用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一個offer 都無
樓主: raynthia
go

一個offer 都無 [複製鏈接]

定啲嚟, 我個仔都係1間accept都無, 3間都係waiting list. 但今日已有其中一間waiting list 嘅school call 我, 話收我個仔 & 叫我付留位費. So don't worry!

其實我都知自己攞嚟愁/攞嚟煩 .. 我老公亦叫我唔好想太多... 只是我真是需要一處地方俾我喊吓...

我好明白你的壓力. 因為仲有六個月的不安.

去年我都有壓力, 不過, 因為生活經濟上的壓力, 令我暫時忘卻了不安. 你知道, 生活經濟上有壓力, 即使有一間私小在手, 心中都是渴望津小的. 你也知道, 就算我去年中第二或第三志願津小, 我都會讀津小而不選私小. 所以我的去年的壓力不比你小.

有時間想選小學的壓力, 實在比我去年沒時間想它要好了. 去年是多磨之年, 我的壓力比金融海潚更早數個月. 都過去了.

小朋友一定有書讀的. 不用怕. 如果你想穩陣, 選你心中的那間為第一志願吧, 不要去想那更熱門的那個. 起碼, 你在叩門時就有忠心分, 叩門勝算比人強.

原帖由 raynthia 於 09-1-6 00:22 發表
其實我都知自己攞嚟愁/攞嚟煩 .. 我老公亦叫我唔好想太多... 只是我真是需要一處地方俾我喊吓...

各位準備叩有名塱的津小, 請恕我說真話, 完全沒有人事純想叩門成功的話, 請有心理準備輸, 到時你會心理上易過的.

試想想, 認識校長的人, 的親戚, 朋友的朋友, 還有其校的老師的親戚, 朋友的朋友等等一大堆有relationship的排隊; 你想想自己如沒有人事, 靠什麼???? 原因最後的位很少很少....所以, 以其花時間準備profile, 不如盡量試試托上托, 看能不能認識校長, 或老師.....以上為一位小學界中人給我的"忠告";

當然, 較次的小學總有位等我的去, 因其他人會放棄....所以無書讀正確為無名校讀:;pppp:

梗係唔好只係去名校叩啦!排隊都有排搞.
記得前兩年有見過有家長post出黎,每日係某名校附近等校長,不過之後沒有見到佢上黎報喜,都係
老實講,入唔到心儀的學校,P2插班咯,我都有聽過成功例子.
唔好放棄!!

原帖由 htsun 於 09-1-6 22:28 發表
各位準備叩有名塱的津小, 請恕我說真話, 完全沒有人事純想叩門成功的話, 請有心理準備輸, 到時你會心理上易過的.

試想想, 認識校長的人, 的親戚, 朋友的朋友, 還有其校的老師的親戚, 朋友的朋友等等一大 ...

原帖由 htsun 於 09-1-6 22:28 發表

試想想, 認識校長的人, 的親戚, 朋友的朋友, 還有其校的老師的親戚, 朋友的朋友等等一大 ...

Agree.

Agreed
我深信小朋友一定入到適合好學校, 若家長及小朋友
再繼續努力,保持成績優異, 一定入到心儀既學校  
各位努力,加油 千萬不要灰心

原帖由 fyeung 於 09-1-7 19:04 發表
梗係唔好只係去名校叩啦!排隊都有排搞.
記得前兩年有見過有家長post出黎,每日係某名校附近等校長,不過之後沒有見到佢上黎報喜,都係
老實講,入唔到心儀的學校,P2插班咯,我都有聽過成功例子.
唔好放棄!!

...

我想問下你邊間開始 call waiting list 呀?

原帖由 yvonnechang86 於 09-1-5 19:40 發表
定啲嚟, 我個仔都係1間accept都無, 3間都係waiting list. 但今日已有其中一間waiting list 嘅school call 我, 話收我個仔 & 叫我付留位費. So don't worry!

原帖由 baba_mama 於 09-1-7 23:21 發表
我想問下你邊間開始 call waiting list 呀?

WKF.

成功叩門例子

我是小一家長,上年我的鄰居在沒有關係下成功叩門入到陳瑞琪(喇沙),所以機會是有的,不過絕不易,他兒子是從400人中的其中5個(而且沒有相同宗教)。 我兒也在叩門下,有兩間收了。

在沒有私校/直資BACKUP下:
派位方面,緊記1ST志願可以進取些,但2ND或3RD就要穩守了。條件較遜色的小學,雖幾乎沒人選,但總要有人去讀,什麼小朋友讀呢?咪一二三志願都選名校的人。

現在也要為心儀的小學做好叩門準備,選一至兩間去打聽吓,會問那類型的題目,小朋友一定要表現超水準+有禮貌+坐得定,才有機會。

以我知有的小學:1會分別用粵語、普通話、英語作簡單問答。
有的小學:2多考MATHS。
有的小學:3是看圖說故事+分類。
但問什麼也好,小朋友一定要坐定。因為上年考我個前面的小朋友好叻,但無意中如給我聽到校長和老師細語:[個小朋友好聰明,但我不喜歡他YUK來YUK去!]

