用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校飯盒質素
樓主: LauE
go

學校飯盒質素 [複製鏈接]

我囡校是用漢X的,勁難吃,仲只有1款,全校都沒有得選,不知學校怎想,又難吃又無選擇權,真難因為了家長同小朋友!

我仔學校係"盈膳", 每日有4款選擇, 初初都覺得麻麻地, 學校每日影相&有午膳ee試食, 之後寫低意見. 飯商都有d改善, 以家有d好食有d唔好, 試左2個月之後我地就知選咩好食. $15.5一餐算係咁.

嘩!大人睇見都吾想食咩啦,仲點俾啲小朋友食呢?其實原美都應該係美心集團,因我囡囡間學校都係定原美,我支票抬頭係寫俾美心的,我諗美心判左俾原美做,吾怪得囡囡話好難食,最慘就係佢間學校仲要迫佢地食清光先得,否則就會擇名,真係無理,e+唯有辛苦啲煑飯俾囡囡帶返學校啦!

原帖由 LauE 於 09-1-7 11:22 發表
http://good-times.webshots.com/photo/2293101250099780529FpnCSG?vhost=good-times

upload 唔到相片, 請到webalbum 睇.

其實邊間都係咁上下難食, 轉來轉去都係咁!

收十幾蚊都點呀??? 佢地又要賺又要人工又要運費又要食物成本, 根本一盒食物成本$3左右, 咁又可以比d咩小朋友食?

家長/學校仲不斷要求要平, 仲要sponsor學校乜乜, 羊毛出自羊身上, 其實有無家長會主動要求比多d$(可能$18-20), 叫學校搵d高質素的飯盒回來???

其實有d學校, 當然係大間d校舍, 學校係有地方做canteen, 可以即煮, 一般食物質素都會好d, 起碼新鮮熱d, 而且份量可多可少, 不過通常一餐都係$18-$20, 無可能$15仲可以添食!

簽名被屏蔽

我寧願佢收貴我小小俾啲質素好啲俾小朋友食,其實$18-$20都可以接受.

原帖由 bittyko 於 09-1-27 20:01 發表
其實邊間都係咁上下難食, 轉來轉去都係咁!

收十幾蚊都點呀??? 佢地又要賺又要人工又要運費又要食物成本, 根本一盒食物成本$3左右, 咁又可以比d咩小朋友食?

家長/學校仲不斷要求要平, 仲要sponsor學校乜乜, 羊毛出 ...

簽名被屏蔽

我小朋友的午飯供應商也是原美, 學校每三個月有一次試食會, 我參加過兩次.   我覺得味道不錯, 每次試食都有四款.   吃完不覺口干, 又不太油膩.

我校用美利, 每天有四款, 超正好食, 每次我去學校做義工, 我都 order 兩個給自己吃, 份量太少。

美利飲食有限公司

我女下week開始轉全日, 一餐要17元, 如果加埋果汁要19.5元, 以小一來講我覺得都算貴, 都唔知這間好唔好食tim, 有冇邊位家長的小朋友學校是用漢莎呢? 比d意見.
‹ 上一主題|下一主題