用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兆强小一數學考試其中一條試題!大家覺得難唔難呀? ...
樓主: salina_andy
go

兆强小一數學考試其中一條試題!大家覺得難唔難呀? [複製鏈接]

咁我覺得呢條唔算深
原帖由 kt8001 於 09-1-8 10:16 發表
係我打多左一個大肚婆....哈
我淨係識將識226X3, 因我個女未教3個位乘,可能我個女低低地.

p.1果個簡單好多.

原帖由 hoganmama 於 09-1-8 10:22 發表
係ar, 所以我問條問題係咪應該係a+a+a+b+b+b=? lor

不過我記得p1 時, 都出過類似題目

kt8001,

你真係好鬼可愛, 又好鬼得意啫。

攪條咁好玩的數比我地玩, 我老公同我真係笑餐死, 笑到扖係地。

原帖由 kt8001 於 09-1-8 10:24 發表
p.1果個簡單好多.

可能對我大人就係唔深而我個女數學冇咁叻好似係深.過總括來說是因人而已. 你個仔緊係啦, 係數學叻仔. 現在我個女合格我都已好開心. 不過我冇教過佢呢個類似題就覺得會難少少. 同時我個補習miss都話係小五六才玩呢樣.哈......一早比了驚喜你地開唔開心呀....beywat.
原帖由 hoganmama 於 09-1-8 10:23 發表
咁我覺得呢條唔算深   

不過咁... 學校d 數學題, 我都習慣左la, 每次test & exam都會有驚喜

點溫都有d x轉問題出現, 防得佢幾多

我發覺原來就咁入我地兆強網係冇人入. 一講考試的事就好多回應...哈我係咪應該要講下學校的事會好d呢....

我仔叻鬼咩, 都係得個7x分

我都無同佢溫呢d題目, 我又唔係教書, 真係鬼知點出題咩, 總之溫左考試範圍, 有溫書唔識都無計la, right?
原帖由 kt8001 於 09-1-8 10:29 發表
可能對我大人就係唔深而我個女數學冇咁叻好似係深.過總括來說是因人而已. 你個仔緊係啦, 係數學叻仔. 現在我個女合格我都已好開心. 不過我冇教過佢呢個類似題就覺得會難少少. 同時我個補習miss都話係小五六才玩呢樣. ...

傻啦, 其實我要比下你地家長.睇下你地訓醒未...哈我就未啦...
原帖由 beywat496 於 09-1-8 10:27 發表
kt8001,

你真係好鬼可愛, 又好鬼得意啫。

攪條咁好玩的數比我地玩, 我老公同我真係笑餐死, 笑到扖係地。

好彩我都醒醒地
原帖由 kt8001 於 09-1-8 10:33 發表
傻啦, 其實我要比下你地家長.睇下你地訓醒未...哈我就未啦...

kt8001,

一早真係好鬼開心, 無段段同老公講咗好鬼多'談笑'電話, 真係好鬼攪笑, ...... 我老公同笑餐死。

既然咁鬼開心, 你可唔可以出多幾條比我地兩公婆玩下。

不過, 我一定會問你, 有無眼大睇錯先 ?  係兆强出定係你出

原帖由 kt8001 於 09-1-8 10:29 發表
......一早比了驚喜你地開唔開心呀....beywat.

hoganmama,

我真係信晒佢架, 我同佢好friend 呀媽, 我真係以為學校真係咁 XXXX

kt8001, 你真係好可愛, 好得意。

原帖由 hoganmama 於 09-1-8 10:33 發表
好彩我都醒醒地  

因為我讀左兆強成年la ma, 有1年級程度, 大約估到條題目la ma
原帖由 beywat496 於 09-1-8 10:37 發表
hoganmama,

我真係信晒佢架, 我同佢好friend 呀媽, 我真係以為學校真係咁 XXXX

其實我唔講,你都一早都覺得校係咁架, 如果唔係你都唔駛時時xx校啦, 重話未知.....你都幾好笑喎.
原帖由 beywat496 於 09-1-8 10:37 發表
hoganmama,

有7x都好, 我個女得6x, 好彩佢中, 英及其它科都考得好, 如果唔係就死得. 可能我同佢都要補下數....哈
原帖由 hoganmama 於 09-1-8 10:32 發表
我仔叻鬼咩, 都係得個7x分

我都無同佢溫呢d題目, 我又唔係教書, 真係鬼知點出題咩, 總之溫左考試範圍, 有溫書唔識都無計la, right?

其實我想問下, 你地係咪講緊德田李兆強呀

Hi 各位,

我小朋友TTLSK P4, 點解你地知考mud? 是否已派考卷?

我小朋友話校長昨日在早會上說今次不派卷, 等大家輕鬆D.
如果唔派卷, 家長點知學生錯mud, 哪一方面比較弱? 都唔知學校攪mud?

係啦~我小朋友讀P.3, 平時佢既數學考試都OK架, 平均都有80分, 但今次竟然唔合格, 佢嗰班得幾個合格咋! 我覺得今次d卷好有問題囉,唔係點解今次唔派卷先?!

原帖由 HappyHappyMa 於 09-1-8 11:40 發表
Hi 各位,

我小朋友TTLSK P4, 點解你地知考mud? 是否已派考卷?

我小朋友話校長昨日在早會上說今次不派卷, 等大家輕鬆D.
如果唔派卷, 家長點知學生錯mud, 哪一方面比較弱? 都唔知學校攪mud?
...

唔派卷 咁我點知我仔邊方面出問題ar

oh... 點解今次考試p1-p4 都係咁gar
原帖由 yymother 於 09-1-8 11:46 發表
係啦~我小朋友讀P.3, 平時佢既數學考試都OK架, 平均都有80分, 但今次竟然唔合格, 佢嗰班得幾個合格咋! 我覺得今次d卷好有問題囉,唔係點解今次唔派卷先?!

...

我都係咁話, 學校唔知係唔係怕家長話, 所以唔派....

學校一向係谷開, 校長在家長會講明有要求, 又話家校合作, 點方向有變? 上次測驗都有派啦.

原帖由 yymother 於 09-1-8 11:46 發表

...

yyma & happyma

你地小朋友有無特別補中文? 我想亞仔補下d中文
‹ 上一主題|下一主題