用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心 vs 聖嘉勒 幼稚園
樓主: mansumbb
go

聖心 vs 聖嘉勒 幼稚園 [複製鏈接]

如果我哩
就一定揀聖心.一定不會揀聖嘉勒.

醒目開學勳章 王國長老

我女就係讀港大........小學(我都想佢讀港大呀 )
呢間係一間比較特別既學校, 揀學生真係唔睇出生的, interview表現好既, 屋村幼稚園都收, interview表現唔好, 話之你咩名校丫
年年港大......都9-10個人爭一個位, 想叩門亦唔易, 我唔覺呢樣係st clare's既問題
我亦唔清楚st clare's幼稚園係咪咁多學生想走啦, 我會咁講, 揀學校都係玩matching, 好多人揀完又會後悔(就算我女學校都有人走架, 走完咪又再返黎!), 可能st clare's既女仔比較內向, interview會蝕底d lor
至於spcc, 哎.......咁易入咩! 入到既係咩背景又無人知姐.........一個聖心幼稚園考得入, 唔代表spcc鐘意收聖心呀

原帖由 lin624 於 09-1-20 12:47 PM 發表
我見過她們的成績(因為大家今年一起考小一) 大家互相參考..
一個就好好成績.同埋可以講普通話..
一個就平均囉!

考港大...算...名校嗎
她們告訴我..今年有好多人都去叩港大...是用叩至叩到既...

聖心..起碼我知今 ...

原帖由 iantsang 於 09-1-20 14:44 發表
Hi chu_chu,

Does your wife read your bk messages?  Be careful wor!

btw, are we old boys from the same secondary school?

Ian

Hi Ian,

Never mind, my wife knew that for ages.

Regarding which secondary school, I don't know yours, so I can't answer your que direct. But mine was just a government boy's school at Causeway Bay, nothing good to mention as the recent academic and moral standard of boys from that school is declining.

我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞門.

醒目開學勳章

Then no lar, mine is a all-boy catholic school in western-central district.

Just teasing you, and wonder if that has anything to do with your preference on selecting kinder for your daughter!

原帖由 chu__chu 於 09-1-20 15:49 發表

Hi Ian,

Never mind, my wife knew that for ages.

Regarding which secondary school, I don't know yours, so I can't answer your que direct. But mine was just a government boy's school at Causeway Ba ...

原帖由 iantsang 於 09-1-20 16:23 發表
Then no lar, mine is a all-boy catholic school in western-central district.

Just teasing you, and wonder if that has anything to do with your preference on selecting kinder for your daughter!

Nope, I don't have any particular preference on St Clare's. Just wanna share that being admitted to any particular school doesn't mean anything and there's no need to look down on others. There are always "Crouching Tiger Hidden Dragon" everywhere.
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞門.

我想.其實之前討論的並不是在講聖嘉勒是有多差.
而我也並未見到有人這麼說過
而是應該要回歸正題哪一間學校適合自己的孩子
港大同學會小學是間活動式教學的學校  本來就不錯
我相信會讓小孩會選擇另一間小學讀 也一定有原因不然就不用去叩門了 (之前有講d媽咪有去叩門)

不過見到有人講spcc
我都想講..不要把人想那麼壞.入到這間名校就一定是有關係
我仔仔是真的沒有關係的那個group.連宗教分都沒有
在spcc上的那版事實上也真的見到很多完全憑本事考進的

我想板主心中自有分數
忠於聖嘉勒的及忠於聖心媽咪的一定都有
自己女兒正在唸.當然不想人批評自己的學校.
所以根本沒必要爭...之前的那位媽咪也都一直講 她不是踩聖嘉勒!我想她只是想講她身旁都周圍的人是這麼看這間學校的.所以她願意講來分享.記住要選適合自己的孩子 最重要.當然不可否認 將來要考小一也是要考量.不然就不會有那麼多人想上cckg了

所謂的現實還是存在的

我的女兒是唸聖心的.不過..我真的覺得不適合她.所以 目前也在考慮轉出來..雖然我自己是舊生!! 但是這間學校不適合我的孩子. (雖然我之前有提過 若是這二間讓我選..我還是選聖心..我很坦白的..聖嘉勒不是我那杯茶 ^_^  我沒有看不起這間學校唷!! 先說明! 只是真的不喜歡孩子太文靜..聖嘉勒的孩子給人感覺真的很文靜...至少我看到的.及我真邊周圍人的想法大部分是這樣)

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-20 15:10 發表
我女就係讀港大........小學(我都想佢讀港大呀 )
呢間係一間比較特別既學校, 揀學生真係唔睇出生的, interview表現好既, 屋村幼稚園都收, interview表現唔好, 話之你咩名校丫
年年港大......都9-10個人爭一個 ...

