用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 學期未功課量
go

學期未功課量 [複製鏈接]

剛剛放完聖誕假期,本以為功課量不會比聖誕假期時那麼多,因為開始應付期中考;但今天查看小兒的家課冊,發覺常識科的 "專題研習冊",一口氣要做7頁紙,這本專題內容並不容易,家長每每都要花上很多時間協助學生去完成;但只得一晚時間去完成,實在有點兒氣力,無論在學生方面,或家長方面,都難以應付!
為何不在聖誕假期內讓學生完成呢?  當然,功課的責任,是由學生本身負責,但這份"專題研習冊"的內容絕不是一名二年級的學能獨力應付!試問身為在職家長的我們,能夠有充份的時間去協助學生去認識及了解有關的內容嗎?
為何不把功課的時間表安排得更周全呢? 再者,這種情況不單止發生於常識科,就連中文科及數學科也如是;每每都是一口氣做數項的抄寫家課,或是甚麼家課都沒有,究竟老師們以甚麼準則去安排家課表呢? 真是百思不得奇解。

0    0    0    0

一個全職媽媽對住那份專題研習,真係好頭痛,
我亞仔都係在聖誕假期前1晚內要完成,
結果係"欠完成專題研習",
講真做了多年專題研習D時間都係咁緊迫。

昨天仲好笑,要做結果匯報,
亞仔話好多同學揸住"家長"準備的告唔識讀。
我識好幾間學校都係在學校內做,
家長主要協助學生做資料搜集,
學生只係將作品帶回家給家長欣賞。
份專題研習仲要計在常識考試分,
有時見其他同學的作品美輪美奐做家長真係好大壓力。
原帖由 小魔怪3號 於 09-1-7 23:59 發表
剛剛放完聖誕假期,本以為功課量不會比聖誕假期時那麼多,因為開始應付期中考;但今天查看小兒的家課冊,發覺常識科的 "專題研習冊",一口氣要做7頁紙,這本專題內容並不容易,家長每每都要花上很多時間協助學生去完成;但只得一晚時 ...

我都好怕最專題研習, 阿仔好似攞正牌等我幫佢做咁, 但佢又永遠係last min先話我知要做, 永遠都係趕頭趕命, 做得唔夠好。

在我這方面, 我都係在職媽咪, 所以成日要偷雞係公司幫阿仔揾資料......我估成份研習75%由家長去做, 咁樣, 小朋友其實又學到嘅野有幾多呢?

回覆 # 的文章

唉!做功課真正既意義就係要D學生將學到既野去溫習!叫佢地做呢份"研習"都唔知真正理解得幾多!我就好唔明白,點解有咁長既假期又唔做,又唔係星期五比家課,星期六日做!究竟係要學生交功課定係老師們自已要交功課?  要做都唔係壞事,學多D野,但係唔係應該將做 " 研習" 既時間表分配得好D呢?......真係有少許唔多滿意,一口氣做 7頁紙!

王國長老

點解得一晚做既?
以往都早早派左工作紙架喎?
我仔呢個xmas 做左常識同埋音樂project,
d 工作紙都係十月左右已經收左。

PS:上左4年班要做音樂會報告,
大多xmas 後要交,
要有票尾同埋場刊,
家長們唔好預到咁mun,
早d 去買飛睇左先,如果唔係,
要交起上黎唔係一定有得比你睇,
到時邊有功課交?

我都好想知點解得一晚既時間做囉......
以我估計,應該安排功課的時間表有問題囉.....

王國長老

咁你幾時收到嗰七張紙呢?
因為寫手冊叫你聽日交,
唔代表叫你嗰晚做既,
其實之前有時間就要開始少少咁做吓架喇,
我記得派工作紙仲有張流程表,
即是大約咩時候要完成d 咩咁上下。
到三年班已經唔係只填幾張紙咁簡單,
而係要做成一本咁既專題研習,
搵相剪剪貼貼,仲有抄寫內容,
真係要花唔少時間,愈早開始愈好。
今年亞仔做左成二十幾頁,
當中有問卷調查又要做統計,
仲要剪報,但又邊有咁多相關報導吖?
亞仔都係上Yahoo news search,
佢覺得好好玩架,可能佢已經五年班,
又學左用power point,都叫學以致用咁囉。

原帖由 小魔怪3號 於 09-1-10 23:52 發表
我都好想知點解得一晚既時間做囉......
以我估計,應該安排功課的時間表有問題囉.....

