用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 09-10 K1 at YORK 幼稚園嘅家長 入黎 CHAT 下啦 ...
樓主: mwccwtl
go

09-10 K1 at YORK 幼稚園嘅家長 入黎 CHAT 下啦 [複製鏈接]

no mentioned in their Wed site
原帖由 EE0000 於 09-1-12 13:57 發表
我想問york 多數入邊間小學架??   上佢web睇到嗎?

My son has accepted an AM offer from York last Nov but I decided to give it up and let him go to Tutor Time Kinder.

It seems to me that York is selling the Cambridge English product, if I don't pay for that, my son won't be educated with the same level of english.  Should it be happened in a school?  It's just a kindergarten!  And it classifies their students into different classes accordingly to their affordibility, does it make sense?  

Hi, my son has accepted PM offer, I want to know that if my son fail to join the Cambridge English Programme, York does not let my son to have good English lesson or otherwise.

Thank you
原帖由 bbtigger 於 09-1-13 11:44 發表
My son has accepted an AM offer from York last Nov but I decided to give it up and let him go to Tutor Time Kinder.

It seems to me that York is selling the Cambridge English product, if I don't pay f ...

各位,

我個女係york讀梗 K1,  我入去果陣都係聽到好多人講好多雜費, 但係其實係年頭有一張雜費表大約1700左右包括文具, party費用, 生日會費等等, 有d文具你可以唔係佢到買, 佢唔會強迫你架..

至於茶點, 我都係覺得佢貴, 所以我冇join到學校茶點, 自己安排俾佢, 學校又冇咩架喎..

其他雜費如曬相, 興趣班, 或者一d聯歡會都係optional, 你唔買或者唔join 佢地都唔會黑面... 總之間學校係唔會 強迫一定要join 或者要買啦!!

佢cambridge d  course 全部都係optional,  你如果想參加咪報佢sat D cambridge course, 咁學校認為你小朋友符合資格就會建議你去考..   學校本身日日都有英文堂, 如果你要求唔高我覺得都好足夠...  不過我就覺得揀得呢間學校就係buy佢呢套架者..   都係想小朋友英文叻d

每個月學校都會有個進度表, 列晒當月會教咩題目, 學左咩字, 形狀...  等等...   每一日都會有功課, 多數都係畫線或者油顏色, 下學期開始我見佢d功課簿開始學寫簡單既字
今年就11月有家長日, 12月就有觀課日

暫時都係讀左半個學期,  所以我知既就係咁多...  不過個女真係幾鍾意返學, 好開心, 同埋好鍾意學校d老師, 尤其係教佢個外藉老師...

我都明白你地好似我當初咁..  又係唔知讀好唔讀好, 乜都唔知, 所以我將我知既講晒出黎等你地知道大約學校既運作係點

原帖由 mwccwtl 於 09-1-14 13:55 發表
Hi, my son has accepted PM offer, I want to know that if my son fail to join the Cambridge English Programme, York does not let my son to have good English lesson or otherwise.

Thank you  

Dear pcdogxx

Thank you very much!

原帖由 pcdogxx 於 09-1-15 02:32 發表
各位,

我個女係york讀梗 K1,  我入去果陣都係聽到好多人講好多雜費, 但係其實係年頭有一張雜費表大約1700左右包括文具, party費用, 生日會費等等, 有d文具你可以唔係佢到買, 佢唔會強迫你架..

至於茶點, 我都係覺 ...

原帖由 pcdogxx 於 09-1-15 02:32 發表
各位,

我個女讀梗York L2 (即係K2),佢勁鍾意返學,唔覺得有壓力,放假時仲投訴我話我唔俾佢返學添!

無錯,York確實給人一種好商業化的感覺,因為好似樣樣野都講錢!初時我都好擔心,但係好多野佢地都唔係強制性,你自己自願囉!

例如茶點,雖然,係有點貴,但第一年我有參加,因為佢地目的係培養小朋友唔好間飲擇食,人人都係食同一樣野,唔夠可以再舉手問老師。到今年,我就無參加,都冇人問過我做咩唔參加呀之類問題。

原帖由 rabbitann 於 09-1-7 12:12 發表
hi
係啦, 點解佢呢間特別多雜費? 其他果d又好似無甘多.  所以我到宜家都未決定, 好煩..

