用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 比意見.......幾歲學phonics好 !
go

比意見.......幾歲學phonics好 !

我個囡就快4歲K1我想比佢學phonics, 不過唔知k1會唔會早左 d ! 如果一班8個人又是否太多人, 因為之前(暑假)細小小都有學過不過效果就麻麻地 ! 又想問吓phonics是否有兩種架 ! 咁  Jolly Phonics  適合4歲年幾嗎 ?

(1)如果學是否要找外籍老師教會好 d !
(2)phonics 基本一個課程有幾多堂架(是否50堂)!
(3)有無家長介紹好既學校!
(4)我對phonics 唔係好了解.....所以可以除便比多 d 意見我 ! :loveliness:

phonics我聽口碑暫時柏斯琴行好‧我自己却揾緊

原帖由 winchoy16888 於 09-1-7 06:53 發表
phonics我聽口碑暫時柏斯琴行好‧我自己却揾緊

你既小朋友幾大 ? k1 會唔會太細唔明 !

原帖由 emileleung 於 09-1-7 10:41 發表

你既小朋友幾大 ? k1 會唔會太細唔明 !

K1應該都OK 的, 我有一朋友他仔仔的學校都是K1開始教PHONICS 的

回覆 # 的文章

係唔係大多數一班4個架 !

4 to 5 years old.

我女喺柏c學左2個月,都有賣呢個教才,不過又最初6個到現在得番3個小朋友........叫我地轉班喎!!!!!!時間唔啱.......唸住揾過間,唔知近太子有冇呢???
http://hk.myblog.yahoo.com/wwwai_ngai

原帖由 ffeeii 於 09-1-8 16:47 發表
我女喺柏c學左2個月,都有賣呢個教才,不過又最初6個到現在得番3個小朋友........叫我地轉班喎!!!!!!時間唔啱.......唸住揾過間,唔知近太子有冇呢???

其實以我覺得邊間學都無所....... 原因
(1)因為最緊要個老師好
(2)家長返到屋企都要同佢溫習
(3)小班教授(最好2-5個小朋友)
(4)同年齡一班(令大家吸收有一至性)

你小朋友幾大......如果組班都好 !

phonetics is better than phonics.... many friends regretted taking phonics courses as the kids learnt nothing at all after taking them... one friend even told me that her son can't even pronounce apple! She paid for nearly $30000 for all levels!!

phonetics is more practical... they can learn how to pronounce the words, how to spell the words in dictation... however, i think it's better to start in K3... K1 is too early

醒目開學勳章

原帖由 Melissaho 於 09-1-8 20:23 發表
phonetics is better than phonics.... many friends regretted taking phonics courses as the kids learnt nothing at all after taking them... one friend even told me that her son can't even pronounce appl ...

請問phonetic 同 phonics嘅分別係咩呢 ?

以我經驗覺得k3開始差唔多, 小朋友太細運作唔到, 除非家長可以時時陪到佢溫習讀書, 唔係真係"水河鴨背", 加埋可以了解下將來心儀小學會唔會有併音學, 有部份小學會有併音課, 如果家長有時間可以自行買書 & 上網簡單教下小朋友先....

原帖由 emileleung 於 09-1-6 18:19 發表
我個囡就快4歲K1我想比佢學phonics, 不過唔知k1會唔會早左 d ! 如果一班8個人又是否太多人, 因為之前(暑假)細小小都有學過不過效果就麻麻地 ! 又想問吓phonics是否有兩種架 ! 咁  Jolly Phonics  適合4歲年幾嗎 ?

...

The word phonetic means writing words according to their sounds.
(e.g.  /gud/  you know the sounds )
  you can SPELL the word "GOOD" right according   
  to its sounds.

The word phonic means pronounce/language sounds of words.  
(e.g.  a word "GOOD" that you sight )
you can SAY/BLEND the word /gud/ (GOOD's
IPA   symbol)  when you know those sounds  
of  phonemes /g/ /oo/ /d/.  

原帖由 rolandbb 於 09-1-9 12:15 發表

請問phonetic 同 phonics嘅分別係咩呢 ?

我個女剛報佐黄浦柏斯、k1三歲成效未知‧不過佢好壹歡返

我都聽人講柏斯Jolly Phonics好喎, 3人就開班, 不過唔知係咪間間分行教既老師一樣好? 我都預左幫我個仔遲D報旺角/鑽石山柏斯讀, 而家佢K2~

$1800十次, 時間1小時, 另外再比$1380課本費用, 放學回家可以再溫習

鑽石山柏斯讀,仲近我了不過吾知口碑呢 所以遠D都去

3歲左右, 開始學握筆的同時亦可以開始學拼音. 呢個年紀吸收得好快, 但認識拼音同時亦要懂得運用, 如果唔係的話就得物無所用....

我知道有一間幾好的, 因為我囡囡細, 所以係度返緊playgroup, 上得唔錯, 都有打算比佢一路讀落去.  pm資料比你

原帖由 emileleung 於 09-1-6 18:19 發表

...

PM 左centre的資料比你.

其實外籍老師唔一定係好, 而係要 NET (即係 Native English-Specking Teacher) 先係正確, 佢地的口音有保證, 就算係 ABC 都好啦, 隔住電話唔睇樣, 都會以為佢係外國人.
我講果間centre 的課程總監同老師全都係 NET, 不錯的. 英文班仲有免費試堂, 可以比小朋友感受一下上課的氣氛.
但最終都要清楚知道, 拼音識講唔識用係冇用的, 一定要運用到先有用, 係咪 ?

Dear cactuscat,

Could U mind to PM the information to me! Thanks a lot!

chaonngy
原帖由 cactuscat 於 09-1-19 19:06 發表

PM 左centre的資料比你.

其實外籍老師唔一定係好, 而係要 NET (即係 Native English-Specking Teacher) 先係正確, 佢地的口音有保證, 就算係 ABC 都好啦, 隔住電話唔睇樣, 都會以為佢係外國人.
我講果間centre  ...

學phonics 越早越好,佢地會容易d吸收,我覺得K1就好開始。

Deleted............