用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 七點半
go

上下午之分別 [複製鏈接]

煩緊, 明我上午班還是聖瑪加利大下午班!  

七點半,
Thanks very much for the detailed analysis.  I have the similar view as you.
原帖由 七點半 於 08-12-29 11:24 發表
我當然會選聖大啦....

我係天主教徒所以prefer聖大多過衛理堂, 明我本來都有想過, 但又聽講好多功課...至於維記...因為無學卷所以唔選擇...

以下完全是我個人意見:
衛理堂有自己小學, 到派小一時有多個bac ...

你住筲箕灣??你怕唔怕遠??我自己覺得聖大環境好d...對住馬場空氣都好d....hehe

原帖由 fungmax 於 08-12-29 17:00 發表
煩緊, 明我上午班還是聖瑪加利大下午班!  

I have checked with the school bus company for the travelling time.  They told me that it just spend about 35 minus only.
原帖由 七點半 於 08-12-30 17:03 發表
你住筲箕灣??你怕唔怕遠??我自己覺得聖大環境好d...對住馬場空氣都好d....hehe

上下午小學派位

請問上下午到派小學時有沒有分別?? 會否上午多數派某幾所小學, 而下午又會多數派往另幾所小學??

醒目開學勳章 王國長老

上下午校是沒有分別的.

請記住如係說大抽獎既話. 係因應大家住邊區而選校既 同讀邊間幼稚園沒有關係).

上午班及下午班也是用同一班老師, 同一個課程及同一類教材.

並不會有上午派多某幾所小學. 下午班又會派多某幾所情況.
(有別於小學, 上午同下午是不同學校呵).

原帖由 七點半 於 09-1-5 14:38 發表
請問上下午到派小學時有沒有分別?? 會否上午多數派某幾所小學, 而下午又會多數派往另幾所小學??
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

多謝你的解答...

我的朋友一直都擔心這個問題...雖然我已答應該沒有...

另外, 我都用了幾天睇了part 1 - part 3...使我對聖大都有一定認識...今年9月我的女兒就會上聖大k1...不過, 佢仲未肯坐廁所仔去大便, 這個是我最頭痛的問題...

原帖由 JoJo 於 09-1-7 09:45 發表
上下午校是沒有分別的.

請記住如係說大抽獎既話. 係因應大家住邊區而選校既 同讀邊間幼稚園沒有關係).

上午班及下午班也是用同一班老師, 同一個課程及同一類教材.

並不會有上午派多某幾所小學. 下午班又會派多 ...

醒目開學勳章 王國長老

七點半,
不用擔心呀. 學校的姐姐及老師好好的. 其實如你係擔心. 你可以於開學時同班主任講聲. 請佢留意下.

我明白小朋友一開始返K1. 會有很多擔心呀.

但看著他們在學校裏的表現, 你會讚嘆, 他們吸收能力強, 及很快變得很叻, 自已照顧自己. 當然家長亦要學習放手給他們獨立啦.

原帖由 七點半 於 09-1-7 11:27 發表
多謝你的解答...

我的朋友一直都擔心這個問題...雖然我已答應該沒有...

另外, 我都用了幾天睇了part 1 - part 3...使我對聖大都有一定認識...今年9月我的女兒就會上聖大k1...不過, 佢仲未肯坐廁所仔去大便, 這個是 ...

主愛我

我都明...你小朋友好似已升小學, 你還留意聖大, 你真係好人兼厲害... 小朋友現在功課忙嗎??

原帖由 JoJo 於 09-1-7 12:23 發表
七點半,
不用擔心呀. 學校的姐姐及老師好好的. 其實如你係擔心. 你可以於開學時同班主任講聲. 請佢留意下.

我明白小朋友一開始返K1. 會有很多擔心呀.

但看著他們在學校裏的表現, 你會讚嘆, 他們吸收能力強, 及很 ...

醒目開學勳章 王國長老

係呀. 亞仔已升上小一啦.

我耐唔耐都入黎. 因亞仔未入讀這校時常問這裡的家長.

我好明白做家長會有好多擬問 (尤其小朋友要踏入人生另一階段, 讀K1). 不如我以過來人經驗試下答你地問題.

不過我諗在原校讀緊既會比我更清楚(因消息更 update 嘛)

亞仔讀小一, 樣樣也忙, 功課, 默書, 測驗, 考試. 又係另一個 stage

我印象中你曾問過有關小一派位制度既.

原帖由 七點半 於 09-1-7 12:32 發表
我都明...你小朋友好似已升小學, 你還留意聖大, 你真係好人兼厲害... 小朋友現在功課忙嗎??
主愛我

我自己問過好多問題, 問到自己都唔記得問過什麼!!! 不過, 我對聖大總有一點好感...我都希望沒有選擇錯誤!!!

原帖由 JoJo 於 09-1-7 16:38 發表
係呀. 亞仔已升上小一啦.

我耐唔耐都入黎. 因亞仔未入讀這校時常問這裡的家長.

我好明白做家長會有好多擬問 (尤其小朋友要踏入人生另一階段, 讀K1). 不如我以過來人經驗試下答你地問題.

不過我諗在原校讀緊既 ...

醒目開學勳章 王國長老

希望你女女入讀了這校後, 你會更喜歡這裡啦

原帖由 七點半 於 09-1-7 17:37 發表
我自己問過好多問題, 問到自己都唔記得問過什麼!!! 不過, 我對聖大總有一點好感...我都希望沒有選擇錯誤!!!
主愛我

我個人很喜歡聖大...希望我個女都一樣...佢喜歡其實先係最重要!!!

原帖由 JoJo 於 09-1-7 23:49 發表
希望你女女入讀了這校後, 你會更喜歡這裡啦

醒目開學勳章 王國長老

放心. 我相信你女女一定會很喜歡這校的

原帖由 七點半 於 09-1-8 09:13 發表
我個人很喜歡聖大...希望我個女都一樣...佢喜歡其實先係最重要!!!
主愛我

回覆 # 的文章

七點半&iadalovebb

我住西灣河, 及決定返聖大,但未交校車費。

仔仔返下午班, 不知他適應與否。

Actually, I think pm class is OK if your baby no need to sleep more at afternoon. I prefer am class coz my daughter will sleep at afternoon almost every day. And I don't want her to sleep very late at night. Did u apply to change to am class??

原帖由 fungmax 於 09-1-16 16:54 發表
七點半&iadalovebb

我住西灣河, 及決定返聖大,但未交校車費。

仔仔返下午班, 不知他適應與否。

Hi 七點半

我剛寄出了由下午轉上午,不過老師話機會不大。我小兒是定時下午要訓個隻及我們習慣他每晚10點前訓。因為他現在返nursery是上午班,不過轉唔轉到上午, 隨緣吧!

或者讓小朋友去適應環境, 而不是由環境遷就小朋友!

你都講得對!!! 如果你真係好鍾意這間學校就唔緊要啦!!!

原帖由 fungmax 於 09-1-22 11:20 發表
或者讓小朋友去適應環境, 而不是由環境遷就小朋友!

其實...我都是剛剛認識聖大, interview參觀過學校, 與老師短暫接觸, 覺得都okay!  因為仔仔現在讀明我nursery, K1一定有位給他, 所以只幫他報了聖大。(點解報聖大, 因為聽過某朋友講)

除左考慮地方大小,明我及聖大是兩個完全不同教育方法,這點是我最要考慮。因為要視乎仔仔對邊一個教法受落, 他現在還少, 未太顯露。所以還有點十五十六感覺。
‹ 上一主題|下一主題