雜費佢地係有,但係咪只係York特別多,或者特別貴呢,我就唔係好清楚!
但係所有的活動收費,各位都係自願性質參加!旅行呀,相片呀,就算係劍橋試都係你自己決定參唔參加!呢個劍檢考試係額外課程,所以絕對唔存在你唔參加會影響小朋平日上堂內容!不過,其實選擇得呢間你都係buy佢呢套野呢,如果唔係你都唔會間啦,係咪?!

原帖由 kk8888 於 09-1-7 17:03 發表
大家好,

我仔仔都會係09-10年入讀am class, 成日都聽人講york雜費多, 以我所知, 除了茶點費係比其他學校費之外, 其餘都差不多啦..
另外, 課外活動, optional, 如學校唔提供, 你們家長都有可能出外面參加, 其實我唸 ...

係呀!學校會安排一些校外機構提供一些課外活動(例如音畫畫班,小提琴班),價錢其實同出面差唔多,好處係你小朋友唔駛周圍走,咁頻撲,但prefer出面學的話,都冇問題,係唔會有人迫你呢!我就係一個好例子,我都無參加過佢地的課外活動興趣班呢!

你的意見很中肯的...YORK收了我女女PM班...

想請問, 她們的導師質素如何?有愛心及耐性嗎?
小學多數邊間???

原帖由 siupoy818 於 09-1-17 23:45 發表

我個女讀梗York L2 (即係K2),佢勁鍾意返學,唔覺得有壓力,放假時仲投訴我話我唔俾佢返學添!

無錯,York確實給人一種好商業化的感覺,因為好似樣樣野都講錢!初時我都好擔心,但係好多野佢地都唔係強制性,你自己自願囉!

例如茶點 ...
Mqchris :>

Dear pcdogxx,
Thank you very much for yr info and personal experience!! I think it's really useful for us!! and wish you and yr family have a very happy New year holiday!!
各位,

回覆 # 的文章

hi,
can u tell me why u pick "True light ' rahter than "York"?
My girl too also got accepted by these two, if u don;t have to worry about the primary school 3 yrs later. Will u still choose "True Light"?
Really want to hear the opinion of someone who is now studying at York.Thanks!!!

Hi, 其實我一直都好少出post, 因為我見有好多人都好刻意中傷學校, 根本並非真心想知學校既運作, 但今日見有mami真係 '用心' 去了解一間學校, 咁希望我既資料可以幫到大家^^
我小朋友讀緊L2, 我唔會講佢鐘唔鐘意讀, 開唔開心, 因為唔知點解有D人好憎YORK, 未讀過都不停去追打間學校, 所以我希望講一D 資料性說話. 希望唔會比人話我係york打手把!

1. 每年都有人話york易收生, 不值得讀, 係人都收云云... 我會答, 佢係都唔奇, 但有咩問題? 我覺得佢反而有本事, 唔理你大仔細仔, 佢都肯同你教, 仲教得惦, 咁唔係仲好?有d幼稚園可能小朋友出到嚟見人係醒d, 點解? 好多時咪專簡晒大仔大女先, 年頭同年尾出世都已經好大分別, 佢地簡晒大仔大女, 方便自己老師教, 同埋第時見小學時相對細仔細女, 大仔大女個presentation都會好d, 為既咪又係想保住學校名聲, 難道你們都好認同呢個做法? 好同意學校應該咁對待自己仔女嗎?

2. york的而且確雜費多, 但大家先睇下咩叫雜費先, 佢地本身會搞好多活動, 一d會收錢, 一d係自願性, 例如佢地中秋, halloween, X'mas, 新年等都會party玩, 仲會以當時節日主題有約三至五日的活動教學, 呢d係免費, 要收費的係例如去field trip, 學校外出表演等, 活動後晒相等, 去唔去任你, 要唔要d相都任你, eg, 今年旅行去濕地公園, 跟住去流浮山食海鮮, 同埋去黃金海岸咁, 大約$180一個,  貴唔貴你地自己覺得, 有d學校咩都唔搞, 咪無雜費, 我自己個人純粹覺得小朋友唔係應該有個開心童年咩? 我反而欣賞老師係教學之餘, 肯付出時間去籌備活動, 仲改晒中英文歌詞, 教埋佢地唱, 佢地會派出佢地外藉老師一齊到某個位置同小朋友以遊戲進行講解, 玩之餘又有教學成份,當年我k1去旅行時, 我見到我個仔大大聲好開心咁唱歌, 我自己真係好感動, 但呢d好視乎家長鍾唔鍾意, 無人迫到....

