用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 09-10 K1 at YORK 幼稚園嘅家長 入黎 CHAT 下啦 ...
樓主: mwccwtl
go

09-10 K1 at YORK 幼稚園嘅家長 入黎 CHAT 下啦 [複製鏈接]

Thanks to Shirlymatt

but how about the fee?

Thank you very much!!

原帖由 shirleymatt 於 09-1-19 14:04 發表

mwccwtl,

我無認真數過有幾多個NET TEACHERS, 應該大約三至四個,而K1應該會由MR. CHRIS教, 希望佢未走, MR. CHRIS是一位非常好, 非常喜歡小朋友同一個好NICE, FUNNY的一位老師, 對於小朋友第一年接觸外藉人士是非 ...

原帖由 kk8888 於 09-1-19 15:41 發表
Thanks to Shirlymatt

but how about the fee?

kk8888,

到你地個年時我唔知係唔係仲係呢個價錢, 我地分咗二期, 第一期約$2000, 12hrs, 第二期差不多$4000 24hrs. 要二期一齊讀, 校車費另計, 視乎你自己個區.

Shirleymatt,

我想問下如沒有報cambridge course, 學校會否幫學生代報考試?

原帖由 kk8888 於 09-1-20 09:34 發表

我想問下如沒有報cambridge course, 學校會否幫學生代報考試?

kk8888,

我諗你指係係香港考試, 如果我無記錯, 佢地應該唔會, 因為佢地會係約八月就帶晒全部有讀course的小朋友一齊考, 基本上佢地係邊度考我都暫時唔清楚(我指係唔知佢地係去British Council到考OR 係有另一個試場), 而無報的家長, 佢地可以自己隨時去Birtish Council到報考,  每個月都有得報, 但詳細資料要問番British Council個邊. 但當然到你地個年時, 可能已經唔同咗, 其實唔需要咁擔心, 因為都係K2既事, 到時再向學校了解多D, 會比我講的更清楚呢!

Hi shirleymatt,

你指分2期讀, 是不是k2讀一期, k3讀一期, 合共:2期.

2期共$7000(約)

Mr. Matt定Mr. Mess(我都唔識串)?  我見阿女讀係有"s"音.  唔知同唔同你講果個呢?  佢係14號校舍果邊教..  阿女勁勁勁鍾意佢...  一放學見到佢真係好似見到偶像咁攬住佢..   其實佢地d外籍老師好主動, 又好人..   d小朋友真係一d都唔會因為佢地係外國人而驚左.. 所以真係唔錯..

同埋雖然校長係好hardsell, 但係亦睇到佢好親力親為, 因為佢每次係talk都長編大論, 講埋d教學理念等等..  就算觀課日果日佢都係跟住d家長一齊行... 一邊解釋等等..   

我都覺佢唯一唔好就係普通話堂太少....  有時星期五攪左第二樣活動連果個星期都上唔到..   

原帖由 shirleymatt 於 09-1-19 14:04 發表

mwccwtl,

我無認真數過有幾多個NET TEACHERS, 應該大約三至四個,而K1應該會由MR. CHRIS教, 希望佢未走, MR. CHRIS是一位非常好, 非常喜歡小朋友同一個好NICE, FUNNY的一位老師, 對於小朋友第一年接觸外藉人士是非 ...

原帖由 kk8888 於 09-1-20 10:51 發表
Hi shirleymatt,

你指分2期讀, 是不是k2讀一期, k3讀一期, 合共:2期.

2期共$7000(約)

KK8888,

唔係, 全部都係k2, 大約十月到就會有cambridge 資料派發, 一直讀到3月(考內地試), or8月(香港試). 所以其實個小朋友如果係k2已經可以考到一個小三程度既英文試, 佢地已經真係好叻!!

