用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 有無09年崇幼主流家長,入嚟交流吓啦!!!
樓主: Monty
go

有無09年崇幼主流家長,入嚟交流吓啦!!! [複製鏈接]

妳哋申請學卷未呀??
尋日開始可以申請喇...

都未返學, 咁快就申請? 是否給現就讀k1-k3學生咋??

原來真的有了, 詳情請看

http://www.edb.gov.hk/index.aspx ... no=2&UID=103307

原帖由 Monty 於 09-1-20 11:33 發表
妳哋申請學卷未呀??
尋日開始可以申請喇...

多謝提醒.

係俾我哋09/10嘅k1學生...我尋日填完 & 寄埋lu...
原帖由 miutang 於 09-1-20 12:51 發表
都未返學, 咁快就申請? 是否給現就讀k1-k3學生咋??

[............... .小朋友名........ 住地區........上/下午班
Monty           卓瑤              牛池灣         上午班
Tina               思思              美孚           上午班
Skyyoyobebe 柏希              西貢           上午班
曦彤媽媽         雋曦              油塘            上午班
miutang         思捷 (囝)       荃灣            上午班
jenny媽媽       欣欣              荃灣            上午班
Cat                樂淳              荃灣            上午班

原帖由 miutang 於 09-1-20 12:57 發表

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=71&langno=2&UID=103307

miutang,

唔該晒你呀!

原帖由 miutang 於 09-1-20 12:57 發表

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=71&langno=2&UID=103307

唔該晒!等我過了年先攪!!

現在睇來好次我住得最遠,我校車費大約要$850,你地呢??

唔駛客氣, 多謝monty提醒就真.

有關車費同路線, 可在 http://www.ttpskg.edu.hk/chi/busk.htm

(見底部連結)

荃灣都要八百幾呀

我要$780...
原帖由 skyyoyobebe 於 09-1-20 17:19 發表

唔該晒!等我過了年先攪!!

現在睇來好次我住得最遠,我校車費大約要$850,你地呢??

咪客氣啦...遲d仲多野要大家互相提醒呀!!!
原帖由 miutang 於 09-1-20 17:34 發表
唔駛客氣, 多謝monty提醒就真.

有關車費同路線, 可在 http://www.ttpskg.edu.hk/chi/busk.htm

(見底部連結)

荃灣都要八百幾呀

車費我應該最平$601, 但返學時較遲12:43pm呀.   

我發覺通常返學早上車, 放學就早落車, 可能咁樣公平d掛.

原帖由 miutang
09-1-15 14:12 發表
曦彤媽媽>> 可否分享下這間學校及主流班的特色?

miutang,
唔好意思,咁遲先答你呢個問題:
先講吓好果方面,崇幼嘅外籍老師好多.佢地會provide到好好嘅外語學習環境,除左上堂之外,每朝老師同d同學仔打招呼都會用英文或者普通話,加上上課前做早操同校園電視台直播,都會係用英文或者普通話,仲有就係禱文,我記得亞囡k1讀左無幾耐,已經識得返黎講返個普通話禱文俾我聽.當時我真係好surprise同好開心.課堂外,仲會有learn with fun同齊來說普通話嘅活動,俾小朋友儲印仔,令佢地覺得更有興趣.講真,我囡囡英文係比較弱d,但經過兩年多嘅學習,佢已經無再抗拒,起碼佢依家會同我分享上外籍老師堂嘅趣事.
另外,崇幼都會著重同學閱讀課外書籍.所以每逢星期五都會有兩份book report要做.其實都幾好嫁,可以迫到佢地同我都要睇書呀! 講開星期五,d通告都幾恐怖,平均都有成45份呀!
學校設施方面,都幾多,唔知我upupdate,例如有電腦室,波波池,視藝室,音樂室,舞蹈室,沙池,天台,美術室等等.
仲有,崇幼嘅課外活動出名多,學術方面有英語樂園,普通話班,科學班,數學班等;運動方面有籃球班,網球班,羽毛球班,體操班,跆拳道班,小小運動家等; 美藝方面有水墨畫班,畫畫班,輕黏土班等;音樂同舞蹈方面有電子琴班,敲擊樂班,英語對對唱班,翩翩舞藝班,芭蕾舞班等; 其他活動有砌lego,快樂甜點大師班等; 校隊方面有合唱團,舞蹈隊,童軍,交通安全隊,敲擊樂隊等.講左咁多好野,都要講吓d唔好野喇! 崇幼d admin係幾混亂嫁.特別係d支票,有時開左成個幾兩個月都未過數呀! 另外,仲有校車,唔準時都係一個好多家長唔滿意嘅地方.不過詳情我都唔知,因為我地係自己湊返學.此外,親子嘅功課同活動都幾多,好多時都要做資料搜集,所以電腦加printer都好重要.仲有,響專題學習方面,好多時都要帶野返學校,所以要靠小朋友識得返黎講先得.因為崇幼響山上,所以蚊實有,不過我又覺得近呢一年,情況好似改善左d,雖然我都見有d好惹蚊嘅同學仔都有俾蚊針,但都好似無k1時咁嚴重,唔知係唔係大個左嘅關係.定係學校加左d驅蚊機真係work.
總結黎講,祟幼係一間好嘅幼稚園,老師好好,好有愛心同好用心去教導學生.宗教氣氛好好,逢星期五都有兒童崇拜,又有d家長小組查經聚會同團契,又會有復活節同聖誕節嘅佈道晚會等.學術方面都ok,唔係太深,不過又唔會話太淺.

以上純粹係我對崇幼嘅睇法,希望能夠俾大家做個參考la.

謝謝曦彤媽媽的分享, 令我對這間學校有信心, 我覺得這間學校是平, 靚, 正之選, 唯一輸蝕的是名氣, 不過, 我認為只要小朋友學術兼德育都發展得好, 不論是從哪間幼稚園, 相信都會有好多小學收的.

你大女考小一未? 結果理想嗎?

本人都非常認同,崇幼嘅外籍老師好多,佢地會provide到好好嘅外語學習環境,老師有愛心. 因為我大囡畢業後到好掛念D老師, 成日話想返去探下佢地.

原帖由 miutang 於 09-1-21 12:00 發表
謝謝曦彤媽媽的分享, 令我對這間學校有信心, 我覺得這間學校是平, 靚, 正之選, 唯一輸蝕的是名氣, 不過, 我認為只要小朋友學術兼德育都發展得好, 不論是從哪間幼稚園, 相信都會有好多小學收的.

你大女考小一未? 結 ...

好感謝神, 亞囡自行收生已經入左基灣, 所以我地唔洗再煩.
另外亞囡d同學仔有考到聖方濟各, 陳守仁, 宣道, 禮賢, 培道, 聖三一都有.

原帖由 曦彤媽媽 於 09-1-21 17:32 發表

好感謝神, 亞囡自行收生已經入左基灣, 所以我地唔洗再煩.
另外亞囡d同學仔有考到聖方濟各, 陳守仁, 宣道, 禮賢, 培道, 聖三一都有.

恭喜晒, 可以入到自己心儀之小學, 咁細佬第日就唔洗煩啦.

恭喜晒.

另想問曦彤媽媽及tina, 為何選主流班而不選國際班?

我選主流是希望小朋友有正規學習廣東話, 始終英文及普通話不是母語, 及國際班只有下午班.

但普遍好似prefer國際班多d, 註冊時也是有些父母要求轉國際班, 我不知自己選擇是否對呢?!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題