再續....

3. york 係有個cambridge course讀, 好老實講讀唔讀由你, 今年佢地仲報深咗一個level, 讀starters, 即等如小三程度, 其實讀唔讀好睇你考唔考私校, 因為有d mami會讀張cert, 其實你唔一定讀, 因為坊間都有好多英文試讀, 但以cambridge嚟講, 你係york讀學費差不多要成$7000, 我初初都覺得好貴, 如是乎出去其它中心睇, 發覺出面仲貴, 所以我都係比個小朋友係york讀, 咁佢地又真係有辦法教到小朋友考到好成績, 我咪當比個小朋友學英文, 無咩所謂, 但我亦見有家長無報, 所以唔需要擔心, 同埋佢地唔係個個老師都有教cambridge, 佢地係一d trained過既老師去教, 所以基本上同個班主任都無咩關係.

4. york 會提供一d星期六興趣班, 如畫畫, 體操班, 音樂班, 小提琴班, 非洲鼓等等, 都係一般學費, 三, 四佰蚊一個月咁, 學唔學都係任你, 我自己二年都無學, 因為我小朋友本身出面學緊費時煩轉班, 有人話老師會打嚟叫你學, 又話會針對個小朋友咁, 好老實講, 我自己就無遇過, 我識既mami都無遇過.

5. 仲有, 有家長成日提個 '精英班' , 我真係覺得好搞笑, 基本上佢地係k2只會開一班全日班, 方便一d想讀全日家長, 佢地會比小朋友瞓一小時, 跟住就係一d興趣班, 英文班等等... 而因為佢地唔係好似d pre-nursery咁湊bb, 所以佢地都會簡一d有自理能力先讀, 我其實都聽到好多家長因為咁, 就成日話讀精英班, 呢樣根本就搞笑, 我重申佢地只係全日班, 唔通你地以為要一個4歲人仔由9點返學不停學, 唔淮食唔淮瞓不停學, 學到四點半放學? 抵唔抵讀見人見智, 我自己無報, 因為我個仔下午本身有野學, 但作為家長, 自己有責任了解清楚, 唔好聽d唔聽d, 咁對老師好唔公平.

6.我有幸身邊都有人讀唔同幼稚園, 有d亦係所講的傳統出名幼稚園, 所以可以睇到佢地學咩考d咩, 或者咁講, 我覺得咁多年, 私校幼稚園已經好與時並進, 所以基本上大家學既野真係差唔多, 不過york 就每日有外藉老師教英文, 小朋友見慣西人, 出去考咩英文試都唔怕, 有d幼稚園係無外籍老師教, 純粹老師本身自己教, 有d有外藉老師, 但唔係日 日都有教, 可能一星期幾堂, 所以好視乎你想要咩. k2上學期寫爸爸, 媽媽, 哥哥, 風, 星星呢d咁, 同配詞, 下學期我未知, 唔好意思. 數學我反而覺得佢淺咗d, 上學期, 佢地會教小朋友分咗個位數, 同十位數, 等小朋友下學期計加數時, 就會易上手, 咁但係我, 就覺得佢地可以快少少計加數.

7. 佢地學科會分, 英文, 英文oral, 中文, 中文寫字, 數學counting, 同數學邏輯思維, IQ, 常識, 咁其它如音樂, 美勞等等... 佢地會有成績表, 頭十名先有名次, 唔好諗住科科一百分就考第一, 因為我個仔K1時科科一百分都無頭三名, :;pppp:

8. 佢地K1開始會教LETTERLAND 拼音, 呢樣真係會好好多, 因為佢地每日教英文時會以拼音教佢地, 玩遊戲時又係用英文連拼音咁提佢地,每日不停講不停講, 小朋友真係好快入腦, 我個小朋友係超細仔, 十二月, 但佢真係可以將拼音全部入腦, 我K2時同佢串字, 都試下用拼音同佢串, 佢都得, 咁當然唔係咁叻, 但已經係一個好既開始, K2就會教二個位拼音, 其實好多幼稚園都有教拼音, 但點教法, 幾時教, 都係關建, 因為我見有D幼稚園係有教, A, B, C個拼音係咩, 但就真係好似教書咁, 小朋友係咪應用到就唔知, 而且YORK有隻遊戲教學光碟比小朋友玩, 學拼音, 學英文,我覺得好好, 好老實講, 唔係間間幼稚園都有...