原帖由 pcdogxx 於 09-1-20 13:47 發表

Mr. Matt定Mr. Mess(我都唔識串)?  我見阿女讀係有"s"音.  唔知同唔同你講果個呢?  佢係14號校舍果邊教..  阿女勁勁勁鍾意佢...  一放學見到佢真係好似見到偶像咁攬住佢..   其實佢地d外籍老師好主動, ...

pcdogxx,

我講既係Mr. Matt, 不過真係唔知同你係唔係同一個人, 不過唔緊要, 最重要好似你咁講, 最緊要你呀b鐘意就得, 咁對於培養佢地英文興趣好重要, 唔駛要好講書形式, 就令佢地自動自覺講英文, 真不錯!

校長真係好親力親為, 其實佢好緊張間學校, 會諗好多野幫學校增值, 例如同外國學生做視像交流咁, 真係唔係間間幼稚園都有, 我都appreciated佢付出既努力, 佢資料真係好詳盡, 又真係值得一讚. 不過, 係長氣咗d同囉唆咗d咁la

Shirleymatt

我想問國語老師是否係國語人?
你kid 返咗YORK之後會唔會成日主動講英文呀?
中文同數學會比較淺?

Thanks
原帖由 shirleymatt 於 09-1-20 22:02 發表

pcdogxx,

我講既係Mr. Matt, 不過真係唔知同你係唔係同一個人, 不過唔緊要, 最重要好似你咁講, 最緊要你呀b鐘意就得, 咁對於培養佢地英文興趣好重要, 唔駛要好講書形式, 就令佢地自動自覺講英文, 真不錯!

校長 ...

原帖由 mwccwtl 於 09-1-21 11:11 發表
Shirleymatt

我想問國語老師是否係國語人?
你kid 返咗YORK之後會唔會成日主動講英文呀?
中文同數學會比較淺?

Thanks

我沒留意他們是什麼人, 我估, 一星期才得一堂, 我想不會請一個地道國語人啩, 成本又會貴好多lu.

其實我諗家長要留意一樣野, 唔好太過依賴學校, 家長亦有責任去培養個小朋友, 好似英文咁, 學校係呢刻責任係幫我地去提昇小朋友對英文興趣, 佢地唔怕英文就會肯講, 但如果家長係屋企無比一個培養小朋友表達英文既環境或鼓勵佢地多用英文表達, 我諗個小朋友唔會咁 主動去做呢樣野,正如我之前講過, 佢地學完, 有無機會應用出嚟係好重要. 其實無論大人定小朋友都係咁, 更何況佢地仲咁細. 我本身好鼓勵小朋友去表達英文, 我會依佢每月進度表, 知道佢學過d咩英文, 會鼓勵佢係生活上試下表達, 久而久之,我小朋友係肯, 同埋會主動去講, 而且我見我小朋友既同學仔都係咁, 佢地父母都唔識英文, 都無咩係出面學英文, 但個小朋友既英文都講得好好, 好流利.

中文我唔覺得差, 或者應該問你想要咩, 因為我唔知咩叫深或淺, 同埋我同你提過, 我同其它幼稚園都有比較過, 我指係九龍塘既幼稚園, 佢唔係淺亦唔係最深, k2已經寫爸爸, 媽媽, 眼耳口鼻, 船車風等同配詞, 佢地手指仔咁細, 已經要寫咗D咁多筆劃既字, 佢地仲要記筆順, 下學期會再點教, 我自己都未知, 所以你喜唔喜歡可以再諗下.  

而數學, 根本好多幼稚園k2上學期都係學簡單加數概念, 下學期就會學加減數, 間間幼稚園都係, 學十以內加數, 唔會有進位, 所以咩叫深, 我唔清楚, 但只是我自己貪心, 覺得佢地可以快d開始教加數.

