用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 柏斯小小模札特 VS 通利Music Toddlers
go

柏斯小小模札特 VS 通利Music Toddlers

想比2歲多的兒子接觸音樂,
打好基礎再學其他樂器,
以上那個中心的課程較好呢?
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

如果純粹是俾小朋友多接觸音樂,MyMusikbox o既playgroup都可以考慮o下,唔使坐定定,又可以接觸唔同o既樂器.

我反而覺得柏斯個小小莫札特幾好, 小朋友學左之後睇譜會快d. 我個仔依家個學琴老師都極力推薦小朋友在學琴前先上它的音樂班.

柏斯個小小莫札特好好架‧係黠番架

仲有, 我以前都學過flute (長笛)同參加銀樂隊, 其實d樂器都唔輕嫁, 有些要小朋友身體成長到某一階段才可, 如手指夠唔夠長, 佢地夠唔夠力, 夠唔夠氣, 所以唔駛太心急去安排... 最好先培養他們喜歡音樂, 學好樂理先考慮學那種樂器la...

我仔仔在三歲開始返柏斯親子班, 小組人數少, 老師教得好, 仔仔很喜歡, 打下了樂理和對音樂的基礎。4歲多開始返yips, 繼續喜歡音樂, 又學會睇譜, 5歲開始跟私人老師學鋼琴, 睇譜快, 學得快, 勇於挑戰難度, 還自己拿yips的歌仔來彈, 有次還自己畫5線譜, 聽住婆婆唱「做個勇敢中國人」, 就把音符畫在五線譜上, 竟然8成劃對, 之後不時自己在五線譜上劃音符, 又似模似樣的在鋼琴上自彈自唱, 真是「嚇死」我! --所以, 為小朋友在學琴之前, 打好基礎很重要!

原帖由 mypang 於 22-1-2009 10:33 發表
仲有, 我以前都學過flute (長笛)同參加銀樂隊, 其實d樂器都唔輕嫁, 有些要小朋友身體成長到某一階段才可, 如手指夠唔夠長, 佢地夠唔夠力, 夠唔夠氣, 所以唔駛太心急去安排... 最好先培養他們喜歡音樂, 學好樂理先考 ...

係呀!唔好睇佢o地人仔細細,上堂時周圍行o下行o下,原來佢o地已經記曬入腦...要用時d o野會慢慢走番曬出o黎...

同埋佢o地兩三嵗好好記性,但身體機能又學唔到d樂器住,最好要佢o地認o下d音符,聽o下音樂,唱o下歌仔先,如果有爸爸媽媽陪一齊上堂,小朋友會開心d,佢o地先有興趣學... a good beginning ma...

Both been to their trial lesson. Personally I feel Kindermusik is better than My Musikbox. It is better structured.

Anyone tried
德國奧福兒童音樂班?

Tom Lee has music interest group from 2 year old onwards. (not music wonderland).  What do u think?

原帖由 gershwin 於 09-1-11 18:31 發表
BabyHilary,
I don't think little Mozart is good. My student and his mum took this course 1 yr ago. She said it doesn't help.  Her son learns piano with me at the age of 4. I need to start all over aga ...

Anyone tried 通利Music Toddlers and can share your experience here?

Thanks.

原帖由 BabyHilary 於 09-1-7 12:27 發表
想比2歲多的兒子接觸音樂,
打好基礎再學其他樂器,
以上那個中心的課程較好呢?

我囡囡上完Parsons, 而家開始上TomLee, Parsons 好好, 循序漸進, 學CDEFGABC, 其實係學彈琴基楚. 囡囡未正式學琴, 但巳肯數拍子彈歌仔, 而因為她對音樂有興趣, 佢會自己try 學校教的兒歌.
TomLee's Yamaha course is good for ear training, 主要用do, re, mi. (都會教CDE, 不過着重do, re, mi)
教小朋友用do, re, mi 唱歌, 然後彈出來. 對ear training 好好. 不過如果過份依賴play after listen, 之後小朋友學琴, 可能會比較擴拒認真數拍孑和看五線譜.(I mean部份小朋友only)
如果有時間, 我覺上曬兩個course會個底打得幾好.
其他courses 我冇試過, 俾唔倒comments.

May I know how old is your girl now?
And how old she started the 柏斯小小模札特?

原帖由 Callas 於 09-11-18 18:29 發表

我囡囡上完F, 而家開始上TomLee, Parsons 好好, 循序漸進, 學CDEFGABC, 其實係學彈琴基楚. 囡囡未正式學琴, 但巳肯數拍子彈歌仔, 而因為她對音樂有興趣, 佢會自己try 學校教的兒歌.
TomLee's Yamaha course  ...

原帖由 Yuris 於 09-11-19 09:40 發表
May I know how old is your girl now?
And how old she started the 柏斯小小模札特?

My girl is 3.5 years old now, she started the course at around 3.

我係piano teacher又係0809mama, 我覺得學所有樂器都要識睇譜同數拍子, 小朋友往往就會覺得好悶。但樂理根底對學樂器係好重要。所以坊間d music playgroup好似玩下玩下, 唱下聽下歌, 其實小朋友就入在腦仔。第時學樂器就會用番

囡囡學琴前學了一年柏斯小小模扎特班,而家學琴學得很好,完全無問題,樂理方面的樂習,佢就最鍾意:D

我囝現在2歲半,想問學邊間好 ??

軒軒出世5.80磅, 滿月8.13磅, 2個月11磅, 3個月13磅,4個月15.5磅, 5個月18磅, 6個月19磅

原帖由 Callas 於 09-11-18 18:29 發表

我囡囡上完Parsons, 而家開始上TomLee, Parsons 好好, 循序漸進, 學CDEFGABC, 其實係學彈琴基楚. 囡囡未正式學琴, 但巳肯數拍子彈歌仔, 而因為她對音樂有興趣, 佢會自己try 學校教的兒歌.
TomLee's Yamaha course  ...

其實都好睇帶班個個,雖然每個老師都受過TRAINING,但有D真係帶得好好,TOM LEE有兩個老師都好有經驗,我個人就比較著重老師多D!

MUSIC TODDLER都可以講幾句,佢似係Playgroup多D,佢好著重小朋友聽力既訓練!例如佢會用唔到顏色、物件去LINK唔同既音,然後小朋友一聽到個音或者見到個物件就可以唱返出嚟;而之後既YAMAHA既Coursey就似係音樂班多D,聽音既訓練都係重點,仲有就係開始接觸唔到既音樂語言等!