用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 2.3中學能入到夲地大學機會是不是很微 ...
go

band 2.3中學能入到夲地大學機會是不是很微

我知學生夲身努力係好重要,但學校資源,羣的一班band 3同學又有冇影响,我認識的就唔見入到夲地大學,條路多是入Ive

原帖由 ernestchow 於 09-1-7 22:24 發表
我知學生夲身努力係好重要,但學校資源,羣的一班band 3同學又有冇影响,我認識的就唔見入到夲地大學,條路多是入Ive

根據曾榮光教授ge研究,答案是對的!唉!

都唔係話絕對冇嘅.
我姑奶嘅仔讀九龍鄧鏡波, 中五會考有24分.因為讀得開心,
中六繼續在鄧鏡波,結果舊年考入港大讀經濟學.

band 3 就係, band 2都仲有機會, 你可以睇返明報本升中全攻略。就以新界北區為例, 有一堆band 2(當然係中文中學)既入大學率有70%以上, 甚至出產尖子學生都有。

當然, band 2學生入大學普遍緊唔係最受歡迎既學位, 例如醫科, 精算啦。

最主要係呢個問題,而且band 3同學學習能力比較冇咁高。

原帖由 ernestchow 於 09-1-7 22:24 發表

醒目開學勳章 王國長老

我之前讀果間都唔係咩特別好野(已經"落車"由英中變中中喇, 當年3個c已經可以原校升中六, 你話有幾好)band 3又未至於, band two啦, 不過校風都純既, 話晒係女校
會考過後, 總有人讀書不成既, 都要睇佢之後生唔生性啦, 我最好既朋友, 得一個c, 其他ddee, 去左做nurse, 而家連master都讀完了! 亦有d去左讀商科, 做警察, 都ok丫, 不過都有d唔生性, 做文員sales都做唔長果類
升到f7既算係比較讀得書, 結果我地果年f.7有約70%入到大學, al最叻果個abcd, 第2bbcc, 算係咁啦, 我d舊同學, 而家有護士, 社工, 物理治療師, 老師等, 當然, 唔算係最搵錢果d職業(eg律師醫生果d), 亦算不過不失
原帖由 ernestchow 於 09-1-7 10:24 PM 發表