醒目開學勳章 王國長老

如果我講既野令你覺得offensive, 先講聲唔好意思, 我唔係話入spcc就一定係靠人士(雖然真係好多), 我亦識人完全無背景都得左, 佢個女真係好乖巧可愛的(我相信for非背景人士, 乖巧受教呢4個字, 就係入spcc既真正原因)

st clare's, 我會覺得係一間good enough既學校, 我自己作為一個"路人甲", 亦感受過佢學生係幾咁有禮貌, 真係抵讚, 如果真係要比, 聖心成績一定比st clare's好, 不過同時壓力亦相對地大, 一分耕耘一分收獲, 就係咁簡單, 至於係唔係適合自己小朋友, 又係第2回事, 就如我之前講, 有人讀完st clares想入間活動, 亦有人讀完活動, 唔鐘意轉返去傳統, 轉完去傳統又返活動既, 一樣有! 咁轉黎轉去, 辛苦自己小朋友姐, 一早唸清楚先啦.....

原帖由 ma90a31 於 09-1-20 04:46 PM 發表
我想.其實之前討論的並不是在講聖嘉勒是有多差.
而我也並未見到有人這麼說過
而是應該要回歸正題哪一間學校適合自己的孩子
港大同學會小學是間活動式教學的學校  本來就不錯
我相信會讓小孩會選擇另一間小學讀 也一 ...

我諗可以甘講啦! 可能有些家長覺得現在有小朋友可以見到一些自己唔識的人或只要進入自己的學校的人都會點頭或是會禮貌地打個招呼, 就會覺得佢地會好"文靜" ~ 當你真係有機會接觸下佢地(因我朋友的女兒, 我間唔中都可以見到她)她們都不是"木獨"的! 或是起碼我朋友的女兒不是啦!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-20 18:03 發表
如果我講既野令你覺得offensive, 先講聲唔好意思, 我唔係話入spcc就一定係靠人士(雖然真係好多), 我亦識人完全無背景都得左, 佢個女真係好乖巧可愛的(我相信for非背景人士, 乖巧受教呢4個字, 就係入spcc既真正原因)
...
Don't worry!Be happy![/color purple]

多口講句....

在差不多三十年前,我姐姐係一個十分活潑的孩子,在聖心經常給老師罰.但佢去了聖嘉勒後d老師仲同我爸爸講.'你的小朋友只是活潑點,不用擔心.'我姐姐在聖心時係好唔開心,但去了聖嘉勒後開心好多.

我承認在那時聖心係好過聖嘉勒好多,但係都係要個囡囡開心.當然,這已經係三十年前的事....

我想問你地朋友覺得聖嘉勒唔好係咩原因?? 我女女正打算今年入讀聖嘉勒!以前既聖嘉勒舊生個個都好好喎, 我識既, 我想知現在有乜問題? 謝謝!

我之前都在聖心和聖嘉勒間取捨, 但我好多朋友都建議我俾女女讀st clare, 因為佢地覺得讀聖心壓力大同埋聖嘉勒學生比較乖和有禮貌, 佢地住南區既。
原帖由 lin624 於 09-1-20 12:00 發表
我之前這樣講
是因為我有好多朋友的女兒都是唸這間.但是 個個都後悔. 每個朋友都想女兒小學可以出去考.  因為 他們都覺得 三年前幫孩子選錯學校了. 至今沒有一間小學收..因為考不到直資同埋私小. 他們都講了.如果小 ...

我覺得考直資/私小唔多唔少某 d 名牌幼稚園係存有優勢, 但最後始終都係要靠小朋友面試時的表現, 而家長對小朋友日常生活及了解也很重要, 就算你小朋友點叻點聰明也好, 某些名校都未必會收的, 我諗最好都係從小朋友方向著想, 最緊要係小朋友開開心心上學去, 其實如果讀o左一年後發覺唔適合也可以第二年去 in. 過其他幼稚園的, 都冇話後唔後悔的, 路係人行出o黎o既, 考唔到直資/私小並唔代你小朋友唔惦, 只可能係o的名校未發掘到小朋友o既優點及長處o者~

我有個同事o既第二仔今年 in. 過多間直資/私小(包括最出名最 top 的幾間), 佢並唔係讀咩名牌或一條龍的幼稚園, 但係佢最後被幾間直資/私小取錄, 包括男拔, 聖保羅書院, 港大同學會及高主教, 而 waiting o既有赤柱聖士提反...
這個小朋友性格係一個開心開朗率直, 主動及活潑好動的人, k1 至 k3 都係讀同一間幼稚園, 其實最緊要係幼稚園本身係一間好o既幼稚園, 對小朋友有愛心, 令他們活潑開朗自然咁成長, 當然家長亦都要配合亦不應過份去監管你的小朋友, 亦不應比咁大壓力佢地, 所以好多時開心開朗o既小朋友去 interview 都有意想不到的結果的, 要保持心情輕鬆順其自然...

借問聲, 你D仔女讀邊間學校??[quote]原帖由 lin624 於 09-1-20 12:47 發表
我見過她們的成績(因為大家今年一起考小一) 大家互相參考..
一個就好好成績.同埋可以講普通話..
一個就平均囉!

