帖由 毛妹 於 09-1-15 12:22 發表
portfolio 要有resume,成績表、課外活動資料、洗禮紙等,都係顯示孩子長處比校長睇的。要得到獎項,唔係K2先參加,最好K1至K2就開始,小朋友就會越有進步。其實裁培都唔駛操到小朋友好辛苦,慢慢黎佢就會有興趣。除非你要入超級 ...

原帖由 毛妹 於 09-2-3 09:55 發表

所以,唔係話無證書都有學校收咁簡單,人 ...

係囉....我都唔知咩叫名校。有人覺得名, 我可能就覺得不外如是, 反正入左去又唔係真係識飛。頂多只可以話呢間學校多人考, 比較受歡迎JE....可能D人鐘意學費平又得, 環境又得, 鐘意掃地姨姨較靚女又得。

我仔之前都係學學校既興趣班(跆拳同埋敲擊咋), 我連帶佢出去學野都懶。而且佢考呢間學校又唔肯收PORFOLIO, 只係網上填。但係兩次面試之後又唔會同你CLARIFY你上面報D料係真定假...所以我唸佢地都未必咁睇你所填報既課外活動囉...

平常心啦, 反正教佢禮貌, 主動, 合群咁就係面試時有好成績架啦! 而且入唔到多人考既學校, 又如何呢?

rtam,
我都係有朋友囡前年入超級名校,她一直保持低調。今年當我想了解要準備什麼,她只回答三句:「好睇面試!只會問d簡單生活問題!好睇彩數!」到我囡落選佢間名校後,佢就開始好似開籠雀咁分享校園生活、同學背景…仲話自己學校係全港數一數二。

老實講,我一直都唔信呢個朋友說話。同你一樣,仍然有同呢d人來往!唉!咩世界!

恕我直言,你和我朋友的女兒將來性格也可能傾向較自私自利, 小朋友看到自己父母對人的回應, 表裡不一致, 心中有數, 亦會彷效,何况現今5,6歲以上的女孩子已很精明,我細時也識意會爸爸媽媽是忠定奸(幸好大好正直人一個, 所以我也自問正直, 甚至有少少疾惡如仇 ) 。人生漫漫長路, 即使起步好, 還看孩子將來待人接物如何才說成功也未遲! 注重品德比一切重要, 大家努力吧!
原帖由 毛妹 於 09-2-6 10:12 發表
rtam,
我都係有朋友囡前年入超級名校,她一直保持低調。今年當我想了解要準備什麼,她只回答三句:「好睇面試!只會問d簡單生活問題!好睇彩數!」到我囡落選佢間名校後,佢就開始好似開籠雀咁分享校園生活、同學背景…仲話自己 ...

講講下,都唔知你個朋友同我個係唔係同一個人!

醒目開學勳章 王國長老

我相信真係有人唔靠人事, 唔勁train, 都可以入到超級名校, 我女有個幼稚園同學都入到spcc........2nd in! 佢唔係讀果d果d幼稚園, 住東區一般私人樓, 父母唔係社會精英亦唔hard push(無準備到second in講錯野衰左!)
個小朋友就係靠一片純真, 落落大方同埋謙虛受教既態度跑出(真係好抵錫的), 我知spcc亦鐘意呢種
但呢個世界有幾多呢d小朋友丫! 可能1000個都無一個!
原帖由 毛妹 於 09-2-6 10:12 AM 發表
rtam,
我都係有朋友囡前年入超級名校,她一直保持低調。今年當我想了解要準備什麼,她只回答三句:「好睇面試!只會問d簡單生活問題!好睇彩數!」到我囡落選佢間名校後,佢就開始好似開籠雀咁分享校園生活、同學背景…仲話自己 ...

其實父母不詳講"考名校"個人攻略,部份人可能是自私,但大部份是有口難言....

考前: 都唔知考唔考到,當然唔會大鑼大鼓,盡量保持低調,衰咗都可以當無件事,或者扮"平常心".

考後: 成功左,學校又唔會講取錄原因,到底課外活動,證書還是面試態度...自己都唔知,點教人呢....而且之前咁低調,現在咀gel gel教人,一樣俾人話虛偽.

同學父母間的勾心鬥角...在5-6年級才是正場,到時為爭band 1升中位,同學間是直接競爭對手,父母間亦會齊齊"假"起來.....

davidmimi,

你說得真到肉,舉腳認同,但令我好心寒 ... 看來在小學內不能有真朋友(家長),尤其要一起compete學額有限的直屬中學.
其實身旁很大方又肯分享的朋友皆是有不同目標小學,住的區域亦各不同,考的年份不同就更不介意把好招式分享,但毛妹的朋友不同年份卻只想一生在朋友堆中獨領風騷,就真令人有點反感.
想起來,這次申請小一經歷,令人看到人生百態,亦別有意義.

原帖由 davidmimi 於 09-2-6 18:22 發表
其實父母不詳講"考名校"個人攻略,部份人可能是自私,但大部份是有口難言....

考前: 都唔知考唔考到,當然唔會大鑼大鼓,盡量保持低調,衰咗都可以當無件事,或者扮"平常心".

考後: 成功左,學校又唔會講取錄原因,到底課 ...

查實,唔係只係小學入學係咁,難道你地讀中學大學時無見到一些同學話自己只溫了很少時間,又話去左玩,但係又好高分嗎?  這種人真係大有人在,不以為奇.

唔好話這種情況發生在名校,even普通學校都有.

信哂一個人講的野未免太單純了,其實有好多方法去找資料,如上BK,睇親子雜誌,同多些mama交流下.真係可以學到唔少野.千其唔好信哂一個朋友所講的,佢唔係我的小學consultant,不過你地都唔駛灰心, 培養小朋友的路真係好長.努力吧!

又不要想得太黑暗,待人處事留三分,應該是處世之道.

女兒在小學及中學均在某女名校讀,經常有人問我點考入去,但在我角度...真係唔知點答,試想想,我將所做的一切,講給10個人聽,真正考得入,可能不足3個,餘下7個咪又怨我.

我想講,10個人係名校讀,9個唔知點解入到的.

其實"名校家長"通常都係低調(被迫),因為朋友間講親子女學業,一出聲就比人覺得晒命,在女兒入學初期,我受了很多教訓,之後朋友講開呢個話題,通常都會封口..