我是過來人,好明家長心情,如今也進入了一間,我和兒子也喜歡的小學。當天我也全力以赴,現在入讀了也不敢放鬆,每天(未計課外活動)必用兩小時讀課內/外書,做EX...總之讀到理想學校,家長要珍惜,小朋友也要受得住。另一方面,還要教好其品行及人際關係。如今做家長不易,大家努力吧!前面還有好多關。

我都係一個offer都無, 但看完大家之回應後,覺得舒服好多,不要給自己壓力,要平常心.

miffy,

我個朋友都係,你囝囝間學校校長係talk度話,唔係寫佢係第一志願,唔會有interview機會,事實係,朋友個小朋友,無填呢間第一志願,都有interview機會,而且入左.
所以機會係有架,要好好預備.

原帖由 miffy 於 09-1-9 12:32 發表
我仔去年都是一個offer都無, 派位派到不知所謂, 只要唔灰心, 唔放棄, 不斷努力寄信去叩門, 而家出生率低, 必定有收獲, 而我仔最後(在唔識人下)入咗新油天~~

我是34網, 千其不要只叩名校, 我也有叩35網, 35網有4間很 ...

佢校長經常講野都係貨不對版架啦,我識d網友係度讀都係咁講,成日都話自己收爆生,好難入架啦

原帖由 fyeung 於 09-1-9 13:12 發表
miffy,

我個朋友都係,你囝囝間學校校長係talk度話,唔係寫佢係第一志願,唔會有interview機會,事實係,朋友個小朋友,無填呢間第一志願,都有interview機會,而且入左.
所以機會係有架,要好好預備.

...

我明白你的心情, 我同你一樣只報了數間私校及只揀學費只$2xxx的私校, 結果只有德雅收我個女.  但d同學媽咪已唔多理會我地了, 她們全都與考到女拔的媽咪打招呼, 係唔係咁現實!:;pppp:

原帖由 raynthia 於 09-1-4 16:06 發表
多謝大家鼓勵, 只是每次見到囡囡d同學或同學媽咪, 心裡總是...

回覆 # 的文章

我想問吓.  何為一個offer都無.  我係今年選校, 都係34網wor.  唔會一間都無掛.  我想問吓如果34網學校無位, 會唔會出咗第二區??
CatCat

原帖由 EricaJustin 於 09-1-9 17:45 發表
我想問吓.  何為一個offer都無.  我係今年選校, 都係34網wor.  唔會一間都無掛.  我想問吓如果34網學校無位, 會唔會出咗第二區??

It means that there're no back up schools in hand (private schools), nothing related to the net / 2nd round lucky draw.

唔好咁啦, 我想只是少了共同話題... 咁我d同學媽咪對我還好...  ..   

原帖由 Candy3148 於 09-1-9 14:03 發表
我明白你的心情, 我同你一樣只報了數間私校及只揀學費只$2xxx的私校, 結果只有德雅收我個女.  但d同學媽咪已唔多理會我地了, 她們全都與考到女拔的媽咪打招呼, 係唔係咁現實!:;pppp:

...

原帖由 Candy3148 於 09-1-9 14:03 發表

Dont' be over-reactive or too sensitive as other mothers may just be curious to know how the girls got into DGJS.

My daughter didn't have any offer last year and only got the seat in the second round.

Be happy and positive and things will turn out to be good. This is my experience.

樓主,

你比我好, 你有考直資/私小, 雖然是waiting, 但最少還有希望.

我沒能力給亞囡讀私小, 只有參加大抽獎, 1st round拿不到學位, 由於生活作息, 一定要夸區找學校.  我相信我比你還要"頭痕".

我亞囡知道1st round考不到, 都好失望.  但我鼓勵她, 說天父要她加倍努力, 做好自己, 學習認真, 天父一定會給她安排一個最好的學習地方給她.  我都希望, 亞囡自己努力, 憑自己實力, 去叩心儀學校的門.

所以你不要灰心, 而家好好和囡囡一起裝備自己, 使囡囡都有信心, 為自己的前路努力一下.

我知你和我都是一樣想考 SFCS, 大家一齊努力啊!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.
‹ 上一主題|下一主題