用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 懷疑優資 (2歲8個月)
樓主: BB成長期
go

懷疑優資 (2歲8個月)

agree! HK好多parents唔知道自己咁"教"法,個小朋友會愈'教'愈蠢. 你就不斷努力'教'/灌輸,佢就不斷硬吞,係就係好細個就識好多字/常識咁,但亦只此而已,再大d,高階思維,分析能力/創意等....就欠奉. 此類自小比人"structure"左學習模式的小朋友,天賦的求知慾亦慢慢被削弱,連free play的時間都唔多,何來創意?
我小朋友都係自小愛書,同齢好多朋友仔識串好多字,我就從來不叫他串字,佢亦無對串字表現出任何興趣,而家初小,佢寫d野用字都幾豐富,我問佢點識,佢話見過,咪就係平日睇書睇返黎lor. 最搞笑的是,有些家長有見及此,就問我個仔睇咩書,我咪返去看看佢最追睇緊咩書,介紹一下. 轉頭佢地當正果幾本係"考試天書"咁迫自己個仔睇.哎!可否讓孩子選擇一下自己愛看的書,愛做的事,愛学的東西呢! 可否給他們一些空間去探索世界呢?

各位家長, 我大仔今年7歲2個月在英小讀P2, 他於K2時幼園老師拿英文版基本法給他讀,他可以讀到但完全唔知點解,只是很細個巳經完全明白及運用到phonic, 不過記性就真係幾好例如聽CD亂點一首播都知第幾首(中英文歌都OK)等....,唔多用說話主動表達自己(只用中英文單字),只喜歡看書(1歲多已書不離手)但我並沒有早教,只是bb時任由他們看phonic等英文VCD,結果5歲多忍唔住去check IQ, 130分..但係..我完全沒有開心,Why?? 因為我知道他的路還有很多問題要面對,當我越看得這方面的書多就會越担心, 要知道又資優又思想、性格正面積極的比例唔大囉!!大部份都擁有資優但又附送一些難處理的行為問題,那種壓力並不是其他家長能明白的,如果可以的話,注意小朋友行為、與人相處等問題比任何都重要,知識水平相對變得微不足道!!係叻就往後都叻, 唔叻都可以努力變叻, 5歲前行為觀察先最重要, 我唔係因為有細仔作觀察比較都唔知大仔有行為偏差, 以前只覺得好乖好乖....希望大家不要太着重看某方面的能力有幾高而忘了最重要的"部份"..
Sorry! 太長氣啦! 只是有感而發...純個人意見分亨...

Very meaningful !  Thanks for sharing.

我都曾經睇過一些有關於資優o既書,正如yinsinmama所講,要培育一個o既資優而又品格行為良好o既小朋友並不容易,因家長,老師,同學往往唔知道佢o地諗乜,脾氣會差D...睇完本書,就寧願阿仔做個開開心心o既小朋友...  自己係在職媽媽,恐怕無時間去教佢...

原帖由 yinsinmama 於 09-2-21 08:30 PM 發表
各位家長, 我大仔今年7歲2個月在英小讀P2, 他於K2時幼園老師拿英文版基本法給他讀,他可以讀到但完全唔知點解,只是很細個巳經完全明白及運用到phonic, 不過記性就真係幾好例如聽CD亂點一首播都知第幾首(中英文歌都OK) ...

醒目開學勳章

原帖由 ottomum 於 09-2-12 13:25 發表
Sorry, I don't understand what do you mean "早教".  Would you mind tell me more about this?

早期教育.. 即刻0-3歲嘅教育
你可以search一吓 Glenn Doman, Montesorri etc.

醒目開學勳章

原帖由 yinsinmama 於 09-2-21 20:30 發表
各位家長, 我大仔今年7歲2個月在英小讀P2, 他於K2時幼園老師拿英文版基本法給他讀,他可以讀到但完全唔知點解,只是很細個巳經完全明白及運用到phonic, 不過記性就真係幾好例如聽CD亂點一首播都知第幾首(中英文歌都OK) ...

Thanks for sharing..

在我而言~ 資優與否, 都係長路漫漫! 性格培養.. 又係另一個重要課題!

每一個孩子, 每一個家庭都係獨特的~ 就算同卵雙生兒, 放在不同境環長大, 就會變成兩個完全不同的人! 作為父母, 我只希望孩子健康成長, 他日能獨立生活! 而我~ 正為此努力!

yes. bacially , most of the things that u mentioned, my son can also do , and something more too...my son is 3, he knows jan -dec, and he also knows spelling , he self taught it, we never teach...he can read P2 or P3 books, whole page full of words , no prob. if u see from disney cd,or baby can read,  many kids also know many many words, that we used to learn in primary school but they are only 2 or 3 years old. i think that kids nowadays in general are all very bright and gifted. My son is a very active boy, i need to work on his spoken language, his manners and learning how to behave well even without my present. Even he knows so much words, so what, still, we , as parents have so many things to teach them...literal knowledge isn't everything...add oil....i am trying to  pour cold water, but i think that's not special and even if u are special, gum yau dim.....! They are kids, need our guidiance, despite they have IQ 150...

sorry, but i am not trying to pour cold water on you.......!

香港好多商業化左既所謂CHECK IQ既機構,一日都黑都話你小朋友係資優,谷你讀多啲COURSE。
響OXBRIDGE讀書既人,好多人既IQ 都起碼130,但教授從來唔會當佢地係咩資優,只會覺係最低入學標準。響學校一樣比人話蠢,學得慢。

your kid should be a 優資.  congralulation!

係咪資優都當佢資優咁教先囉!

如果佢識野多,因為佢聰明+父母用心培育,多數不是資優。

如果佢識野多,學得快到出奇+成日激到妳暈低。咁就有幾會係資優。

天才是不能訓練,也不容易給你訓練。

淋雨       
請問您的小朋友是否資優?