用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心 vs 聖嘉勒 幼稚園
樓主: mansumbb
go

聖心 vs 聖嘉勒 幼稚園 [複製鏈接]

原帖由 lewisho 於 09-2-4 16:35 發表
我個仔都是讀聖心 , 現 k2 但因他是細仔04年12月, 開始k2時, 老師話佢好bb, 現在快下學期了, 寫字得過快, 圖顏色亂嚟.  想他重讀 k3又唔知好唔好. 聖心又唔知收唔收噃.
...

我想問下..聖心是等派位.定系要考入架..?

我呢個星期六去唔到聖嘉勒呀, 因為表哥當日結婚呀!

聖嘉勒點都好過寶血, 無論程度同埋品行。

原帖由 misil 於 09-2-4 16:57 發表

我個女都係今年返SC... 060905, 我諗我地可以係呢個星期六ORIENTATION時問下老師, 瞭解下情況...

咁想多口問下, 如果SC同寶血, 你地又覺得如何?

回覆 # 的文章

升小一是派位, 不過我知可以叩門

我囡囡讀緊k2啦! 每天好開心地上學, 學習

原帖由 060905 於 09-2-4 13:26 發表
你小朋友是否在聖嘉勒讀?? 如果係既話, 覺得聖嘉勒如何, 小女今年九月會係聖嘉勒返k1啦!
Don't worry!Be happy![/color purple]

原帖由 060905 於 09-2-4 19:30 發表
我呢個星期六去唔到聖嘉勒呀, 因為表哥當日結婚呀!

聖嘉勒點都好過寶血, 無論程度同埋品行。

THANKS!  因為SC始終比較遠 (我住東區), 怕個女搭校車搭到呆左...

咁我去完ORIENTATION後再同你傾過啦!

原帖由 misil 於 09-2-5 17:54 發表

THANKS!  因為SC始終比較遠 (我住東區), 怕個女搭校車搭到呆左...

咁我去完ORIENTATION後再同你傾過啦!

我也是住東區,0611細囡,之前問過school bus co.佢哋話最少半小時, 不過冇辦法,其他心儀學校都唔收,現在得SC,好彩返pm晚唔使咁早起身.

醒目開學勳章 王國長老

我女果時都考到sc primary
我住銅鑼灣, 校巴公司開學前call我, 話安排左朝早上車時間係6:50am, 嚇死我! 不過當時已決定讀hkuga, 否則朝朝天未光就要起身, 真係想喊........
原帖由 cecilia001 於 09-2-6 03:32 PM 發表
我也是住東區,0611細囡,之前問過school bus co.佢哋話最少半小時, 不過冇辦法,其他心儀學校都唔收,現在得SC,好彩返pm晚唔使咁早起身.

650am, 太早啦.  Cecilia, 我個女都係返pm, 其實我預左要成個鐘先返到學校...

半個鐘的車程, 要6:50am出車.  點解要預咁多時間?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-6 16:43 發表
我住銅鑼灣, 校巴公司開學前call我, 話安排左朝早上車時間係6:50am, 嚇死我! 不過當時已決定讀hkuga, 否則朝朝天未光就要起身, 真係想喊........
...

Asked the SPCS teacher about the travelling time and she said that it requires about an hour to travel from hk east to school...

原帖由 cecilia001 於 09-2-6 15:32 發表

我同你情況一樣,我女都係0611, 住東區,寶血收,而又係其他唔收,最後我都係揀 sc。

之前交留位,撞到校車,走去問佢返學時間,佢話pm班無車去東區,只有am班有,因太小學生住東區讀pm。而am班車程係40mins,因朝早東廊塞車。

我一聽到好驚,於是日都即刻走去問校長,佢話咁今年開多班同收生多,加埋東區屬港島區,所以今年一定有校車喎。而同一問題,我o-day都有再問校長,佢話pm class都100%有校車。

CHARLOTTE_MOM,
多口問句, 妳話妳囡囡係讀真幼, why又去考sc primary?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-6 16:43 發表
...
‹ 上一主題|下一主題