再續

不過, 如果你問我學校有咩唔好, 我會答有, 第一, 我覺得佢地學國語時間係少咗D, 一星期一堂.

第二, 我自己都怕咗校長個STYLE, 佢講野時真係好似SELL 呢樣SELL 學校點勁咁, 所以我都好怕聽佢講TALK, 但我有時, 會諗, 作為一間私校幼稚園, 佢又係校長, 可能佢要咁做, 或者佢個人本身CHARACTER係咁, heehee~ 我都有d怕聽佢講野  不過, 你想知學校情況, 考到d咩小學, 佢就會講到比你知, 同埋我個仔k1時, 我見學校有貼過佢地考小校情況, 考到d咩學校咁, 但我無咩點理, 因為呢d真係好睇家長有無為小朋友準備充足而去, 考成點, 根本唔可以賴間學校, 亦唔可以全歸功予學校, 既然係咁, 所以我根本無理佢地小學結果.

我初初間york時, 都覺得佢間學校好舊, 但其實因為佢地整咗d簷縫比小朋友遮雨, 都係為小朋友好, 我覺得佢有d用心良苦, 佢地d遊戲設施係殘舊咗d, 但都仲玩得, 唔通要佢地掉晒去, 間唔中換d新既去滿足家長視覺要求?方心la, d slide, swing etc 唔係咁污糟到嚇死人.

我地今年仲有學劵, 學校都有額外收費補貼, 我自己都唔係咁鐘意, 但我知當年佢地係申請緊教署加學費, 但教署未批, 所以遲一年就要成三萬幾蚊一年, 咁我又覺得佢地都係用同一個成本, 我雖然唔鐘意, 都唔太反對.

我今日寫咁多, 唔係幫york 做宣傳, 亦唔係話死頂間學校好好, 因為每間幼稚園一定有好同唔好, 視乎你想要咩, 但我唔會刻意去踩任何一間幼稚園, 因為我地要互相尊重每間幼稚園教緊既老師, 家長, 同小朋友, 仲有當年d人成日提住york 超收, 好commercial, 其實d人根本唔清楚, 係當年, 每間幼稚園超收係好普通, 就連有d人所講專收大仔大女的幼稚園都有, 只是教署突擊檢查時, york 走唔切比人追到, 其實仲有d幼稚園比人追到, 不過咁耐既野我唔想詳細再講, 只係想話比大家聽, 唔好太過以訛傳訛, 嘗試用心去了解一間幼稚園, 希望我d資料可以幫到已經決心讀york既家長, 可以更清楚自己仔女將會係幼稚園得到d咩

Hi Shirleymatt

多謝你, 非常詳細, 我想知有幾多位外籍老師教?

原帖由 shirleymatt 於 09-1-19 11:17 發表
不過, 如果你問我學校有咩唔好, 我會答有, 第一, 我覺得佢地學國語時間係少咗D, 一星期一堂.

第二, 我自己都怕咗校長個STYLE, 佢講野時真係好似SELL 呢樣SELL 學校點勁咁, 所以我都好怕聽佢講TALK, 但我有時, 會諗 ...

我想問下如想報讀cambridge course, 這個course是如何運作, 是不是你想讀就可以讀.是屬於課外活動定還是平日上課教授, 另, course fee又是多少?

回覆 # 的文章

hi,shirleymatt,
really appreciated finally there is a "York" student telling us so much about "York".Now i have more confident letting my daughter to study at york this coming Aug.

原帖由 mwccwtl 於 09-1-19 12:04 發表
Hi Shirleymatt

多謝你, 非常詳細, 我想知有幾多位外籍老師教?

mwccwtl,

我無認真數過有幾多個NET TEACHERS, 應該大約三至四個,而K1應該會由MR. CHRIS教, 希望佢未走, MR. CHRIS是一位非常好, 非常喜歡小朋友同一個好NICE, FUNNY的一位老師, 對於小朋友第一年接觸外藉人士是非常好的安排, 因為小朋友不單唔會怕佢時, 而且仲好喜歡同佢傾計同埋玩, 我接放學時, D 小朋友見親MR. CHRIS時好似見到偶像咁係咁叫佢, 同佢傾計, 對於培養小朋友講英文方面係唔錯.

