用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇mami冇點幫d仔女報d野學, 冇咩証書, 而考到d名 ...
樓主: 娜娜媽.
go

請問有冇mami冇點幫d仔女報d野學, 冇咩証書, 而考到d名校

其實我係想問, 唔計自己教仔女, 但又冇學野(外面果d), 有幾多小朋友真係入到law

其實在bk交談, 大家都唔認識, 點解都要收收埋埋??????

我很同意一些家長的意見,事實上那些名校收一些學生,或多或小都希望了解多些學生的背景,所以最直接就是從家長提供之portfolio 作了解。
其實要考入名校,其中部署、訓練、孩子面試表現和運氣都是很重要。
課外興趣班不需要太多,只要重點培訓一些便可,例如:音樂藝術、游泳和語言,同時還要報考一些公開比賽,至於成績方面不一定要名列三甲,只要成績優異便可作日後報名之用。
本人之孩子亦報考了一些公開賽,雖未能獲獎,但成績優異,因此考取了數間直資和私立小學 (包括DBS),唯獨是SPCC未能獲取錄(因為未有遞交公開賽成績),所以我相信,學校只單較面試表現而不參考學生 portfolio之資料便取錄學生是不實際的。
還有很多家長都以 SPCC 為首選,那麼家長們便要做定功夫,千萬不要這麼單純,以為學校單看面試表現來作收生準則,因為就以我和我的朋友今年報考之經驗,每批考生之面試態度都是有很大的分別,有些很熱情而有些很冷酷,心水清的家長試想想,如果學校預先沒有參考學生資料,為何會有這樣的分別,雖然有些家長總會說沒有這樣的事,但事實又是如此 (當然總有少數是例外) 。
所以最後嗰句,如要考入名校,一定要做足準備才能與人一拼。

原帖由 babygarden 於 09-1-14 17:22 發表
我很同意一些家長的意見,事實上那些名校收一些學生,或多或小都希望了解多些學生的背景,所以最直接就是從家長提供之portfolio 作了解。
其實要考入名校,其中部署、訓練、孩子面試表現和運氣都是很重要。
課外興趣班不需要 ...

很同意你的見解。

我今年沒有為小朋友考SPCC,除了地點離自己家太遠,學費又有點貴之外,本身就一早已經知道彼此都不是對方的「那杯茶」。

但聽了鄰居的面試後分享,又有點後悔自己沒有去,她說看盡人生百態喎!真想見識見識。

有時我覺得,考入一間學校去讀書,同搵一個對像都有點相似 -- 竹門對竹門,木門對木門。有時對方「太標青」,會否壓力大了點。

我唔係話呢d係方程式,叫大家效法。只不過係例子啫。名校學生嘅父母都會做d嘢想增加子女入讀機會,我其實係想佢地老老實實分享下心得。唔想講嘢就唔講囉,唔好話只靠運氣。好簡單,一d嘢都無做又入名校嘅請報上名來,我就信喇!
原帖由 Sindy 於 09-1-14 16:36 發表

唔認同唔比睇電視,參加公文數,學劍戟係入名校既方程式

其實~到此為止~沒有一位媽媽只寫~說~只靠運氣的吧~

大家的意思是說~
就算是準備了很多~~還是要加上運氣~
因為~還是有準備很多的那些家長~~他的孩子是一間都沒考上呀`

原帖由 毛妹 於 09-1-14 16:29 發表
我同意實力(家庭及學生)+運氣。其實自己train、做小一練習、唔比睇電視、參加公文數、學劍戟等等,都係入名校心得,咪就係d幼稚園家長想借鏡嘅地方。亦非如一d家長所答只靠運氣啦! ...

娜娜媽.  請收PM

原帖由 娜娜媽. 於 09-1-14 17:21 發表
其實我係想問, 唔計自己教仔女, 但又冇學野(外面果d), 有幾多小朋友真係入到law

其實在bk交談, 大家都唔認識, 點解都要收收埋埋??????

多謝你回覆呀~~~~~

其實我係想收 集多d大家的意見.我女09年先讀k1, 想睇下有d咩準備law. 我想幫我女報直資和私小(靠派位, 死得, 我係冇背景人士), 但我又唔想迫佢學lee學路(如果佢鍾意果d, 我又冇咩所為)攪到佢好似好辛苦咁

不過, e家做mama都真係攪盡腦汁
原帖由 ma90a31 於 09-1-14 18:58 發表
娜娜媽.  請收PM

名校中三女生墮樓亡 疑學業問題困擾

http://hk.news.yahoo.com/article/090106/4/a305.html

其實有時我都奇怪,係小朋友本身就想讀名校.... 定係我地d家長想讀名校....?!?!!
"最後嗰句,如要考入名校,一定要做足準備"是真的....

