用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇mami冇點幫d仔女報d野學, 冇咩証書, 而考到d名 ...
go

請問有冇mami冇點幫d仔女報d野學, 冇咩証書, 而考到d名校

如題
睇下e家d學校係咪真係咁睇lee d野

我仔仔係
他入到co ed.... (都有考到其它學校....)
亦都無舊生  沒宗教 關係考入去的
機會人人有
只要面試當日好好把握  同埋運氣好(我始終覺得運氣相當重要)
相信大家都可以有機會入到心儀學校

原帖由 lin624 於 09-1-12 13:14 發表
我仔仔係
他入到co ed.... (都有考到其它學校....)
亦都無舊生  沒宗教 關係考入去的
機會人人有
只要面試當日好好把握  同埋運氣好(我始終覺得運氣相當重要)
相信大家都可以有機會入到心儀學校 ...

老實講,我唔信咩都無做、靠面試嘅運氣就入到名校。請問各位家長有無栽培過你子女咩呢?e.g.入有名幼稚園、學英文、興趣班、係屋企train下一d知識、培養閱讀興趣…
你係唔係連呢d都無做過呢?咁,你有無寫profilio呢?裡面係唔係一張cert都無呢?如果子女面試表現好,你又有無train過佢呢?
我相信每一位想子女考入名校嘅家長都會做d嘢去增加子女成功機會。靠面試,無學嘢、無證書都入到。咁,就真係誤導人喇!

我絕對同意﹗尤其是講緊SPCC﹐ DBSPD or DGJS 呢類學校。我都想知道有冇人交application form時﹐係無交portfolio (或者5頁紙for DGJS)﹐最後又被取錄架﹖

原帖由 毛妹 於 09-1-13 13:41 發表
老實講,我唔信咩都無做、靠面試嘅運氣就入到名校。請問各位家長有無栽培過你子女咩呢?e.g.入有名幼稚園、學英文、興趣班、係屋企train下一d知識、培養閱讀興趣…
你係唔係連呢d都無做過呢?咁,你有無寫profilio呢?裡面係唔 ...

我認為不多不少也需要點証書輔助. 多少為多, 多少為少. 每人定義不同.

有些可能真的沒有. 有些可能不想太高調令別人認為那樣催谷小朋友學那麼多, 考那麼多, 才說沒有. 又一些只是美其名是子女自己想讀的興趣班才報. 家長根本沒有催谷.

有人又真的沒太多証書也能考入名校. 一些有很多証書在手又未必能考上. 所以沒有特定答案. 但超級名校如男女拔或聖保羅男女. 如果沒有証書也能考上. 相信小朋友能力一定很高及面試時表現非常outstanding.

可能佢地仔仔本身smart, 佢地冇比壓力仔仔呢.
咁小朋友可以發揮到平日正常既表現. 冇比個場impressed. 問個句,答個句.
我都覺得咁就應該叫好表現啦.

入有名幼稚園、學英文、興趣班...
家企有錢就得架啦. 個小朋友有冇學到野, 佢係唔係對所學既野好有興趣... 唔係可以由張cert睇到.
家下D學校都講明, 除非小朋友拿公開賽證書... 如果唔係,好多都唔收profolio....
或者lin624 或者你又share 多少少?!?!!

原帖由 毛妹 於 13/1/2009 13:41 發表
你係唔係連呢d都無做過呢?咁,你有無寫profilio呢?裡面係唔 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

flostangraphy,

請指教那些學校已講明不是公開比賽/考試証書的不收?

另有公開証書當然好. 但之前聽家長分享因為學校希望家長能為子女均衡發展. 所以興趣班參與也不要看輕. 才令現今當家長及子女的那麼辛苦吧. 但我也認為有太多認受性不高的也不太有作用.

原帖由 flostangraphy 於 09-1-13 14:11 發表
可能佢地仔仔本身smart, 佢地冇比壓力仔仔呢.
咁小朋友可以發揮到平日正常既表現. 冇比個場impressed. 問個句,答個句.
我都覺得咁就應該叫好表現啦.

入有名幼稚園、學英文、興趣班...
家企有錢就得架啦. 個小朋 ...

不敢指教, but as i heard from other parents, Camoes and Diosean both don't accept portfolio.

原帖由 ysnmama 於 13/1/2009 14:17 發表
flostangraphy,

請指教那些學校已講明不是公開比賽/考試証書的不收?

另有公開証書當然好. 但之前聽家長分享因為學校希望家長能為子女均衡發展. 所以興趣班參與也不要看輕. 才令現今當家長及子女的那麼辛苦吧. 但 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

Portfolio is ok for DBSPD!

原帖由 flostangraphy 於 09-1-13 14:28 發表
不敢指教, but as i heard from other parents, Camoes and Diosean both don't accept portfolio.

DGJS 係會收5張紙的profilo架!有d學校如宣道話唔收,但application form 都會有問孩子參加咩興趣班同有咩獎項。邊有學校唔理背景只看面試呀!講你都唔信喇!

