用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年升小一的91校网的家長請入來出謀划策 ...
go

今年升小一的91校网的家長請入來出謀划策 [複製鏈接]

請帮 帮我,仔仔今年升小一,我是91校网.17號要填表了,心仪是沙吕,但第二,三 ,四志願应如何填呢?有胡上,培基,森小,路德會梁鉅小.請有經驗的媽媽們帮手給意見.
   1    0    0    0

我都係91網, 我都係心儀沙呂呀, 可惜自行得15分, 要博大抽獎~

想問培基可以放第二嗎?? 這間應該是別人放第一位的學校wor!! 放第二咪一定無?? 除非你諗位係用來扣門作誠意分啦~~ 如果咪浪費咗個2nd place囉!!

原帖由 tracyxie 於 09-1-9 00:14 發表
請帮 帮我,仔仔今年升小一,我是91校网.17號要填表了,心仪是沙吕,但第二,三 ,四志願应如何填呢?有胡上,培基,森小,路德會梁鉅小.請有經驗的媽媽們帮手給意見. ...

聽人說的策略是將較一般的學校(並不是最心儀的)放第二位,萬一大抽獎不理想,豈馬註冊先,然後叩門都無咁驚,假如你將d一線放頭三位,譬如第一是沙呂:第二是培基,基本上號碼排後,如第一位無學位,便計第二第三,但很多人排培基作首位,所以已經無位,咪浪費了一個位,明白未?基本上會一路排比你,但你頭幾位都是一線學校,間間都無位,最後就會很慘,派d你不喜歡的學校給你.

囝囝讀的幼稚園做咗個去年小一派位統計, 資料如下:
校名 第x志願 (入讀人數)
胡上 一 (13) 二 (1) 三 ... (0)
梁鉅鏐 一 (0) 二 (2) 三 (4) 四 (4) 五 (3) 六或以後 (1)
蕭漢森 一(0) 二(0) 三 (2) 四 (2) 五 (1)

沙呂, 一呂, 培基, 循道衛理 只有放第一志願才有機會

nobbma,

咁你囝囝間學校上年有幾多人選沙呂而入到呀?? 咁睇胡上放第二位都幾危wor~~

原帖由 nobbma 於 09-1-12 12:03 發表
囝囝讀的幼稚園做咗個去年小一派位統計, 資料如下:
校名 第x志願 (入讀人數)
胡上 一 (13) 二 (1) 三 ... (0)
梁鉅鏐 一 (0) 二 (2) 三 (4) 四 (4) 五 (3) 六或以後 (1)
蕭漢森 一(0) 二(0) 三 (2) 四 (2) 五 (1)

...

有幾多人將沙呂放第一位就唔知, 只知道自行分配果陣有6個入咗, 統一派位就有4個, 有無人叩門成功亦無公佈。
‹ 上一主題|下一主題