用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks. ...
樓主: bkfans123
go

想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks.

原帖由 BBR 於 09-1-13 16:40 發表
返下午D時間好唔見洗,放學返屋企都6,7點,重要食飯,每晚無11,2點都唔洗瞓 ,我又唔想小朋友咁晚至瞓跟住起身又起得遲,最慘我個女無論幾點瞓都6,7點起身,同佢老豆一樣.如果要返下午就好似無哂時間,每日都係讀 ...

其實最煩都係課外活動, 1年上1年下, 年年都要轉, 好多補社都係下午先開...

醒目開學勳章 王國長老

我覺得同Sindy一樣
我roommate係聖公會鄧肇堅出黎架, 果時佢有好幾個同學一齊入黎既(咁照計每間u幾個, 計埋都唔少wor)
我都幾廿歲了
原帖由 Sindy 於 09-1-13 05:14 PM 發表

不嬲都唔係,維官以前係工業中學,聖公會不嬲都係好學校,從來都無係band3/5出現過,你搞錯左啦

返得下午就遇左咩活動都唔參加得 ,咩時間都無哂,小朋友除左讀書咩都無

原帖由 dorchiu 於 09-1-13 17:22 發表

其實最煩都係課外活動, 1年上1年下, 年年都要轉, 好多補社都係下午先開...

原帖由 ahpei 於 09-1-13 16:56 發表
如果照咁睇, 軒官上果個都唔知係咪兩年加埋, 相對軒下就好清楚咁寫 2006-2008 年度
QC : 28
庇理羅士 : 10
金文泰 : 2
何東 : 10
維多利亞鄧肇堅 : 20

聖公會鄧肇堅 : 19

所以如果入官校兩年加埋都是 70, 平均一年 ...

軒下我吾知, 軒上, 我去聽講座時, 校長定主任(吾記得左邊個講啦)話上年係3x 個皇仁, 1x 個庇利羅氏的, so 軒小上的web 應該就係一年的數字, 當然, 如果個主任/校長/個web 呃人既話就無得好講啦, 但因為我一心無諗住讀軒小係因為派位好, 所以亦無特別去留意佢升中的數字, 係在樹見到有人up上年得4個(又吾記得係吾係up4個啦, 對數字一直都吾係甘敏感/記得), 所以先上佢個web 樹去看資料

係記得佢up 過一句(呢個就好sure 係校長up), 話聯繫學額的意思即係內部認購, 聯繫的中學, 預留左一定的學位比佢地的聯繫小學

吾明你問我點揀的意思係乜, 揀小學定中學?

我大仔上年揀1.st jo 2.軒上 3.st james
結果派第三。st james 係行精英班(4班得1班),我大仔又唔係醒嗰隻...精英班應該冇行,所以揀咗私校都讀得幾好!

經過上年經驗..結果係唔好抱太大期望,12網競爭真係好大!!

今年細仔自行分配我都冇乜抱d咩期望,又"符look"地20分入倒st jo算係比較幸運

9/9 10 lb 2 oz 9/10 11 lb 8 oz 20/11 12 lb 12 oz 9/12 14 lb

hinhinmummy,

我想問你囝囝小學統一派位會點揀 ? 同埋你囝囝讀邊間幼稚園 ? (見你好似話囡囡已經讀緊小學)
我阿仔讀 LKPF, 同軒小關係好, 佢地話揀第一多數入到, 但我而家又聽你地講升中既情況, 政府d野又話唔埋, st joseph 同華仁其實比較穩陣 (雖然未必抽到) , 但我個仔又考唔到私校, 而家都唔知點, 就黎交表啦, 我而家仲未決定到。

我都有去參觀軒小上, 我相信軒小上係派得好過軒小下, 同埋軒小下聽人講谷得好勁, 功課超多同埋有精英班, 軒上就無..

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 19:44 發表

軒下我吾知, 軒上, 我去聽講座時, 校長定主任(吾記得左邊個講啦)話上年係3x 個皇仁, 1x 個庇利羅氏的, so 軒小上的web 應該就係一年的數字, 當然, 如果個主任/校長/個web 呃人既話就無得好講啦, 但因為我一心無諗 ...

多謝你的經驗分享, 其實 St James  應該都唔錯, 派第三都ok呀 ~

原帖由 oknsca 於 09-1-13 22:41 發表
我大仔上年揀1.st jo 2.軒上 3.st james
結果派第三。st james 係行精英班(4班得1班),我大仔又唔係醒嗰隻...精英班應該冇行,所以揀咗私校都讀得幾好!

經過上年經驗..結果係唔好抱太大期望,12網競爭真係好大 ...

其實都係抽姐,點會有關係就一定入到?

原帖由 ahpei 於 09-1-14 09:57 發表

我想問你囝囝小學統一派位會點揀 ? 同埋你囝囝讀邊間幼稚園 ? (見你好似話囡囡已經讀緊小學)
我阿仔讀 LKPF, 同軒小關係好, 佢地話揀第一多數入到, 但我而家又聽你地講升中既情況, 政府d野又話唔埋,  ...