如果講~訓練小孩有禮貌叫做Train的話~
那麼 我們是有的(但~這不是本來就該教育的嗎)
他上的課外活動有游泳課 及上公文數學~~但沒有證書~在portfolio 上有提~不過沒有證據~因為證書還未拿到已需要交報名表上去)

去年~我的朋友他的孩子考上spcc
她是這麼告訴我的~他沒有做portfolio ~只交報名表上去
但搞了半天~孩子的爸爸是舊生~哥哥已經是在裡面唸的
還好之前沒信他~不用做portfolio
portfolio 是學校認識孩子的好方法
如果 妳的孩子在校成績是優良的`那麼更是要做portfolio

不過以DBS而言~學校講明了~是看當天面試~~入了第二次面試才會看portfolio 的~~

我想~為了孩子父母能做的部份 都是一定會做的
帶他坐地鐵~認識站名~也算train的話~那麼還是做吧~
這也並不僅是為了面試吧~

我覺得倒不用一直去想別人一定有上什麼興趣班等~
因為~就算沒考到~獲益的還是自己的孩子

我都聽過不少名校像寶山~等~孩子最後還是入不到spcc
那麼~~

運氣~還是重要的吧~我個人認為是

實力 +運氣~各半吧~

原帖由 毛妹 於 09-1-13 13:41 發表

我覺得cert同award係唔同,多証書就大機會,咪即係有錢就得?

其實都有d真... 多數去面試的小朋友都是坐平治S...
我呢d騎單車接送的, 可能未到大門改經叫我去後門...以為我送貨...
所以未必係有錢就得.... 不過冇錢應該就唔得....

原帖由 Sindy 於 14/1/2009 08:27 發表
我覺得cert同award係唔同,多証書就大機會,咪即係有錢就得?

我覺得直接間接都有關,老實講,報左course,stimulate機會多左,多多少少,個人都會smart d,表現/常識/表達/信心/合群等各方面都會有改善,個人見識多左,面試表現係會好d,大方d,自信d,所以收機會大d。

咩都唔做(做唔等如要報course,家長自己教都係好好)又冇backgroud就收,唔係唔得,個小朋友本身要好smart lor,幾世先收到﹖

咁你話係咪即係有錢就得,老實講,有錢,多多少少資源多d,係著數d,比如請幾個外藉老師日日圍住你,英文點都唔成問題先。當然,有錢唔係咩都得,但選擇/後著一定比人多。

我覺得運氣同命水都重要,只不過睇唔過眼有d朋友過份低調啫!唔關呢道d家長朋友嘅!
我有朋友囡年前入DGJS,一味話面試同運氣最重要,無咩獎,睇彩數…後來先知…佢早兩年突然信教,入聖公會洗禮…囡囡有考過英文公開試…
其實有d家長唔想其他朋友入囡囡間名校,顯得無咁巴敝,所以斷章取義地話無做嘢!將d心得收收埋埋,唔比人學!我地一班朋友當然唔信喇!估唔到呢道都有人咁講啫!

原帖由 毛妹 於 09-1-14 09:52 發表
我覺得運氣同命水都重要,只不過睇唔過眼有d朋友過份低調啫!唔關呢道d家長朋友嘅!
我有朋友囡年前入DGJS,一味話面試同運氣最重要,無咩獎,睇彩數…後來先知…佢早兩年突然信教,入聖公會洗禮…囡囡有考過英文公開試…
其實有d ...

會唔會大家對"做野"既定義唔同,有人覺得有張cert仔叫做野,有人覺得要攞公開獎先叫做野,我就覺得,自己train都叫做左野gala。

其實人家整個步署計劃由頭到尾一樣跟著做. 出來的結果未必一定相同. 但真的很多人不願分享. 可能競爭太大. 人又總是自私的. 所以很多人只輕輕帶過. 甚至說沒有.

若只是要填寫興趣班資料. 又說沒証明也可. 但面試時小朋友也可能被問及. 若沒上過. 小朋友會答不出. 小朋友一定不會說謊.

若以超級名校計, 我信實力(家庭及學生)+運氣. 兩者不能缺一的.

原帖由 毛妹 於 09-1-14 09:52 發表
其實有d ...

我同意實力(家庭及學生)+運氣。其實自己train、做小一練習、唔比睇電視、參加公文數、學劍戟等等,都係入名校心得,咪就係d幼稚園家長想借鏡嘅地方。亦非如一d家長所答只靠運氣啦!

原帖由 毛妹 於 09-1-14 16:29 發表
我同意實力(家庭及學生)+運氣。其實自己train、做小一練習、唔比睇電視、參加公文數、學劍戟等等,都係入名校心得,咪就係d幼稚園家長想借鏡嘅地方。亦非如一d家長所答只靠運氣啦! ...

唔認同唔比睇電視,參加公文數,學劍戟係入名校既方程式