考港大...應算...名校 (應該算不差囉 都好多人考..)
她們告訴我..今年有好多人都去叩港大...但係用叩 ... [/quote]

我都可以試下回答妳的問題
我有個朋友她二個女ㄦ在聖嘉勒唸
分別是K2及K3
她曾經是告訴我 非常不喜歡聖嘉勒
因她覺得學校很封閉 很多事都不會跟家長有太多的互動

接送孩子 也只是在門口~她們想跟老師多聊幾句.都沒辦法
(她是跟我的孩子學校做比較  所以她覺得自己的學校不夠好. 為孩子做的太少.除了英文算是較為豐富外.她覺得孩子學的不夠多. 不夠深...孩子好像什麼都不太會.所以她也曾告訴過我...如果派位真的不是她的心水學校!~那麼她才會回去原學校~原先..聖嘉勒還要K3簽同意書..如果要讀自己學校的小學.就要簽放棄派位...所以當時她寧可不簽..因為她說她知道聖嘉勒一定不會收滿生..就算要回去也容易.所以她還是要去自行派位及抽獎...後來好像是有人抗議..學校才鬆口說...可以留位~也可以去抽獎..因為聖心今年也是這麼做...還有 她也曾經告訴我..真的讀男女學校比較好.全女校..孩子多半只喜歡跟女生一起玩..看到男生在皮成那樣..她們的孩子都覺得很怪..會動都不敢動..只是看著男生..也不懂得相處.不懂得怎麼一起玩..所以那時我的女兒要選幼稚園時..她就勸我不要選全女校..只是我不聽..還是選了聖心...不過...現在..真的很後悔....)

我覺得..選校是要選適合自己孩子的...而不是看人家說好就去...人家說不好就不去...

原帖由 060905 於 09-1-23 07:44 發表
我想問你地朋友覺得聖嘉勒唔好係咩原因?? 我女女正打算今年入讀聖嘉勒!以前既聖嘉勒舊生個個都好好喎, 我識既, 我想知現在有乜問題? 謝謝!

我之前都在聖心和聖嘉勒間取捨, 但我好多朋友都建議我俾女女讀st clare, 因 ...

你女女現在讀聖心, 但都後悔, 點解??

我都係從小讀女校, 直到中學都係, 初初和男孩子相處真係唔太識相處, 但慢慢會有改善, 放心!
原帖由 ma90a31 於 09-1-24 21:22 發表
分別是K2及K3

接送孩子 也只是在門口~她們想跟老師多聊幾句.都沒 ...

醒目開學勳章 王國長老

以往考st clare's, 好易收的, 往往6月統一派位過後都有人叩到門
不過今年小學版見有人話, 第一round已經有waitlist, 唔知係咪收生嚴左呢
至於女女讀得唔開心..........小學轉lor! 起碼而家你睇清楚自己想要咩丫
原帖由 ma90a31 於 09-1-24 09:22 PM 發表
分別是K2及K3

你真係要同你的朋友好好的了解一下事情先得啦! 如果你的朋友想和老師談談女兒在學校的生活, 不是在返學和放學的時候問, 你試想想老師好有可能要幫手照顧小朋友, 怎可能又要回答家長的問題? 是否一邊要答問題, 一邊要照顧小朋友先叫做好? 你朋友可以打電話問老師, 老師一定會回覆的! 仲有, 幼稚園係可以在班房外等小朋友接放學! 不是在學校門口!

原帖由 ma90a31 於 09-1-24 21:22 發表
分別是K2及K3

Don't worry!Be happy![/color purple]

你小朋友是否在聖嘉勒讀?? 如果係既話, 覺得聖嘉勒如何, 小女今年九月會係聖嘉勒返k1啦!
原帖由 chingbb 於 09-2-2 16:55 發表
你真係要同你的朋友好好的了解一下事情先得啦! 如果你的朋友想和老師談談女兒在學校的生活, 不是在返學和放學的時候問, 你試想想老師好有可能要幫手照顧小朋友, 怎可能又要回答家長的問題? 是否一邊要答問題, 一邊要 ...

我個仔都是讀聖心 , 現 k2 但因他是細仔04年12月, 開始k2時, 老師話佢好bb, 現在快下學期了, 寫字得過快, 圖顏色亂嚟.  想他重讀 k3又唔知好唔好. 聖心又唔知收唔收噃.

原帖由 060905 於 09-2-4 13:26 發表
你小朋友是否在聖嘉勒讀?? 如果係既話, 覺得聖嘉勒如何, 小女今年九月會係聖嘉勒返k1啦!

我個女都係今年返SC... 060905, 我諗我地可以係呢個星期六ORIENTATION時問下老師, 瞭解下情況...

咁想多口問下, 如果SC同寶血, 你地又覺得如何?

I prefer SC to 寶血.  At least the SC secondary is much better.  Besides, the discipline is strict throughtout the entire SC school life.

原帖由 misil 於 09-2-4 16:57 發表

我個女都係今年返SC... 060905, 我諗我地可以係呢個星期六ORIENTATION時問下老師, 瞭解下情況...

咁想多口問下, 如果SC同寶血, 你地又覺得如何?
‹ 上一主題|下一主題