用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香港法例廿四小時禁止在家中練習樂器
go

香港法例廿四小時禁止在家中練習樂器 [複製鏈接]

《噪音管制條例》(400) 5賦權當局管制於日間或夜間任何時間在住用處所或公眾地方內發出的某些噪音。這類噪音源包括動物、雀鳥、樂器、揚聲器、遊戲、經營生意或業務和冷氣機等噪音。

在家中二十四小時均不能練習樂器,莘莘學子如何能在音樂上尋求進步?全日在家中不能彈奏樂器亦不合乎人情。

大家有咩睇法?
   0    0    0    0

原帖由 joyjoyma 於 09-1-14 09:04 發表

夜晚十點才開吸塵器(大聲果種), 真係幾滋擾,如果bb細,瞓左覺都幾嘈....

以前曾經有案例有人成功申請禁制鄰居鋼琴聲音滋擾。

原帖由 beryl88318 於 09-1-12 11:00 發表
吓, 咁隔離屋夜晚十點才開吸塵器(大聲果種), 唔通又係不合法

夜晚十點才開吸塵器(大聲果種), 真係幾滋擾,如果bb細,瞓左覺都幾嘈....

原帖由 beryl88318 於 09-1-12 11:00 發表
吓, 咁隔離屋夜晚十點才開吸塵器(大聲果種), 唔通又係不合法

如果你覺得煩擾,你就有權告佢

JP
我都驚呀
因為隔離屋有個bb
你大仔又幾有point wor
我都覺得我以前隔離屋個女人, 佢自己根本唔中意音樂

wow
你應該推薦你大仔, 賺返d學琴費ma

原帖由 JP 於 09-1-9 10:35 發表

hhma>>

早兩日我為左激勵大仔,叫佢練琴要彈好聽D,5係會對鄰居構成煩擾而犯法...點知大仔話"鄰居如5鍾意聽piano,彈得幾好聽佢都話係煩擾架!"

Touch wood! So far 隔籬鄰舍未投訴我地練琴係嘈 ...

原帖由 hhma 於 09-1-8 23:30 發表
我隔離屋都曾經同我講, 佢樓上個戶主應該係教琴, 日日不停甘彈, 星期六日都係甘, 令佢好困擾wor

我都唔知講咩好, 因為我d仔都學緊琴, 雖然唔係個個老師....

...

hhma>>

早兩日我為左激勵大仔,叫佢練琴要彈好聽D,5係會對鄰居構成煩擾而犯法...點知大仔話"鄰居如5鍾意聽piano,彈得幾好聽佢都話係煩擾架!"

Touch wood! So far 隔籬鄰舍未投訴我地練琴係嘈音,反而有鄰居走來按門鐘問我係5係piano teacher,讚我仔彈得好聽,叫我介紹個piano teacher添!

原來如此!!!!!!!!!!!!

環保署的回覆

住用處所發出的噪音,是受《噪音管制條例》第四及第五條管制。第四條為一般性的
規定,用以管制住用處所在晚上十一時至翌日上午七時,或在公眾假期發出而又擾及
別人的噪音。第五條則管制於日間或夜間任何時間在住用處所內發出的某幾類噪
音,包括遊戲、動物、樂器、冷氣機或貿易等噪音。

如彈鋼琴的聲音是在住用處所發出,即受上述條例第五條管制。如該聲音對任何人而
言是其煩擾的根源,即屬違法。換句話說,該條例並非全面禁止所有樂器練習,若彈
鋼琴的聲音沒有構成煩擾,則並不違反上述條例。,

多謝你的查詢。

趙立榮
環境保護署

'如該聲音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬違法。'

各位千祈唔好得罪鄰居!!如果唔係彈ppp都話對佢黎講係煩擾!

原帖由 JP 於 09-1-8 17:57 發表

The law only regulates 住用處所或公眾地方.TOM LXX 柏C shops are not regulated.

I meant nobody would buy instruments if they know about this regulations

我隔離屋都曾經同我講, 佢樓上個戶主應該係教琴, 日日不停甘彈, 星期六日都係甘, 令佢好困擾wor

我都唔知講咩好, 因為我d仔都學緊琴, 雖然唔係個個老師....

