用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 跨區報小學的疑問及憂慮...可否各位媽咪俾d意見? ...
go

跨區報小學的疑問及憂慮...可否各位媽咪俾d意見?

我嘅小朋友依家於粉嶺讀K2,住上水,我一心一意会打算揾沙田區小學,亦巳經揾到個住沙田區親戚借個地址俾我大抽簽,因為我覺得沙田區校網大,升中學選擇多過北區,而且聽我D朋友講沙田大部分小學都唔錯,所以我就這樣決定....
但我嘅憂慮,我唔会考慮搬去沙田,依家亦未揾到合適保姆車,亦唔知學校会唔会安排到咁遠,我又怕車程時間影响精神,我又怕仔仔唔知適唔適應,但我亦知若果報返上水,好嘅學校唔多,學位少,派到一間唔啱我怕影响仔仔前途,我知有好多媽咪跨區報小學,可否俾d意見我?
my son BIRTH DATE :14/02

醒目開學勳章

首先, 你知唔知係唔可以借地址o既呢? 一經發現, 就算你小朋友派得幾好都唔會俾o個個學位你呢?

"跨區報小學"o既意思係o係自行分配同大抽獎甲部可以不受地區限制, 全港學校任揀(自行1間, 大抽獎3間)

跨區報小學

Thanks for your advise!
But 我一心一意会打算揾沙田區小學,又唔可以借地址o既, how can I do ?可否俾d意見我?
my son BIRTH DATE :14/02

最直接方法咪搬去沙田區囉~~
如果你用假地址, 對我們本身住沙田的人好唔公平wor~~
而且一被發現, 仲累埋個小朋友無咗個學位~~

原帖由 llc001 於 09-1-9 09:17 發表
But 我一心一意会打算揾沙田區小學,又唔可以借地址o既, how can I do ?可否俾d意見我?

要好野就要曦生,我為左個女都搬左幾次,你又要跨區,又唔想車程長,又唔想搬屋,借地址抽到又怕個小朋友搭長車辛苦 ,咁.......即係點?我諗無人幫到你 ,一係每日搭的士返學放學,一係自己車佢返學放學.

醒目開學勳章

原帖由 llc001 於 09-1-9 09:17 發表

點解你只係心儀沙田o既學校呢? 同埋沙田本身都分3區, 咁你又有冇諗住揀邊個網呢?

最理想o既方法就係搬, 但實際上就當然有好多o野要考慮啦! 如果真係唔可以搬o既, 你就最好揀定一間o係自行同大抽獎甲部選佢o羅! 但只可以一間同機會細d o羅!

仲有, 你可以考慮一o下直資/私校, 呢兩種完全不受地區限制, 不過就要面試同交學費.

原帖由 BBR 於 09-1-9 09:46 發表
要好野就要曦生,我為左個女都搬左幾次,你又要跨區,又唔想車程長,又唔想搬屋,借地址抽到又怕個小朋友搭長車辛苦 ,咁.......即係點?我諗無人幫到你 ,一係每日搭的士返學放學,一係自己車佢返學放學. ...

Exactly. You really have to think over or you / your kid have to suffer from your mistakes.

個個父母都想比最好小朋友,不過我覺得要睇周圍配唔配合到,如果唔係就害左個小朋友.