用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 生眼瘡-要全身麻醉做小手術, 有無更好的方法? ...
樓主: TTJTMaMa
go

生眼瘡-要全身麻醉做小手術, 有無更好的方法? [複製鏈接]

Hi TTJTmama,

祝顾小手術顺利!

小朋友好好利用寒假休息。

hogwarts

I have a daughter who has eye sores in her right eye and then in her left eye about ten months ago.  I used the hot pad method and eye creams to make her eyes recover.  

I want to raise a question      
Is it OK if she continues to swim weekly because I am afraid that the bacterae in the swimming pool water may affect her eyes.  Any comment?

Hi Hogwarts,

Thanks

Cheers,
TTJTmama

原帖由 hogwarts 於 09-1-13 20:08 發表
Hi TTJTmama,

祝顾小手術顺利!

小朋友好好利用寒假休息。

hogwarts

醒目開學勳章

原帖由 sc_mother 於 09-1-14 17:52 發表
I have a daughter who has eye sores in her right eye and then in her left eye about ten months ago.  I used the hot pad method and eye creams to make her eyes recover.  

I want to raise a question:lo ...

我唔覺得游水會生眼瘡~

Dear newcook,

I am much relieved now.  Thank you.:

原帖由 TTJTMaMa 於 09-1-10 02:26 發表
生眼瘡-要全身麻醉做小手術, 有無更好的方法?

生眼瘡已十日, 睇過專科和普通科都無好轉, 今日在養和睇眼科, 點知講唔夠三句就叫護士check手術室, 講到明天就做咁!  

但在決定前想再攞2nd opinion.  除了手術費高昂 ...

我自己都生過, 睇第一個浸會醫生話要去割, 睇第二個屋"川"醫生話可以食消炎藥, 我個時都幾大粒O架。
佢係開clindamycin 150 mg 給我, 一次食兩粒打散佢。
個醫生話如果去割係會令眼皮跟以前有少少不同的。如果食完都唔得就係要去割。我個次無事, 食左藥就縮番啦。

你去問多個醫生啦, 開一隻適合的消炎藥看看。
anyway, good luck!

我細個都多生眼瘡,我媽咪幫我jit,攪到而家有好細既疤痕.後來大左,間中都有生,每次去醫生度,攞幾粒藥膏,一揸就好.

一年前又生左一次,呢次就攪到成隻眼都紅腫晒,最後係連角膜都腫,合埋眼都好辛苦.去左私家醫院睇,整左個專科俾我,話入面冇膿,又話果個位,要睇定d,唔知乜癌都會響果度出現.不過終於兩個禮拜就散左啦.

12月尾,又生一次,今次我本來想睇西醫,但係好多醫生放左假,最後睇左中醫,唔知係咁啱定點,幾日就散啦.佢就話當然係有病菌感染啦,但係最主要係個身體抵抗唔到,例如有壓力,夜訓,食熱氣野太多之類,咁就會發既啦.
http://era-central.blogspot.com/

Dear All,

Many thanks for all of your comments and advise.  My son has taken an operation this morning and back home to take a rest now.

Cheers,
TTJTmama

原帖由 Era 於 09-1-15 15:43 發表
我細個都多生眼瘡,我媽咪幫我jit,攪到而家有好細既疤痕.後來大左,間中都有生,每次去醫生度,攞幾粒藥膏,一揸就好.

一年前又生左一次,呢次就攪到成隻眼都紅腫晒,最後係連角膜都腫,合埋眼都好辛苦.去左私家醫院睇,整左 ...

醒目開學勳章

生眼瘡~~  不要去做手術啊!  我曾問過兩位朋友都做眼瘡手術之後眼瘡又再生過。她們最後都找到醫眼瘡的方法,就是去看中醫,服兩次苦茶便沒事了。我的小女兒就是時常生眼蒼,我的小女兒得6歲,如果見佢做手術我驚佢痛,所以才會週圉問人有關醫治生眼瘡的方法,之後去了看中醫服了兩次苦藥,三、四日後便全愈了。妳也可去問自己的朋友邊間中醫可靠,試下無妨。

Dear Bubble Kwong,

我的六歲的小女經常有眼瘡問題,可否pm to me 有關中醫的姓名及地址,謝謝。

簽名被屏蔽

到底生眼瘡會唔會影響小朋友視力發展?

我仔仔很多時生眼瘡時都會令眼睛出現很多紅筋, 通常會用洗眼藥水洗眼.   

原來食物都會有影響, 那我要試試從食物方面控制一下.

alicetong

請問你係邊區既 政府眼科呀.... 我小朋友上年生過, 現在又生我真係唔想再比佢CUT 眼.....

原帖由 alicetong 於 09-1-10 09:31 發表
上次考試時, 我小朋友生了眼瘡,腫到張唔開眼
又痛,之前睇左兒科醫生開左抗生素同眼膏都唔得,
考試前一日我同佢去威記睇急症,目的希望醫生肯為他放膿,通常放完膿後就會舒服好多..慢慢好.因為身體其它部位都生過 ...

BubbleKwong

請問你中醫資料呀? THX!

原帖由 BubbleKwong 於 09-1-18 16:05 發表
生眼瘡~~  不要去做手術啊!  我曾問過兩位朋友都做眼瘡手術之後眼瘡又再生過。她們最後都找到醫眼瘡的方法,就是去看中醫,服兩次苦茶便沒事了。我的小女兒就是時常生眼蒼,我的小女兒得6歲,如果見佢做手術我驚佢痛,所以才 ...

我仔仔都試個生二次, 第一次仔仔話比我聽時, 粒瘡已經生咗出嚟, 跟住帶佢到留下嘅專科到睇, 醫生話粒瘡已經熟曬,
要割, 醫生響瘡嘅位置打痳醉藥, 醫生兩三下手勢就OK啦.
第二次發覺得早, 食咗一星期藥就消咗, 唔洗割.

如無必要不要做手術因要麻醉。 小兒1月住院期間 (不是割眼瘡),發現周圍床位有2/3是做眼瘡手術, 住一晚, 本人覺得奇怪, 是否doctor 問題及有沒有需要, 睇多個doctor / 其他食譜‧

‹ 上一主題|下一主題