麟媽媽 :
我上次都係以為唔會咁快交,
唔知係唔係三少無寫手冊,
我都一直覺得奇怪,
做了幾頁就唔洗做,
點知有日返學前三少要交全份專題研習,
做了幾頁都要上校車,
咪又要寫手冊,
連二少都係今日寫手冊明天交,
但二少個老師係新來的,
我估佢唔知我地要幾日時間準備,
總之連我做了多年專題研習咁有經驗都投降

唔知點解今年四年級已經覺得D功課好多,
亞仔日日做完功課都無時間溫書,
唔好話做專題研習而家連默書都溫唔到,
除非我幫佢做晒份專題研習,
但自己又唔想咁,
出年真係都唔知點追

教改微調出籠唔知有無機去返會一條龍
等我有覺好瞓

王國長老

jackjackma,

亞仔今年執到條好籌,你知邊個教啦?
真係好,未寫手冊之前口頭提左d 仔好多次,
個個都知xmas 後要交架喇,
你知我個仔d 野架喇,都好多甩漏架嘛!
不過有時老師長氣d 都好架,
早d 提吓d 仔,等佢地多d 時間安排囉。

今年五年班都幾多功課,默書都一樣係八次,
但今年安排得好d 喎,好多時都中/英隔個禮拜,
以前成日一星期中、英都要默,真係無命!
加埋番下晝呢,無得開電視好耐,
好在有得上網睇番「豬光宝戲」!!

原帖由 jackjackma 於 09-1-11 22:59 發表
麟媽媽 :
我上次都係以為唔會咁快交,
唔知係唔係三少無寫手冊,
我都一直覺得奇怪,
做了幾頁就唔洗做,
點知有日返學前三少要交全份專題研習,
做了幾頁都要上校車,
咪又要寫手冊,
連二少都係今日寫手冊明天交,
但二少 ...

回覆 # 的文章

My child is in P2.  The same problem applies to his class.  The mid-term exam starts on 13/1.  However, he got 4 pages of Religious Education worksheet (just colouring) and 6 pages of difficult Chinese supplementary exercise on 7/1 and 8/1 respectively.  Why do the teachers assign so much work for children before the exam but there was not much homework during the Christmas holiday?

Teachers should have better homework co-ordination so as to give children more time to prepare for the mid-term examination.

I am the one to do the Project Based Learning assignment for my child.  The oral presentation was also written by me.  I feel that this assignment is beyond my child.

王國長老

呢個問題我都發覺左好耐,
我覺得係未教得切書囉,
未教到,又點比功課呢?!
好多考試範圍xmas 前都未必教晒既,
假期後先教咪一樣咁多功課囉。
呢d 睇個別老師既速度,真係好慘架,
以前試過下星期考,今個星期都未教呀!
今年好得多,亞仔d 老師上星期都同佢地溫書了。
我又諗,會唔會我地返半日制,所以咁趕呢?

原帖由 cambo 於 09-1-12 19:07 發表
My child is in P2.  The same problem applies to his class.  The mid-term exam starts on 13/1.  However, he got 4 pages of Religious Education worksheet (just colouring) and 6 pages of difficult Chines ...

回覆 麟媽媽# 6的文章

比喻 今天家課冊寫明天交,所以只得一晚做 7頁囉! 如果係之前提過要做,我都唔好意思在這裡發表意見呢!

麟媽媽當然開心啦,執到 " 華仁之寶",
一群新來的老師的經驗實在是太淺,但任教多年的長輩們又(部份).......唉!
希望下學期可以有所改進啦!如不是都要靠家長們 " 努力" 吧!

王國長老

我都等到五年先重遇架,
一年班比佢教過一直到今年先再遇咋,
唔好咁灰,實有機會比你拎支好籌既!
講真,每一個老師都經歷過做「新」既,
我相信個個以往都試過,
基本上間間學校都有咁既情況,
所以,家長要辛苦d 囉!

原帖由 小魔怪3號 於 09-1-12 22:56 發表
麟媽媽當然開心啦,執到 " 華仁之寶",
一群新來的老師的經驗實在是太淺,但任教多年的長輩們又(部份).......唉!
希望下學期可以有所改進啦!如不是都要靠家長們 " 努力" 吧! ...

教二少常識的老師係第一年來華小,
但他經驗非淺,
我想他只是未適應華小緊迫的學校時間,
今年他令亞仔有大大的進步,
亦看得出他對教學的熱誠,
全班同學都好喜歡這位新老師,
華小今年請到他都係我地的福氣.

三少的老師來了三年,
但她都好有經驗,教開高年級,
以前都無同樣問題,
我想可能今年時間小了,
一月中要考試,
各位老師都好忙.

今日同二少溫書,睇返佢D作文及功課,
就感受到做老師的苦況,
大家唯有係度發洩下算啦.......
‹ 上一主題|下一主題