醒目開學勳章 王國長老

坊間好多呢d傳聞架, 唔好信tim呀, 抽獎係政府抽, 讀邊間幼稚園無關係架, 到叩門, 位又唔多, 講真, 總有d好醒既細路架嘛, 俾你做校長, 你揀個醒既, 定揀個xxx幼稚園架? (不過咁講, 呢幾年軒官揀第一都穩陣, 咁如果讀LKPF學生揀第一都入晒, 咪俾人錯覺以為有關係lor!)
我夠識人話, 自己讀維記pn, 將來好大機會入spk啦! 真係唔好意思當面踢爆佢, 咪由得佢發下夢lor! 之後結果出黎, 夢自然會醒架喇:D
原帖由 BBR 於 09-1-14 10:22 AM 發表
其實都係抽姐,點會有關係就一定入到?

Sorry ~ 可能我講得唔清楚, 我意思關係好, 叩門機會大d, 當然要阿仔醒兼位就得1,2 個, 但其中叩門條件係自行同派位都要揀佢第一先有機, 但萬一我唔填軒小第一, 到時就無左叩門機會, st joseph 同華仁填2, 3 又不如唔好填....

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-14 10:28 發表
坊間好多呢d傳聞架, 唔好信tim呀, 抽獎係政府抽, 讀邊間幼稚園無關係架, 到叩門, 位又唔多, 講真, 總有d好醒既細路架嘛, 俾你做校長, 你揀個醒既, 定揀個xxx幼稚園架? (不過咁講, 呢幾年軒官揀第一都穩陣, 咁如果讀L ...

原帖由 ahpei 於 09-1-14 09:57 發表

我阿仔讀 LKPF, 同軒小關係好, 佢地話揀第一多數入到, 但我而家又聽你地講升中既情況, 政府d野又話唔埋,  ...

我係一個懶人, 受吾到壓力的懶人
華仁, st jo, 吾岩我架
我要既係佢地開心乜快地成長
揀學校, 亦無用心去研究過佢地升中的派位

lkpf, 好多人都話會易入軒小
講真, 去lkpf 讀的人, 多數都係住果一區
甘多人揀佢做第一位
自自然然收得多lkpf 的學生啦

至於插班叩門, 以我所知既係, 每年都有位比學生插
難吾難我就吾知啦

其實我都係懶人 ...

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-14 11:31 發表

我係一個懶人, 受吾到壓力的懶人
華仁, st jo, 吾岩我架
我要既係佢地開心乜快地成長
揀學校, 亦無用心去研究過佢地升中的派位

lkpf, 好多人都話會易入軒小
講真, 去lkpf 讀的人, 多數都係住果一區
甘多人揀佢做 ...

大仔讀st james係冇問題,幾好的一間学校!不過精英制即只有考全級頭3-40名左右(小六)先派倒band 1,其餘嗰7-80個巳經可能band2什至3....

如果不求st jo,華仁
其實將軒小上/下,st james排頭入嘅機會都大,穩陣d囉!
9/9 10 lb 2 oz 9/10 11 lb 8 oz 20/11 12 lb 12 oz 9/12 14 lb

想請問各家長教署用什麼準則去評定學生banding?  係咪有d小學band 1學生比例會多d?  因為我見之前有家長話囝囝派去st. james但有精英班而放棄, 係咪因為學校實行精英制, 無咁叻既學生會小機會做band 1生?

例如華仁小學考試名次全級中等, 但一d無咁出名既小學考頭20名, banding係咪到最後都一樣?

原帖由 CyrusMaMe 於 09-1-14 13:45 發表
想請問各家長教署用什麼準則去評定學生banding?  係咪有d小學band 1學生比例會多d?  因為我見之前有家長話囝囝派去st. james但有精英班而放棄, 係咪因為學校實行精英制, 無咁叻既學生會小機會做band 1生? ...

嗱, 如果我無理解錯呀下(我係甘聽但無真正去研究過)

每間小學既三年級同六年級, 都會有一次的tsa, 呢次的成績係吾計係學校成績入邊(起碼我個女果間無計), tsa 的成績係上教統局, 要黎評定學校整體的成績(呢個應該係)

好似係要黎第時評定學校的banding

所以有d 學校好谷d 學生做tsa paper (我個女果間就無谷)

至於你第第二個問題, 華仁有中學, 係吾係band one 學生, 係吾係應該照計無關係? 除非係成績好差, 差到連華仁中學都吾收? 係吾係甘呢個我吾知

至於, 小朋友做大塘的小魚, 定係小池的大魚, 真係看父母點揀學校

有d 家長會覺得, 由細到大, 谷個小朋友, 甘第時上中學時就吾會甘幸苦, 因為個小朋友都未輕鬆過, 吾會知道乜野叫幸苦

還有如果我無理解錯, 升中派位, 係派晒band one 學生, 先到band 2 學生, 所以係吾係band one group 好重要? 係吾係呢?

我估..............如果我係一間吾出名的學校樹讀, 但都係band 1 生, 同一個係一間好出名的學校讀, 但就係band 2 生

甘係吾係應該都係派左吾出名學校的band 1 生, 先輪到出名學校的band 2 生呢? 吾知我有無理解錯?

其實我個人覺得係架, 其實分分鐘佢在華仁成績一般 (可能程度已經高左) , 同唔出名小學比其實是有分別....除非真係最差果幾個....

原帖由 CyrusMaMe 於 09-1-14 13:48 發表
例如華仁小學考試名次全級中等, 但一d無咁出名既小學考頭20名, banding係咪到最後都一樣?

我首選華仁次選軒小下午班,
如華仁唔得軒小放第二仲有無
機會呢.

CyrusMaMe

以我所知就係囉!net 16有間基灣(愛蝶灣)80%係升band 1!每間其實都知自已學校有幾多%...!