原帖由 EsmondMaMa 於 09-1-8 11:28 發表
Does your friend know who complained?  Whenever she hears majong, call the police.
Whenever she hears music through loud speaker, call the police.
Whenever she hears drilling, call the police.
Wheneve ...

好難wor
尤其首歌係新教既, 都起馬彈幾日先好聽呱

原帖由 janfion 於 09-1-7 15:29 發表
咁彈得好聽一些,便無人投訴啦!

原帖由 toto@toto 於 09-1-8 17:02 發表

條例又唔界訂何為噪音,例如超過幾多分貝就唔得
一面倒話任何時間都不能有樂器聲
如果呢條例廣為人知
TOM LXX 柏C 執粒都似

The law only regulates 住用處所或公眾地方.TOM LXX 柏C shops are not regulated.

原帖由 joyjoyma 於 09-1-8 15:36 發表

個警察要証明那些樂器發出的是噪音先得wor! 係咪可以上訴.??

條例又唔界訂何為噪音,例如超過幾多分貝就唔得
一面倒話任何時間都不能有樂器聲
如果呢條例廣為人知
TOM LXX 柏C 執粒都似

原帖由 toto@toto 於 09-1-8 01:22 發表
有朋友最近發生的真實例子
早上十一點幾
在家中練琴
警察上去警告
抄低那朋友身份證
話香港法例規定民居廿四小時不能彈奏樂器,要練唔該去工業區那些地方練
仲話如果下此再彈畀人投訴的話,就要落CHARGE
搞到我朋友對住 ...

個警察要証明那些樂器發出的是噪音先得wor! 係咪可以上訴.??

Does your friend know who complained?  Whenever she hears majong, call the police.
Whenever she hears music through loud speaker, call the police.
Whenever she hears drilling, call the police.
Whenever she hears loud TV noise, call the police..........  Tell the police she finds those noises annoying.........

原帖由 toto@toto 於 09-1-8 01:22 發表
早上十一點幾
在家中練琴
警察上去警告
抄低那朋友身份證
話香港法例規定民居廿四小時不能彈奏樂器,要練唔該去工業區那些地方練
搞到我朋友對住 ...
EsmondMaMa = Esmond'sMom

早上十一點幾
在家中練琴
警察上去警告
抄低那朋友身份證
搞到我朋友對住屋企部鋼琴彈都唔敢彈,欲哭無淚

點解人哋又得,我又唔得 ......

試過午後瞓晏教,樓上裝修鑽牆如五雷轟頂,日日如是 (都唔明三幾百呎點解攪咁耐?),但管理處大叔話日頭冇權過問,結果成個禮拜冇瞓晏教,生不如 .....

大叔原來耍我,好嬲 !

原帖由 danielboy 於 09-1-7 13:23 發表
其實我話自己犯法係講笑啫,唔通正正常常咁練琴都犯法咩?相信法例係指若呢d聲音嚴重到構成(source of annoyance)先會被起訴啫,(正常樂器聲音唔等同"噪音"),大家無需咁大反應.

...

法例話奏玩或操作樂器引致他人煩擾才犯法。
“煩擾”(annoyance) 指合理的人不會容忍的煩擾;
彈好聽D係一種解決辦法!

原帖由 toto@toto 於 09-1-7 01:01 發表
《噪音管制條例》(第400章) 第5條「賦權當局管制於日間或夜間任何時間在住用處所或公眾地方內發出的某些噪音。這類噪音源包括動物、雀鳥、樂器、揚聲器、遊戲、經營生意或業務和冷氣機等噪音。」

在家中二十四小 ...

早排看警訊有講, 有短片。有三個人係屋企唱K中午好嘈好大聲,鄰居返夜投數叫伛靜少少,個三個人唔理仲要開大聲D, 鄰居報警。三個人話乜唔係11pm後先有噪音制條ge咩, 警察話daytime 發出不合理ge噪音係犯法。

‹ 上一主題|下一主題