用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks. ...
樓主: bkfans123
go

想調研下...灣仔區的小學-男仔 / 女仔大家會點選 ? tks. [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

嘩~! 12網算係正野啦講真, 學Sindy話齋, 退一步唔爭marymount, 你要揀st francis, st paul或者其他男女校, 都幾乎入梗(今年縮班唔敢講)

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 09:40 AM 發表

但女仔黎講, 12區, 真係除左mary mount 之外, 有乜好選擇?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-13 10:04 發表
嘩~! 12網算係正野啦講真, 學Sindy話齋, 退一步唔爭marymount, 你要揀st francis, st paul或者其他男女校, 都幾乎入梗(今年縮班唔敢講)

呵, st 乜 st 物果d 呢, 我吾敢揀呀麻

st paul 我估你講緊跑馬地果一間? 係吾係都係一年上一年下架? 我樓上有個女仔讀緊, 我見佢有時下午都著住校服係條街樹遊緊既.............

吾知你有無覺得呢? 12網小學好似係幾好, 但上到中學呢就 (講緊女仔).......................

好多間中學, 都預留晒d 位比佢地的小學, 真係好難揀...........

marymount 呢, 我識得人08年小一, 跨區入到wor, 真係好運, 甘都入到

男女校又多左一玨男仔爭呢,米重難入

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-13 10:04 發表

聖保祿天主教,女校,一年上一年下,咁返真係唔多鍾意,又係多人揀的一間.

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 10:08 發表

呵, st 乜 st 物果d 呢, 我吾敢揀呀麻

st paul 我估你講緊跑馬地果一間? 係吾係都係一年上一年下架? 我樓上有個女仔讀緊, 我見佢有時下午都著住校服係條街樹遊緊既.............

吾知你有無覺得呢? 12 ...

醒目開學勳章 王國長老

我個仔笨下笨下咁, 我咪仲慘, 12網都唔知揀邊間好........勁野就大把, 活動既無咩選擇, 軒官我又唔鐘意

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-13 10:32 發表
我個仔笨下笨下咁, 我咪仲慘, 12網都唔知揀邊間好........勁野就大把, 活動既無咩選擇, 軒官我又唔鐘意

就係話, 勁的學校就大把, 對一d 吾係太叻的學生/吾想甘大壓力的家長黎講, 無乜選擇law

how about 李賜豪? 你個仔笨下笨下, 我個仔更加笨

有無諗過讀私校?

加埋重有好多跨區個D,12網D學校真係好多人爭

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-13 10:32 發表

原帖由 BBR 於 09-1-13 10:27 發表
聖保祿天主教,女校,一年上一年下,咁返真係唔多鍾意,又係多人揀的一間.

我隻6 話呢d 5係concern, 佢當年小學都係咁, 好容易適應, spc 有8成小生直上中學.

我以為是同一間      ~ 請問邊間好d 呀 ? 官立定聖公會 ?

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-12 17:38 發表

我諗你攪錯啦, 你講果間鄧肇堅應該係講緊維多利亞鄧肇堅官立中學, 而吾係聖公會鄧肇堅中學, 兩間中學差好遠..............

還有何東亦是軒小其中一間聯繫的中學, 但就是中中

至於嘉道理, 校長話吾係我們'揀'的學 ...

醒目開學勳章 王國長老

梗係聖公會鄧肇堅啦, 聽聞擺第2志願一定無機
原帖由 ahpei 於 09-1-13 03:40 PM 發表
我以為是同一間      ~ 請問邊間好d 呀 ? 官立定聖公會 ?

我以前讀聖保祿天主教小學, P.1, P.3, P.5 a.m., P.2, P4, P6 p.m. 都是傳統教學, 8 成人上派返聯系中學 ~

我估小學生好少遊街, 因為多數坐 school bus / 私家車 / 步行回家 (住跑馬地)

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 10:08 發表
st 乜 st 物果d 呢, 我吾敢揀呀麻

吾知你有無覺得呢? 12 ...

原帖由 ahpei 於 09-1-13 15:40 發表

一間band 1, 一間band 3, 你話邊間好d?

原帖由 ahpei 於 09-1-13 15:45 發表
我以前讀聖保祿天主教小學, P.1, P.3, P.5 a.m., P.2, P4, P6 p.m. 都是傳統教學, 8 成人上派返聯系中學 ~

我估小學生好少遊街, 因為多數坐 school bus / 私家車 / 步行回家 (住跑馬地)

...

sorry, 我講得吾清楚, 我指遊街既意思係個小朋友還係著住校服, 係屋企樓下7仔/商舖看野...............

因為我吾知佢係放左學未返到屋企呀, 定係返左屋企, 未換衫又落街買野..................

吾係指佢去左行街

唔該晒 ~ 我差d 比佢誤導左...我仲以為是一樣野...因為就在隔離...

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 15:49 發表

一間band 1, 一間band 3, 你話邊間好d?

St Francis 都ok 呀 ~ 我見d 女仔都好乖 ~

原帖由 BBR 於 09-1-13 10:27 發表

原帖由 ahpei 於 09-1-13 15:53 發表
唔該晒 ~ 我差d 比佢誤導左...我仲以為是一樣野...因為就在隔離...

吾好話你呀, 我初初都以為係, 係個女就黎升中, 開始留意d 中學, 先知吾係之麻

還要係band 1 同band 3 的分別wor..................

返下午D時間好唔見洗,放學返屋企都6,7點,重要食飯,每晚無11,2點都唔洗瞓 ,我又唔想小朋友咁晚至瞓跟住起身又起得遲,最慘我個女無論幾點瞓都6,7點起身,同佢老豆一樣.如果要返下午就好似無哂時間,每日都係讀書 分分鍾星期六日都要溫,因為平時唔夠時間用,如果全日都好D,返到屋企都係4點多,跟住做功課溫書到7,8點食飯,中間重有小小時間比佢,10點瞓幾好

原帖由 dorchiu 於 09-1-13 15:04 發表

我隻6 話呢d 5係concern, 佢當年小學都係咁, 好容易適應, spc 有8成小生直上中學.

如果照咁睇, 軒官上果個都唔知係咪兩年加埋, 相對軒下就好清楚咁寫 2006-2008 年度
QC : 28
庇理羅士 : 10
金文泰 : 2
何東 : 10
維多利亞鄧肇堅 : 20

聖公會鄧肇堅 : 19

所以如果入官校兩年加埋都是 70, 平均一年 35人 , 其實都唔係咁多個 %..

咁請問你會點揀呀 ? ~ hinhin mummy

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 09:20 發表
2. 上年軒小上, 入皇仁的有33個, 庇利羅氏的有14個 (官方公布的是2年合計資料, 非1年. 前年應派皇仁和庇利羅氏比上年多, 即最小於16個及7個)

http://mail.hrgps.edu.hk/~amit/index.php?action=sec0708

我吾係想爭 ...

原帖由 ahpei 於 09-1-13 15:53 發表

其實味分中中or英中時,維官係band 1,聖公會係band3呀...後來轉o左制才話聖公會好過維官!!
"彤豬b"愛"彤豬媽" "彤豬爸"愛"彤豬媽" :-) :-) :pint: :pint: :-)[img align=left]C:\Documents and Settings\User\My Documents\My Pictures\carton[/img]

原帖由 小搗蛋 於 09-1-13 17:00 發表

其實味分中中or英中時,維官係band 1,聖公會係band3呀...後來轉o左制才話聖公會好過維官!!

不嬲都唔係,維官以前係工業中學,聖公會不嬲都係好學校,從來都無係band3/5出現過,你搞錯左啦
‹ 上一主題|下一主題