用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正同st.cat你地會揀邊間
樓主: Bcat
go

培正同st.cat你地會揀邊間 [複製鏈接]

好想多謝上述發言的“有心”媽媽/爸爸,thanks!

either one is a good kinder, no need to compare & it all depends on your target of primary school.  If you think PCPS is not good enough & have a great motive to enter other "top" primaries, then don't choose PC kinder, pick KV or SC (in kln side).  PC secondary & PCPS are my dream school, so I chose for my 2 kids :).

totally agree.

原帖由 bol 於 09-1-14 17:36 發表
我個人認為經濟係一個問題, 在pc未出結果前我已有以下野要準備.
(1) 要搵幾個 course要有cert 及有比賽. 作為profilo 準備.
(2) 要參加一d course 可以練大d佢膽, in 時一定要定, 因為到時衹係佢一個去in.
(3) 要同 ...

非常同意你既講法!如果唔諗住讀培小(要有心理準備入埋培中),就真係唔洗讀培幼,直頭叠埋心水勇往直前,諗吓點佈署考心儀既小學仲好!

唔係話培幼唔好,而係培正係諗住教你個小朋友最少9年,佢唔急於幼稚園教小朋友學術既野,而係培養歸屬感,獨立,自發學習,閱讀興趣等等,為正適學習做準備,到小學我覺得佢地亦唔係用好深既課程,反而好著重基礎,見佢出既數學題就知佢一定要小朋友清楚明白當中既道理,唔係只注重操練!

時常見到好多家長為小朋友選學校,問網友邊間好D,其實香港有好多好學校,最緊要適合自己既要求同小朋友既性格,個間就係好學校,旁人同你分享既真係未必適合自己!

我同自己D朋友都好唔同,有D非英文不讀,有D就只會讀樓下,絕不坐校車,無話邊個好D,只要係自己杯茶就得!

Lulu

原帖由 fatkk 於 09-1-15 06:53 發表
either one is a good kinder, no need to compare & it all depends on your target of primary school.  If you think PCPS is not good enough & have a great motive to enter other "top" primaries, then don' ...
‹ 上一主題|下一主題