用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇小朋友學緊公文式???
樓主: msllau
go

有冇小朋友學緊公文式???

原帖由 huihui 於 09-1-12 14:57 發表
EFL level D, 確實比校內課程淺, 但每次要考兩次才升班(通常串錯一個字又重讀), 進度很慢.  但最重要的是好像不停做自然會懂這個道理, 不太適合我囡囡.  例如tense, EFL 課程 何時才會學到?  還是要自己從文章/句子 ...

我曾經去聽過講座, 但吾知乜野叫efl / erp, 但就問過導師, 公文的英文會吾會教grammar/tense, 導師答我公文的英文係吾會教grammar/tens, 佢地覺得, 英文要浸, 小朋友看得多, 做得多, 就會自然記得d tense 同grammar, 即係大人成日用的順口, 會知道, looking 後邊用for = 找尋

同埋如果小朋友吾識, 佢地吾會教(even 數學), 最多會叫佢做重做, 重做再重做都吾識, 就會引導佢地小小, 等佢地再做

亦叫家長長吾好教, 公文係主張自學獨立, 做家長的吾需要係屋企教

當時係講座上邊, 好多家長都嘩然, 亦有好多途中離座 我亦係其中一個

當然, 我相信, 英文係要浸, 做多d 閱讀理解, 會認識多d 的生字同埋對佢地的listening 同閱讀理解係有幫助

因我只係去聽講座, 所以吾知有無get 錯佢地的meaning, 定係每個centre 吾同, 希望我無理解錯

有錯請指正

請問各位, 學公文中文好唔好呢?另有冇其他提議呢?

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-12 15:08 發表

我曾經去聽過講座, 但吾知乜野叫efl / erp, 但就問過導師, 公文的英文會吾會教grammar/tense, 導師答我公文的英文係吾會教grammar/tens, 佢地覺得, 英文要浸, 小朋友看得多, 做得多, 就會自然記得d tense 同gramma ...

原帖由 huihui 於 09-1-12 13:40 發表
中文level A2

huihui 有乜理由讀2年仲讀緊A2 ? 你個間公文學校是否拖長來收學費,我小女小四五月由4A開始讀,到現在小五,只讀了大半年,就升到C1 了.
我唸你都係唸下轉去另一間公民學校好D喎!
Have a nice day !