用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區---南屯中學
go

屯門區---南屯中學

各位,
請俾d意見,南屯中學(近屯門碼頭),好嗎?
校風如何?謝謝!

這是一間英中, 校風唔錯, 不會太多功課

原帖由 mousei 於 09-1-9 15:46 發表
各位,
請俾d意見,南屯中學(近屯門碼頭),好嗎?
校風如何?謝謝!

南屯定屯官較好呢?
原帖由 LLMUMMY 於 09-1-9 21:52 發表
這是一間英中, 校風唔錯, 不會太多功課

我仲想知如果我將董玉娣放在第一位,而南屯官放在第二位又如何呢?
小女在保良局讀,上次呈分考38,今次考48.雖然學校話可以進取D,但我就怕佢萬一入到董玉娣都壓力大.真令我心大心細.
本來都想揀陳瑞芝,但小女又唔鍾意是宗教學校.真惱人!
事實上,南屯官又好唔好呢?請俾多意見呀?

原帖由 mousei 於 09-1-11 00:42 發表
我仲想知如果我將董玉娣放在第一位,而南屯官放在第二位又如何呢?
小女在保良局讀,上次呈分考38,今次考48.雖然學校話可以進取D,但我就怕佢萬一入到董玉娣都壓力大.真令我心大心細.
本來都想揀陳瑞芝,但小女又唔鍾意是 ...

聽講陳中壓力/ 成績都勁過董中喎??!
屯中又會比南屯中好, 如果會考慮陳中, 點解唔揀屯中? 越問越多心...  

董中自行只收保記頭15名學生, 當然要睇埋面試表現佳。 陳瑞芝收成績全A學生。 除非有特別獎項0係手, (游水、跑步..區賽冠軍之類...)
上年有保記學生考30名都沒有面試機會。
以小朋友成績來看, 屯官/南官機會較大, 或者博大抽獎。

原帖由 mousei 於 09-1-11 00:42 發表
本來都想揀陳瑞芝,但小女又唔鍾意是 ...

屯中、南屯、元朗鄉中那間較好? 另屯小考多少名才可直上?
原帖由 kit7266 於 09-1-11 15:44 發表
董中自行只收保記頭15名學生, 當然要睇埋面試表現佳。 陳瑞芝收成績全A學生。 除非有特別獎項0係手, (游水、跑步..區賽冠軍之類...)
上年有保記學生考30名都沒有面試機會。
以小朋友成績來看, 屯官/南官機會較大, 或 ...