但今年MR. MATT好似走咗, MR. MATT都很好, 很生動, 如果真係走咗, 有D可惜. 因為我小朋友上咗K2都無點樣接佢放學, 所以都唔係太清楚而家外藉老師仲有邊個係度, 邊個唔係度.

原帖由 kk8888 於 09-1-19 13:01 發表
我想問下如想報讀cambridge course, 這個course是如何運作, 是不是你想讀就可以讀.是屬於課外活動定還是平日上課教授, 另, course fee又是多少?

KK8888,

其實學校係呢方面安排時係有D混亂, 原因係往年佢地返內地考, 因為小朋友太未夠年齡係香港考, (要記住, 佢地讀CAMBRIDGE係越級挑戰), 但今年因為降低咗要求, 5歲就考得, 所以學校就安排小朋友今年年中係香港考STARTERS試, 但因為又有D小朋友又未夠5歲, 所以就要係3月返內地考, 但無論係香港定內地都係由番CAMBRIDGE 個邊D EXAMINER考, 認受性一樣.

如果你夠5歲係香港考, 咁就逢星期六返, 如果要考內地試, 就要星期六同平日返二日(12:00-1:00), 所以都幾麻煩, 平日要搵到人接, 因為無校車坐, 但無計, 因為課程緊湊, 但考得唔理想都唔怕, 可以到夠5歲時再去英國文化協會再考.

CAMBRIDGE係一個課外活動班, 同常規課程係無關係, 所以根本唔駛要擔心影響小朋友學英文, 而補唔補係由你, 只是想考小學時可以有張CERT PROVED到小朋友英文水平, 而CAMBRIDGE試係國際試, 有一定認受. 咁當然, 正如我所講, 出面有好多中心都有得讀CAMBRIDGE, 或甚至其它公開試, 你地可以了解多D先決定, 再者, 我亦都識人咩英文都唔讀, 因為佢地無打算考私立OR 直資, 所以唔駛要太擔心.

原帖由 pluto_yuen 於 09-1-19 13:13 發表
hi,shirleymatt,
really appreciated finally there is a "York" student telling us so much about "York".Now i have more confident letting my daughter to study at york this coming Aug.

pluto_yuen,

唔好咁客氣, 我都只係希望比大家知多d 到底你簡咗呢間學校係點, 適唔適合自己小朋友呢.. 因為我當年又係聽聽埋太多york 唔好既野, 所以決定讀時好擔心, 但讀落先知有d野係比我預期中好, 我小朋友真係返得好開心, 同埋佢好多野都好兼顧家長需要, 例如, 佢會派一d佢地自製兒歌碟, 因為有時佢地d兒歌我都唔識唱, 得閒可以播比呀b聽, 而且k1時佢地亦都有派隻自製英文碟, 教小朋友 a-z同課本英文, 咁家長返工教唔到時, 都可以比小朋友睇. 而我啱啱亦收到學校既dvd, 係教雙位拼音, 如ng, ig, en等... 同埋咩叫CVC pattern 等, 無論對家長定小朋友講都好好, 因為你知越早識拼音, 對於日後小朋友unseen dictation非常有用.

其實好多york家長同我一樣, 都覺得學校不錯, 但大家都同一想法, 每年呢d時間, 實有人行出嚟不停鬧york, 其實我睇咗bk五年, 由我當年大肚時開始睇到以家 (因為bk upgraded咗, 我開唔番舊account, 費時又比人話我係新人做媒等等) , 睇嚟睇去, 都係講個d, 所以都無咩家長仲咁有heart出嚟澄清. anyway, 希望你喜歡你所選的學校, 小朋友讀書路太漫長, 如果係kg時已經搞到自己頭都大, 咁上小學時點算? 到咗小學小朋友咩都無得玩, 唔係補習, 就溫書, 所以好好享受呢三年佢地快樂既童年, 多d陪佢地參與, 到佢地大個時, 自己老咗睇番相都有得笑呀!
‹ 上一主題|下一主題