用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有子女讀梗(i 位)的家長, 你們會怎樣選擇小學呢? ...
go

有子女讀梗(i 位)的家長, 你們會怎樣選擇小學呢?

我個仔仔會在2010年入讀小學,  我想幫他在沙田區(91網)選擇一些程度較淺的小學;  希望有經驗的家長比些意見我,   謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

傳統名校我當然唔考慮了(仲好, 唔駛爭)
我會target一d活動既學校, staff能陪包容小朋友差異, 可以配合佢地偶然唔專心
前排學校有i位家長分享, 佢仔而家讀真道, 佢話好好,佢係考到至同學校傾, 校長即時講晒俾佢聽點配合(例如安排佢坐前面等老師留意佢有無專注), 又多課外活動(尢其係運動項目), 功課適量, 佢就好滿意
雖然有d官津小有融合位, 不過有咁資源都唔代表肯投入, 我聽過有d學校麻麻地, 我估你問返i位老師, 佢地應該心中有數

原帖由 hellowinn 於 09-1-8 04:25 PM 發表
我個仔仔會在2010年入讀小學,  我想幫他在沙田區(91網)選擇一些程度較淺的小學;  希望有經驗的家長比些意見我,   謝謝!

多謝分享,  我都有問過 i位老師, 大至上同你所講的一樣;  至於問到有哪幾間小學可以選擇的時候就比較有保留了,  所以我想在bk問下其他媽咪有什麼意見比到我!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-8 16:44 發表
傳統名校我當然唔考慮了(仲好, 唔駛爭)
我會target一d活動既學校, staff能陪包容小朋友差異, 可以配合佢地偶然唔專心
前排學校有i位家長分享, 佢仔而家讀真道, 佢話好好,佢係考到至同學校傾, 校長即時講晒俾佢聽點配 ...

醒目開學勳章 王國長老

我地果日討論d學校都係港島區多, 唔arm你了
原帖由 hellowinn 於 09-1-8 04:56 PM 發表
多謝分享,  我都有問過 i位老師, 大至上同你所講的一樣;  至於問到有哪幾間小學可以選擇的時候就比較有保留了,  所以我想在bk問下其他媽咪有什麼意見比到我!

...

Charlotte_mom,  

我的兒子讀緊2yr old class, 也遇上問題.  He is physically very active, very stubborn (refuse to co-operate if he dislikes to do something like changing shoes at school).  but very shy (resistant to stranger and takes a very long time to accept a teacher) 不幸的是老師並不包容到佢.  我正煩緊好唔好2月轉校 (但得pm class). 也擔心日後報小學.  剛路過, 唔知可否分享下到小學有什麼學校是比較包容到different child.  Thanks a lot.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-8 17:23 發表
我地果日討論d學校都係港島區多, 唔arm你了

醒目開學勳章 王國長老

你有無帶佢去做評估呀? 我仔i位純粹係講野慢同唔專心, 你仔似乎又唔同情況wor
你可以打去健康院schedule見醫生做智力測驗, 有需要的話, 健康院會轉介見專科(唔好太介意, 我知有時d term係幾hurt的, 最緊要係清楚了解小朋友嘛)
有可能你個仔係屬資優, 亦有可能係自閉 (估咋, 我無可能靠幾句說話去判定架), 有可能只係stubborn
如果幼稚園呢, 你可以考慮本身有i位既幼稚園, 雖然要正式讀i位, 一定要through社署排, 又要輪, 不過你可以選擇以普通學生身份入讀學校, 雖然會無左d therapist支援, 不過起碼仲有老師照顧同包容(d老師"見慣大場面", 特別識得handle小朋友情緒架)
至於i位幼稚園名單, 你可以睇呢度: http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_listofserv/id_integrated2/

原帖由 w456 於 09-1-20 09:02 AM 發表
Charlotte_mom,  

我的兒子讀緊2yr old class, 也遇上問題.  He is physically very active, very stubborn (refuse to co-operate if he dislikes to do something like changing shoes at school).  but very shy ...

"容合位"真係好少, 我都好想知道沙田區有無這類小學啊!

之於主流學校方面, 又有哪些小學能支援到有特殊需要的學生呢?

醒目開學勳章 王國長老

eerr
唔好意思, 真係唔知呀........

hellowinn
哎, 就算有融合位, 都唔等於學校肯去善用呢d資源, 鐘意收呢d學生, 所以真係要問下自己幼稚園老師點去揀呢
我知官校就一定有融合位........不過唔等於i位小朋友可以優先入讀呢d學校

原帖由 hellowinn 於 09-1-21 03:08 PM 發表
"容合位"真係好少, 我都好想知道沙田區有無這類小學啊!

之於主流學校方面, 又有哪些小學能支援到有特殊需要的學生呢?