用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學(小學部) 香港真光中學屬Band 幾?
go

香港真光中學屬Band 幾?

聽聞不少家長話而家"香港真光中學"比以前差,
只得Band 1尾至Band 2頭,是真的嗎?
有冇家長知道呀?例如:校風,成績...
最好有大坑真小升上香港真光中學家長比些意見?
大坑真小程度夠嗎?
Many thanks.

香港真光中學Banding?
請問有冇家長知道呀?
校風,成績...

Any comment on English level ?

my daughter is studying in their junior secondary, i always heard my daughter said that the teachers are very friendly.    besides i think their english level is ok.   i can't say they are the top band 1 school but at least they could be counted in the mid level of band 1.
原帖由 bblaw 於 09-2-21 21:35 發表
Any comment on English level ?

Are u daughter come from primary section?

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... ;extra=#pid32197545

根據中學版資料:
真光2009年HKCEE 考14分以上有68%.
算是 Band1 中, 成績跟香港華仁差不多. 比聖保羅書院好(推算上年6科14分約佔58%, 今年46.39%)

而大家經常用來比較的聖嘉勒女書院是Band1尾(推算今年6科14分佔50.32%)

不過, St. Clares HKCEE 英文成績比True Light 好, 以2008-09年來說, St. Clares A-C% 大約有70%, 而真光是54.7%

中文和數學兩間學校成績差不多, 但真光理科成績較好, 特別是附加數.

不過, 大家的小朋友還是小學生/幼稚園生, 任何學校, 10年後變化都可以很大.

http://www.stclare.edu.hk/it-sch ... ndex.php3?refid=699

http://www.tlmshk.edu.hk/academic3.php

原帖由 YAPPLE 於 09-1-8 20:51 發表
聽聞不少家長話而家"香港真光中學"比以前差,
只得Band 1尾至Band 2頭,是真的嗎?
有冇家長知道呀?例如:校風,成績...
最好有大坑真小升上香港真光中學家長比些意見?
大坑真小程度夠嗎?
Many thanks. ...

先看校方web site 成績公佈:
http://www.tlmshkps.edu.hk/award/s1.htm

因為成績年年都不同, 你要年年上去web site update 一下, 保守來說, 如果學生成績是全級頭廿名之內, 可以進取些考其他Band1頭的中學.

大部分女生只要不是全級尾廿名又在中學派位表中把真中放在第一志願, 就可以派回真光中學, 而以今年HKCEE來說, 真光還是Band1中.

entry level

Can I ask whether ENGLISH & GENERAL STUDY - Grade A but
Chinese & Maths - Grade C can go in this school ???

Also, teacher says that my daughter is BAND 2 ..

我吾知道真光係band幾, 但個人感覺英文課程比較淺 (但阿女又吾係好好成績喎???). 而且我會比較prefer英國外籍老師 (或者Australian都OK), 但係而家個男既係美國人。

當然, 一間學校好壞,不能單單以此作準.

Hi Quoquo

我囡囡有幸取錄10小一, 想知多些這校的程度, 請分享吓,

<1> 請問你囡囡讀幾年班呀, 坊間話這課程淺,是嗎?
<2> 多唔多功課/黙書
<3> 係咪兩課唔合格會留班
<4> 老師有愛心嗎?
<5>  多唔多奉獻
<6>  多唔多家長活動

唔好意思太多問題

我個女剛在真小讀完小一,準備升小二。至於,你想問既問題,大致上我可以回答你既。

<1> 請問你囡囡讀幾年班呀, 坊間話這課程淺,是嗎?
中文科較深、英文科較淺、其他科切合小一課程。

<2> 多唔多功課/黙書
功課不算多,小一大概每日4樣左右。
中文 (沒有) 默書
英文 (2星期) 才默一次,沒有背默。

<3> 係咪兩課唔合格會留班
小一 (2科) 不合格 要留班
小二以上 (1科)不合格 要留班

<4> 老師有愛心嗎?
OK 啦! 因為,我唔知道何謂有愛心。
始終都係小學生,老師唔會好似幼稚園咁。

<5>  多唔多奉獻
好似無喎。捐款、什麼抽款就有。

<6>  多唔多家長活動
有架!家長們太踴躍,所以要抽籤

** 希望解答到你既問題啦!
如有錯漏,請其他真小家長補充!bye!

What is the problem of 美國人? American English is more popular now.

原帖由 quoquo 於 10-3-27 11:21 發表
我吾知道真光係band幾, 但個人感覺英文課程比較淺 (但阿女又吾係好好成績喎???). 而且我會比較prefer英國外籍老師 (或者Australian都OK), 但係而家個男既係美國人。

當然, 一間學校好壞,不能單單以此作準. ...

近幾年都是一位來自澳洲的女老師任教, 其他的外籍老師都是坐音樂椅式, 幾個月便走人.

原帖由 smilejackie 於 11-9-28 12:22 發表
近幾年都是一位來自澳洲的女老師任教, 其他的外籍老師都是坐音樂椅式, 幾個月便走人.

個人推斷原因可能只是一個字 -- 悶
很多NET未必融入一個中國人為主的工作環境
如果身邊無幾個岩傾的同事, 通常都會好快走