用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 VS 九龍塘宣道
樓主: yhr664
go

英華 VS 九龍塘宣道 [複製鏈接]

VKwan:

讚成
無論幾叻入到SFA / 九小 / 宣小 都好, 一樣係有咁
既實際情形辛苦了六年除非入到果四.五.六間
超級名校外, 否則都係入英華較為實際
一來直升有保証 (當然首要主科全部合格),
二來成績真係超卓的學生,到時再試果四.五.六間中學囉,
入到當作大禮物  唔得亦唔覺遺憾

原帖由 VKwan 於 09-1-7 14:11 發表
咁我會揀宣小。宣小可以去好多其他中學,我諗將來要去培中都唔難呀,但掉唔掉到轉?我就唔清楚喇!

我想再補充:宣小畢業除卻頂級果三數間中學外,其他目標英中,我估同英華差不多掛?!如果兜咁大個圓又係target英華(假設),倒不如入英 ...

原帖由 LV77 於 09-1-7 20:38 發表
VKwan:

讚成
二來成 ...

100% Agree

Thank you for your advice

原帖由 LV77 於 09-1-6 23:41 發表
chundad,

我係過來人, 你既決定一定唔會揀錯  
有一條龍中學(當然講緊Band one 英中) back up,
家長及小朋友既壓力無咁大,心情輕鬆好多, 小朋友
亦可以真正享受一個開心愉快既小學生活
相反,若為舖 ...

Agree!!!

原帖由 LV77 於 09-1-7 20:38 發表
VKwan:

讚成
二來成 ...

You are welcome :

原帖由 goodmama2003 於 09-1-8 22:04 發表

多謝指點, 其實培小都好難考, 想當日去考都是人山人海架, 同宣小有得揮, 其實我都覺得" 寧要出名中中, 不要普通英中," 這幾天我想清楚了, 如果培正收, 我都會選倍正. ...
‹ 上一主題|下一主題