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

小朋友都唔識咩學校打咩學校

你LEE個問題~~~~~~~~~~
原帖由 flostangraphy 於 09-1-14 19:47 發表
http://hk.news.yahoo.com/article/090106/4/a305.html

其實有時我都奇怪,係小朋友本身就想讀名校.... 定係我地d家長想讀名校....?!?!!

mouth:" />

不客氣~

我小女兒也是今年9月K1

還有很多時間的~

我開始緊張~都是K2下學期~才搞清楚是怎麼一回事~

原帖由 娜娜媽. 於 09-1-14 19:20 發表
多謝你回覆呀~~~~~

其實我係想收 集多d大家的意見.我女09年先讀k1, 想睇下有d咩準備law. 我想幫我女報直資和私小(靠派位, 死得, 我係冇背景人士), 但我又唔想迫佢學lee學路(如果佢鍾意果d, 我又冇咩所為)攪到佢好似 ...

對呀!!! that why we are here to know more about the school, to make the right choice for my kid... but sometime, i see parents are too focus on the process how to get in, and finally forget the essential element.... the school life of our child....

原帖由 娜娜媽. 於 14/1/2009 19:50 發表
小朋友都唔識咩學校打咩學校

你LEE個問題~~~~~~~~~~
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 毛妹 於 09-1-14 18:06 發表
我唔係話呢d係方程式,叫大家效法。只不過係例子啫。名校學生嘅父母都會做d嘢想增加子女入讀機會,我其實係想佢地老老實實分享下心得。唔想講嘢就唔講囉,唔好話只靠運氣。好簡單,一d嘢都無做又入名校嘅請報上名來,我就信喇! ...

如果上英文補習班,學下音樂,其他自己教,都叫有做準備,咁我都叫有,但不過相比起d人,日又公文,夜又跳舞,學幾種外語,出水能跳,入水能游,我真係幾小兒科,我覺得樣樣都應適可而止,唔係上得多呢d野,就穩操勝券囉
p.s.我女係小二插班,亦都唔係插咩超級名校

原帖由 毛妹 於 09-1-14 16:29 發表
我同意實力(家庭及學生)+運氣。其實自己train、做小一練習、唔比睇電視、參加公文數、學劍戟等等,都係入名校心得,咪就係d幼稚園家長想借鏡嘅地方。亦非如一d家長所答只靠運氣啦! ...

you are quite right. It is no free lunch. the competition already started at kindergarten.

我想問一下,除了小朋友外面的公開考試,你們還會準備什麼?會怎樣寫個portfolio ?

Just my own opinion only:-

I divided the portfolio into the following sections:

Academic
Sports
Music
Community service
Reading habit

With photos and certificates (if any) as supporting documents.

原帖由 冰紫嫣 於 09-1-15 09:42 發表
我想問一下,除了小朋友外面的公開考試,你們還會準備什麼?會怎樣寫個portfolio ?

醒目開學勳章 王國長老

呢個又返返問題起點 如果無栽培, 可以寫咩落去? 一家人去公園玩? 親子愛牙?
唔好話attach成績表tim啦, 好多幼稚園連試都唔駛考....咁讀無測考幼稚園, 又係咪等於唔栽培?
原帖由 冰紫嫣 於 09-1-15 09:42 AM 發表

其實現今香港地,小朋友話無學課外活動你都唔會信啦 (我把范圍縮至幼稚園生咁話啦).  唔好話target名校,even私小直資或已經諗定選政府的學校的(我講緊有能力support課外活動的家庭)都會俾小朋友學野.  我真係未聽過小朋友無課外活動,無的都係好少好少.再者,現今學野真係好方便,唔好講口碑好定唔好的中心.

講返個題目,人地問冇點幫d仔女報d野學, 冇咩証書據我理解問題即係都有學野,D Cert.
咁那個lin624話自己都係,佢都無話自己一D野都無做.

聲名在先,我唔認識那個lin624只不過想表達一下意見.
人地都走出來分享下,搞搞下人都唔知去左邊度,試問 仲有邊個仲敢走出來分享呢?

portfolio 要有resume,成績表、課外活動資料、洗禮紙等,都係顯示孩子長處比校長睇的。要得到獎項,唔係K2先參加,最好K1至K2就開始,小朋友就會越有進步。其實裁培都唔駛操到小朋友好辛苦,慢慢黎佢就會有興趣。除非你要入超級名校先至要勁操。

Hehe,大家黎得呢度,就盡訴心中情啫!只要唔係人身攻擊,千祈唔好有hard feeling 呀!有咩得罪,有怪莫怪呀!

可能我識d朋友比較口密,口口聲聲話無咩心得分享~只靠運氣~攪咗大半年~先知佢有入教、有考試、仲係由K1開始部署…攪到我好心淡,對於d肯分享又講一半嘅人無咩好感。

我睇 lin624 應該係有報嘢學、有cert嘅,而版主就係想人地分享下報咩學,得咩cert?如果有,就唔好話無。咁會令人誤信唔駛部署就入到名校!Sorry 得罪 lin624!