用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到培正結果請報到!!
樓主: cy36baby
go

收到培正結果請報到!! [複製鏈接]

我識人都唔收,唉!唔知佢係咩標準。我個仔個日都無喊,仲以為有望添!!或者等小一再去囉

喂咁多位媽咪, 收到信啦!!! 好好彩, 收左上午班, 希望各位都收到好消息啦!!

原帖由 yyqueen 於 09-1-10 12:28 發表
喂咁多位媽咪, 收到信啦!!! 好好彩, 收左上午班, 希望各位都收到好消息啦!!

恭喜你呀!
封信係咪「厚」野o黎o架?
and 你地係咪有什麼背景的,所以收?
例如做老師or 識人or 有兄弟姊妹讀過?

sorry..咁多問題呢..好有興趣想知佢鍾意收o的咩學生呀!

封信係厚野黎, 因為佢要放埋校車d資料落去, 我地並冇乜野特別背景, 唔係有錢家庭, 唔係做老師或公務員, 亦冇哥哥姐姐讀緊, 不過, 我係full time媽咪, 阿b係大仔... 唔知有冇關, 但係爸爸話個日bb應該in得ok, 因為bb同老師in完出黎搵返佢時, 老師同bb都顯得好開心。

原帖由 ChristieMing 於 09-1-10 12:33 發表

恭喜你呀!
封信係咪「厚」野o黎o架?
and 你地係咪有什麼背景的,所以收?
例如做老師or 識人or 有兄弟姊妹讀過?

sorry..咁多問題呢..好有興趣想知佢鍾意收o的咩學生呀! ...

收到信...收左囝囝啦

原帖由 yyqueen 於 09-1-10 12:49 發表
封信係厚野黎, 因為佢要放埋校車d資料落去, 我地並冇乜野特別背景, 唔係有錢家庭, 唔係做老師或公務員, 亦冇哥哥姐姐讀緊, 不過, 我係full time媽咪, 阿b係大仔... 唔知有冇關, 但係爸爸話個日bb應該in得ok, 因為bb ...

原來如此....
咁你小朋友係咪05年年尾出世o架?
佢自理能力係咪好高?
因我朋友話,interview o個日,
係考小朋友幫個bb公仔除衫及著衫喎!

原帖由 cy36baby 於 09-1-10 13:09 發表
收到信...收左囝囝啦

恭喜晒呀~
咁係收o左上午or下午呀?

郵差派o左信o剌~
但我仲未收到信..
唉~要等到星期一先知了。

恭喜你地呀。

唔收!!!!! 好慘 報咗好多間都唔收  超慘

佢係06年1月的bb黎... 自理能力都ok嘅, 不過, 把口就好多野講, 好識講野... 我又問返佢個日老師問左佢d乜, 但係佢冇提過話要幫公仔除衫著衫喎...

原帖由 ChristieMing 於 09-1-10 13:18 發表

原來如此....
咁你小朋友係咪05年年尾出世o架?
佢自理能力係咪好高?
因我朋友話,interview o個日,
係考小朋友幫個bb公仔除衫及著衫喎!

係囉, 咁上午定下午??

原帖由 cy36baby 於 09-1-10 13:09 發表
收到信...收左囝囝啦

恭喜哂你地呀
收左ge媽媽,係咪你地填問卷答得好呢??
因為我囝囝面試冇喊,見完出黎個時又好開心,老師又第1個拖住佢手行出黎,但最終都唔收!!
所以可否分享下呢??

我女儿都“未能取录”

仲以为可以tim,因为我老公是“公务员”,不过我不是全职妈妈,我从事banking ,我女儿当天in的时候都没喊,好好tim,超出平时的表现,真的不知他们要什么标准。。。。。555555

我個仔都係,點算呢?依家只係最後等埋宣道結果,如果都無,咁就唯有讀番現在讀緊的康傑
其實我最想找一間基督教學校,點解咁難?
乜我個仔真係咁差咩

原帖由 小靜姸 於 09-1-10 14:04 發表
唔收!!!!! 好慘 報咗好多間都唔收  超慘

醒目開學勳章

Got the letter from Pui Ching, and accepted my daughter to AM class.

Father & mother not alumni, both with degrees, no brothers and sisters studied there.  Mother is full-time house wife and I think she wrote a very good essay in the application form.  She was a teacher before she resigned and take care of the children.  I guess she knows their thinking better, may be.

My daughter is small B in Pui Ching standard, end of Aug 06.  But she is very independent, that's how we brought her up to train her to be able to take care herself.  So, I think may be that's the key they accept her.  And able to communicate with adults in full sentence dialogue in Cantonese.  Hope these information helps for people applying in the future.

My boy is being placed on the waiting list. Does anyone know the chance for waiting list to be accepted eventually. The letter says that KG will contact us by phone in July when they have any seat available by then!!

我都仲未番到屋企睇信箱,不過睇咁多意見後,又真係好難估到佢收生標淮,我諗無喊機會會大 dd,但唔代表一定收,要睇小朋友表現及應對,但如果係喊住又或者要家長陪入的話,機會亦相對低 d 啦。
我個仔係06年5月b,不嬲講都好多,好識對答,但始終要佢一個人入去一個完全陌生地方,最後都喊住出番,我冇唔開心呀,因為佢始終係一個小朋友呢~~
所以入到就當然'等'各位開心,又唔到都唔好唔開心喔

終於都收到信啦! 收左我囝囝上午班, 真係好開心呀~~

我囝囝算係培正細b, 06年7月出世, 係個超多野講既活潑小朋友! 民生連waiting都冇, 失望左一排, 而家有個更好既結果, 真係好感恩呢!!

我地兩父婦都唔係校友, 冇其他兄弟姊妹就讀, 我地碩士畢業, 爸爸不是公務員亦不是教師, 我係全職媽媽, 一個簡單又普通既家庭!

nice to meet you all!!!!

很開心收了阿女下午班,唔會讀.
父母都工作,沒有背景,0603bb, 是大女.
但想知培正是私小, 但不可以大攬珠,可唔可以申請其他私小如宣小及直資學校?
各位可以協助嗎?
‹ 上一主題|下一主題