用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks. ...
樓主: bkfans123
go

想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks. [複製鏈接]

係咪好少學校願意disclose自己資料?

原帖由 oknsca 於 09-1-14 16:09 發表
CyrusMaMe

以我所知就係囉!net 16有間基灣(愛蝶灣)80%係升band 1!每間其實都知自已學校有幾多%...!

吾同學校既BAND1生跟本就吾同架.因為個別學校既程度都吾同,所謂報分試都係跟番學校既程度,吾係公開試,名校既卷可能一般學校既BAND1生都吾係好識做.舉個例子,小女而家係12網既小學轉校生,之前係天水圍一小學既中上成績,有全級40名內架.上學期考試真係超慘.因為教既野深好多,而且係BAND來講,聽說天水圍既學生全港排位係低少少架.

原帖由 ahpei 於 09-1-14 14:19 發表
其實我個人覺得係架, 其實分分鐘佢在華仁成績一般 (可能程度已經高左) , 同唔出名小學比其實是有分別....除非真係最差果幾個....

原帖由 ydoris 於 09-1-15 11:04 發表
吾同學校既BAND1生跟本就吾同架.因為個別學校既程度都吾同,所謂報分試都係跟番學校既程度,吾係公開試,名校既卷可能一般學校既BAND1生都吾係好識做.舉個例子,小女而家係12網既小學轉校生,之前係天水圍一小學既中上成 ...

我都有聽個呢d 例子, 響你果區係band 1 生, 去到d 勁區(中西, 灣仔,九龍塘) 可能變左band 2 生.

咁呈分試份卷(TSA)唔係全港一樣咩(好似會考咁)?  如果唔同, 咁又點可以分學生既banding?  個banding又depends邊區, band 1學生中又要分區, 咪好難比較?  其實分區係咪assume第時中學派位都係選擇同區學校呢?

做家長真頭痛

吾好忘記,中一要面試既,D學校會點睇你間小學有時都好緊要.如果吾係全級頭10名,真係要睇間小學既FACE啦.讀得開心梗係好啦,有D野係好長遠WOR~第日小朋友大左,叻吾叻都會有人問邊度讀..

我好同意你既講法, 香港地教育制度已經咁煩, 如果唔係點解咁多人要爭入名校, 其實係有原因, 就算第時出黎做野見工, 老闆都會睇你邊間小/中學畢業...呢樣野係珍珠都無咁真...成績反而係其次...

原帖由 ydoris 於 09-1-15 12:01 發表
吾好忘記,中一要面試既,D學校會點睇你間小學有時都好緊要.如果吾係全級頭10名,真係要睇間小學既FACE啦.讀得開心梗係好啦,有D野係好長遠WOR~第日小朋友大左,叻吾叻都會有人問邊度讀.. ...

聽講考中學好似見工咁啫, 同區學校banding同學生程度,d校長都心裏有數,外區名校是否有分加,可能比幼稚園升小學更現實.

至於軒小,正如校長沾沾自喜的原因,大多數同聯繫中學派位有關,建議家長多去現場看看,環境比較窄小,睇吓接受唔接受到先填..

原帖由 ahpei 於 09-1-15 15:35 發表
我好同意你既講法, 香港地教育制度已經咁煩, 如果唔係點解咁多人要爭入名校, 其實係有原因, 就算第時出黎做野見工, 老闆都會睇你邊間小/中學畢業...呢樣野係珍珠都無咁真...成績反而係其次...

...

教育局話求學不是求分數...廢話.BAND1學校都收全級頭10名啦,吾通收尾10名咩.吾睇分數睇咩野先?
我女以前有個同學,成績好差既,佢連試都費事考,請左假去日本玩.你點睇呢D學生呢?我而家先知3歲定80點解?係父母係子女3歲時攪定晒佢地到80歲既路LOR~

聽日就去填form, 今晚同個c6 要度好晒d 排位先, 家吓有d 頭痛tim...

話時話李賜豪小學點去,近邊到如在銅鑼灣點去?
請指教.

in between st. jo  同鄧肇堅e 院.

原帖由 dorchiu 於 09-1-16 17:36 發表
in between st. jo  同鄧肇堅e 院.

哦!原來果到咁我知,THANK YOU!

大家最後填左乜野呀 ?

我在九龍住, 如自行時沒有填St jo.,(自行時已分配了家姐的學校)如要叩St jo.門, 它會否接納?

HinHinMummy的資料無錯(我在有關機構任職).
其實除了小三和小六, 中三的學生也需應考"全港性系統評估" (即TSA); 學生不會知道自己的考試成績, 但學校本身會知道, 而教統局會就學生的成績給學校評分.

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-14 14:14 發表

嗱, 如果我無理解錯呀下(我係甘聽但無真正去研究過)

每間小學既三年級同六年級, 都會有一次的tsa, 呢次的成績係吾計係學校成績入邊(起碼我個女果間無計), tsa 的成績係上教統局, 要黎評定學校整體的成績(呢個應該 ...

CyrusMaMa, 正如您所言"TSA"是全港一樣的

原帖由 CyrusMaMe 於 09-1-15 11:36 發表
咁呈分試份卷(TSA)唔係全港一樣咩(好似會考咁)?  如果唔同, 咁又點可以分學生既banding?  個banding又depends邊區, band 1學生中又要分區, 咪好難比較?  其實分區係咪assume第時中學派位都係選擇同區學校呢?

做家長 ...

‹ 上一主題|下一主題