用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 D官又有新野攪出黎.............
樓主: mom5354
go

D官又有新野攪出黎.............

我都贊成回歸廿年前,攪番升中試,不過.....一定唔掂!!!

實有D麻煩家長話一試定生死,大壓力.....d議員又撈政治本錢,幫手推波助瀾,....政府就怕事...你話點改就點改.

記得幾年前,有d家長話自行面試1間太少,要求見多1間,政府咪是是旦旦任你改....結果係中學無加面試人數, band 1頭學生就兩間都有得見, band 1中以下學生就隨時兩間都無得見.

原帖由 davidmimi 於 09-1-13 17:03 發表
我都贊成回歸廿年前,攪番升中試,不過.....一定唔掂!!!

實有D麻煩家長話一試定生死,大壓力.....d議員又撈政治本錢,幫手推波助瀾,....政府就怕事...你話點改就點改.

記得幾年前,有d家長話自行面試1間太少,要求見多1 ...

任何政策都係順得哥情失嫂意,回歸到自己決定自己命運條氣會順D!

原帖由 ccspy 於 09-1-13 20:24 發表

任何政策都係順得哥情失嫂意,回歸到自己決定自己命運條氣會順D!

初中教育,最大責任就係家長,但很多家長將失敗歸咎政府...我想勸諫家長們,縱使真的政府錯,結果都係由子女承受,還是學會適應吧.

客觀

我想可能你會認為隨機號碼最客觀

原帖由 漢堡飽 於 09-1-10 12:42 發表
根據師兄師姊成績,我覺得幾客觀,這確實反影你小學的水平,另外,當然最重要是你子女的成績,如果自無成績,小學爭取到有幾多位都無用,所以最終都都靠自己!

而新政策只是修正以前的錯而已,無大不了,給有機會提升學生水平的學校更上 ...

原帖由 ksnghk 於 09-1-13 22:30 發表
客觀

我想可能你會認為隨機號碼最客觀

就算係隨機號碼,都要公開和透明,被獨立審核,才能確保客觀公正。否則就有可能像多年前平機會對升中機制的調查一樣,家長到時才會發覺可能存在不公平現像。

同樣的,用學兄學姐成績去比較各學校的畢業生,也應每兩、三年就檢討一次,看看對反映畢業生能力的誤差有多大,並向社會及家長交代誤差的情況。這才能確保公平和公正。

公平和公正是要通過透明和監察去確保的,但學界普遍缺乏這種信念。很多政策都不願意全面公開數據,讓社會和家長去監察。

原帖由 ChiChiPaPa 於 09-1-14 06:13 發表

就算係隨機號碼,都要公開和透明,被獨立審核,才能確保客觀公正。否則就有可能像多年前平機會對升中機制的調查一樣,家長到時才會發覺可能存在不公平現像。

同樣的,用學兄學姐成績去比較各學校的畢業生,也應每兩、三年就檢 ...

隨機號碼都可以公開,不過真係得個number,邊有得上訴.

至於band 1 2 3的百分比,就係學校唔想公開,又係怕標籤效應,不過係事實,若果間小學只得10% band 1位,真係搵鬼去讀咩!!!

剩係依道三幾個人都講唔掂數 ,重話要全部家長,學校同學生應同既方法...根本無可能,做教育局長真係頭大...

原帖由 ChiChiPaPa 於 09-1-14 06:13 發表

同樣的,用學兄學姐成績去比較各學校的畢業生,也應每兩、三年就檢 ...

我寫包單教育局唔敢公布隨機號碼,一出就會引起一連串上訴出現。

田北辰:微調屬政治考慮
(明報)1月15日 星期四

語常會主席[url=]田北辰
[/url]表示,政府提出的中學教學語言微調方案,只是基於政治考慮,並非為學生著想。
田北辰表示,部分中學以英文教學,可能扼殺了學生的學習興趣,學生對着英文書,根本不想看。他近日就這事,不斷有8個字在腦中出現,就是:「頭痛醫腳,高分低能」。
他表示,政府的建議無助學好英文,他要求政府保留目前「中中」及「英中」的分野,並加強對教師的支援,創造學習英文的空間。

原帖由 漢堡飽 於 09-1-11 22:04 發表
特登考得差的一班,只是一些不負責任及不是band 1 的學生們。凡成績好的都應該入到唔錯的學校,我相信無一個學生敢在編班試放軟手腳,將自己俾人踩。放心啦!ccspy! ...