同埋我想講係大家無論讀邊間幼稚園, 都希望家長係出自真心係喜歡同埋相信一間學校才讓小朋友讀, 無論係小學, 定中學, 因為家校合作先能發揮到最好, 如果無咗互信, 我地就會好容易對學校有bias, 咁呢幾年, 家長就會唔開心, 又會影響小朋友, 同埋, 我覺得唔好總相信一定要課程深, 因為其實呢樣好睇自己小朋友到底吸唔吸收到, 幸唔幸苦, 我識有好多人特登簡一間話課程深的學校讀, 但家長自己又無時間係屋企再教, 只依賴學校, 成日以為話個小朋友係學校學晒番嚟, 唔駛理, 跟手, 學校咪打電話嚟話佢小朋友追唔上囉. 教到個家長精神又緊張, 個小朋友又無自信, 為咩呢?

有好多家長會 '享受' 學校名氣, 總相信出名一定好, 就好似中學咁, 好多人點都一定要追求傳統名校, 但從來都無深究佢地中五整體會考成績, 中英文合格率等, 只係講佢地有幾多個十A, 其實呢D學校每年都會特登谷D十A出嚟出風頭, 但佢地整體會考合格率唔高, 反而好多地區BAND 1中學 , 佢地唔會特登為出風頭谷十A, 反而佢地會考合格率成績好好.

可能我無覺得一定要考大家所講的傳統小學, 我只是希望小朋友個根基打得好一點, 唔好太谷,唔想話讀幼稚園時已經好似讀小學 但亦唔好太HAPPY, 好似返BB班, 第時讀書辛苦, 所以到底你自己想要咩, 你自己要替番小朋友性格而衡量, 希望你朋友END UP無諭讀邊間, 都讀得開心!

Dear Shirleymatt

很多謝你詳盡的分析及寶貴意見, 使我獲益良多. 希望有機會再次向你賜教. 祝你新年進步, 身體健康, 小朋友聰明, 聽話.
原帖由 shirleymatt 於 09-1-22 10:39 發表

我沒留意他們是什麼人, 我估, 一星期才得一堂, 我想不會請一個地道國語人啩, 成本又會貴好多lu.

其實我諗家長要留意一樣野, 唔好太過依賴學校, 家長亦有責任去培養個小朋友, 好似英文咁, 學校係呢刻責任係幫我地 ...

原帖由 mwccwtl 於 09-1-22 11:34 發表
Dear Shirleymatt

很多謝你詳盡的分析及寶貴意見, 使我獲益良多. 希望有機會再次向你賜教. 祝你新年進步, 身體健康, 小朋友聰明, 聽話.   

傻la, 唔好咁客氣, 你唔嫌我長氣已經好好了, 我都只係希望幫大家知多d, 因為當年我又係決定讀邊間時好迷茫, 成日好驚會做錯決定, 所以我都好希望大家知多d, 能夠喜歡自己所選的學校.

我都好希望承你貴言, 亦都祝你身體健康, 凡事安康, 小朋友聰明可愛!   

真係好多謝你每一言每一語,好讓大家從新去看一間幼稚園!   
係呢你仔仔讀邊一班?我囡囡讀L2F呀!

原帖由 shirleymatt 於 09-1-22 10:39 發表

其實我諗家長要留意一樣野, 唔好太過依賴學校, 家長亦有責任去培養個小朋友, 好似英文咁, 學校係呢刻責任係幫我地 ...

Hi all

我想請教下你地讀上午定下午好?  同埋你地住邊度架?  你地會唔會俾你的仔女搭校車? 因為到九月返學時我個仔未三岁, 所以有些擔心.  thx

原帖由 siupoy818 於 09-2-2 01:35 發表
真係好多謝你每一言每一語,好讓大家從新去看一間幼稚園!   
係呢你仔仔讀邊一班?我囡囡讀L2F呀!

siupoy818,

唔好意思, 咁遲先覆你~~
其實呢d意見都純粹我個人意見, 大家唔嫌我c9仔長氣就好lu~

今日派咗成績表, 你囡囡考得好嗎?? 祝你囡囡聰明伶俐, 人見人愛, 學有所成
‹ 上一主題|下一主題