用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 11月出世的小朋友的父母多數會俾小朋友做大仔定細仔呢? ...
go

11月出世的小朋友的父母多數會俾小朋友做大仔定細仔呢?

想問下11月出世的小朋友的父母多數會俾小朋友做大仔定細仔呢?

我屋企有2個表弟, 都係06年11月bb, 一個決定09年8月才入Nursery, 另一個2月插班Nursery . 我見佢地父母的決擇都好煩惱.
8月入學那個決定寧願做大b, 但我覺得佢其實係叻仔, 講野又好. 有機會做細b都得. 不過佢媽咪怕之後追唔到就煩.
另一個2月插班原因, 係唔多識講野, 健康院建議佢早d返學, 希望可幫到. 而家都暫定半年Nursery後睇情況, 如老師覺得追唔到, 都要留一年做返大b.

原帖由 小肥豬媽 於 09-1-5 22:09 發表
想問下11月出世的小朋友的父母多數會俾小朋友做大仔定細仔呢?
[size=large]嵐嵐寫真集 :-o  :-o  :-o

my baby was born in Nov07 too! I am wondering about the same issue.....any more suggestions from mamis?

原帖由 Kee 於 09-1-6 10:33 發表
我屋企有2個表弟, 都係06年11月bb, 一個決定09年8月才入Nursery, 另一個2月插班Nursery . 我見佢地父母的決擇都好煩惱.
8月入學那個決定寧願做大b, 但我覺得佢其實係叻仔, 講野又好. 有機會做細b都得. 不過佢媽咪怕 ...

大仔好d
小学大家冇o甘辛苦

有時未必你揀... 我個仔07年8月出世, 想揾間出名小小既pre-nursury都搞到好頭痛...

莫講話你個b係11月啦...

原帖由 小肥豬媽 於 09-1-5 22:09 發表

就算你想插班做大b,有位至得嫁

我個仔就係細B,我覺得都OK WOR.我聽過一個校長講佢話如果係跟唔上,到K3先重讀仲好

我囝囝都係 11月 , 我會比佢做細仔

我細仔都係11月尾, 現在 K3 了, 在班裡是最細一個. 我由他 K1已開始問班主任是否是冧一年做番大仔, 每年的班主任都說不要, 終於今年交小一入學表前再跟班主任傾一次, 班主任都說不要, 就連主任都說不要, 說細仔有能力上去.

其實我最担心係細仔的心理因素多於成績追不追得上, 細仔個人真係好 bb, 不過小學都收了(跟哥哥), 表面上都無得再諗, 但個心都真係會諗下, 希望無決定錯啦.

原帖由 bonnie1103c 於 09-2-9 15:44 發表
我囝囝都係 11月 , 我會比佢做細仔
http://hk.myblog.yahoo.com/darwin-elywn

醒目開學勳章

我囝囝都係0611,都係細仔