我個仔中學就係唔用呢個試分班既。
而小學就係考呢個試之前"要求"所有六年級生返學校操練一日!如果唔返就要家長解釋,不過我個仔咁啱又要返中學果邊,所以都冇返小學操練,我有叫過佢求其考,不過佢應該冇咁做。

原帖由 ccspy 於 09-1-14 18:53 發表

我寫包單教育局唔敢公布隨機號碼,一出就會引起一連串上訴出現。

ccspy,

十分同意你的講法,以前升中試,就係因為D家長嘈話令到D小朋友壓力大,才變為抽籤法,之後的家長又話同成績的小朋友點解佢抽到我抽唔到,於是又變....變黎變去,我相信政府係不可能全部滿足所有家長的愿望,惟有頭痛醫頭,腳痛醫腳,但如此下去,我怕政府比人再嘈多下就會腳痛醫頭...最慘就係D學子,三年兩變都唔知點適應

到時重回精英化,又有家長覺得不公平!

只要信是電腦隨機,我認為是公平。第一組別放在一組抽,基本上無可能入到BAND 2學校,有的只是那些貪心的家長亂填而已。不關政府事。

說到底,最重要是自己的子女成績要OK,家長亦要客觀分析子女的情況,按子女的成績去選匹配的學校,一定會好的。至於微調,家長更要留意學校的動機與校風。政策是死的,人是生的,每個方案一定有好有壞,只在乎你點樣去運用它。

公平又如何?現時中學畢業生成績有目共睹,簡單連一封中文or英文信都寫到一塌胡塗, 又無奮鬥心又怕辛苦,同以前既畢業生爭天共地, 近十年既教育政策真係一敗塗地
所以重回精英化, 回復舊有升中試,比多些小壓力小朋友,日後先可以係呢個社會立足,同國內既精英競爭, 依家咁既制度只會產生一批又一批溫室小花

我不認為全部是政府的政策有關,好的學生始終都是好,差的一班一樣是差。社會的氣氛、文化、周圍的事,甚至我們家長的教導都是其中原因,我更覺得家長是最大責任,有其父必有其子,這句是不朽名言。
最大責任是我們,不是政府,大家反思一吓!

原帖由 漢堡飽 於 09-1-17 14:42 發表
我不認為全部是政府的政策有關,好的學生始終都是好,差的一班一樣是差。社會的氣氛、文化、周圍的事,甚至我們家長的教導都是其中原因,我更覺得家長是最大責任,有其父必有其子,這句是不朽名言。
最大責任是我們,不是政府,大家 ...

原帖由 漢堡飽 於 09-1-17 12:05 發表
到時重回精英化,又有家長覺得不公平!

只要信是電腦隨機,我認為是公平。第一組別放在一組抽,基本上無可能入到BAND 2學校,有的只是那些貪心的家長亂填而已。不關政府事。

說到底,最重要是自己的子女成績要OK,家長亦要客觀分 ...

我認為現時的教育制度,說到底都是我們D家長種落既因,才會有現時的果,就算是電腦抽籤,亦會有家長認為不公平,唔好唔記得現時的男女混合派位,都係因為有家長覺得不公平而要求平機會加入的結果...
老實說,我比較認同精英制,由古至今人總會有分類的,係精英的始終會係,但而家既教育政策係希望人人均為精英,到時個個都係大學生的話,低下階層的工作誰去做(本人並不是看不起低下階層).
以現時情況看,清潔,裝修及建築等較辛苦的行業,香港的新一代根本不考慮入行,對比起我地以前,知道自己不是讀書的材料既話,我地的父母就會希望我地找一份正當的工作,有一份收入養活自己已經好開心啦,而家D父母事事為子女安排,希望個個成為人中龍鳳...所以就算政策點變,都永遠唔會滿足所有家長既.

原帖由 pcjoemama 於 09-1-17 23:12 發表

我認為現時的教育制度,說到底都是我們D家長種落既因,才會有現時的果,就算是電腦抽籤,亦會有家長認為不公平,唔好唔記得現時的男女混合派位,都係因為有家長覺得不公平而要求平機會加入的結果...
老實說,我比較認同精 ...

很認同你的講法.

即使現在政策改變了,但我總覺得"精英"可以突破"政策"跑出來.

同意,非常同意!

每人都要求公平,根本是多餘。你會發覺你子女的學校裡一早已有精英,一早已有被忽略的。如果全部都一視同仁,我看不出世界會有進步。

只要我們知道自己的特質,才華,唔好以為當自己是精英。就不會有那些不公平,以為是不合理的制度。

I think the counter proposal from the schools is better:

逾400校反對微調方案
19/01/2009

【本報訊】被指會製造多重標籤的學語言「微調」方案,遭受最少代表四百多所中學的兩大學校議會攜手反對。香港中學校長會及中文中學聯會昨日發表聯合聲明,反對「微調」方案以學語言為校內分班標準及彈性班安排,並反建議將中文中學改為「雙語學校」,讓學校專業自決以分科或分時段方式,增加英語延展學課時。兩會坦言,寧願維持目前的中中、英中二分法及「上落車」機制,也不願照單全收「微調」方案。