用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請幫忙小一選校(校網62)?
go

請幫忙小一選校(校網62)?

我是一個新手媽咪,我的仔仔現在讀K2, 明年就要報小學,但是心裡有D疑問?有無媽咪可以幫我呀?

1)住址証明 - 我是同自己父母同住,但是屋主不是本人, 而是my parent, 我可否用他們的地址報小學呢?

2) 除了我自己,身邊沒有朋友有小朋友,根本唔知荃灣邊間小學好?請問各位可否推薦小學給我參考?

心急媽咪上

出示水費單或電費單便可以,62區只有3間英中,
所以可選之小學不多,建議以下4間:
荃灣公立何傳耀紀念小學
荃灣天主教小學
荃灣官立小學
海壩街官立小學

Thank you for your prompt reply.

電費單/水費單都是我父母的名而不是我的名, 可以嗎?

除了62區外, 我的奶奶是66區 (公屋住戶), 可以用她的地址嗎? 66區, 有什麼學校可選?

有人話石鍾山及馬灣基慧也是理想學校, 是嗎?

原帖由 HKBEE 於 09-1-4 01:21 發表
荃灣公立何傳耀紀念小學
荃灣天主教小學
荃灣官立小學
海壩街官立小學 ...

醒目開學勳章

62區的確只有3間英中
所以選中學時難d
但小學有好多都幾好嫁喎

要注意,就算小朋友入到下面幾間都唔係一定可以確保入到英中嫁.當然小朋友若係頭20名就無問題囉!

荃灣公立何傳耀紀念小學
荃灣天主教小學
荃灣官立小學
海壩街官立小學

馬灣基慧
荃灣浸信聯會小學
石鍾山

呢3間都係大熱,
頭2間無20分,頭一轉自行都難入到嫁!

樓主唔好心急,慢慢係到揾多d資料先決定.重有時間嫁!

62區小學有好多都幾好嫁! 天佑小學 is not bad.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Kwanmom 於 09-1-4 01:04 發表
我是一個新手媽咪,我的仔仔現在讀K2, 明年就要報小學,但是心裡有D疑問?有無媽咪可以幫我呀?

1)住址証明 - 我是同自己父母同住,但是屋主不是本人, 而是my parent, 我可否用他們的地址報小學呢?

2) 除了我自己,身邊沒有朋友 ...

你不如去荃灣媽媽會問下/睇下.

我自己心水係 柴天上 & 馬灣基慧. 兩間近年升中成綪都幾好. 不過  無 20 分 都唔好諗馬灣基慧 round 1 會抽到.

我的case都係差不多,所有証明都不是我們兩公婆的名字的。那怎樣可以提交到証明呢?  其實荃灣區都不是熱門區,會不會查得好嚴呢??

原帖由 Kwanmom 於 09-1-4 10:19 AM 發表
Thank you for your prompt reply.

電費單/水費單都是我父母的名而不是我的名, 可以嗎?

除了62區外, 我的奶奶是66區 (公屋住戶), 可以用她的地址嗎? 66區, 有什麼學校可選?

有人話石鍾山及馬灣基慧也是理想學校,  ...

原帖由 kiukiudaddy 於 09-1-17 17:00 發表
排第三機會已相當渺茫。

同你一樣, 我都是一個新手媽咪,我仔都是明年就要報小學(net 62),開始有點迷茫!
[/url]

先上小學概覽了解基本資料如每班人數, 地區. 活動, 也可以直接去心儀小學網站了解該校資料, 最後問下幼稚園老師, 小朋友性格適合活動教學定傳統教學, 最後一定要去觀校, 可以向小學直接查詢開放日, 或者留意荃灣家教會的小學巡禮, 也有些小學會邀請幼稚園生參加體驗日, 英文班等等.

其實都唔使太膽心的...最主要睇返小學升中的派位情況 , 因為派位情況好的話...即日後輪到你子女..升中時都會有更多好的學位..咁當然升中派位都講成績啦....

原帖由 HKBEE 於 09-1-4 01:21 發表
荃灣公立何傳耀紀念小學
荃灣天主教小學
荃灣官立小學
海壩街官立小學 ...

請問以上小學是活動教學定傳統教學?  有無其他小學仍是傳統教學?

簽名被屏蔽

我跟樓主一樣....住荃灣的新手媽媽,
剛開始為囝囝選小一而煩惱,
1) 之前並沒有特別上任何課外活動會有影響嗎?
2) 荃灣有英小嗎?
3) 在那裡可找到小六派中學的成續呢??

謝謝幫忙!!

我都想知係咪一定要家長的名係張電費單先得?
咁同家人一齊住又唔係戶主咁點算
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

醒目開學勳章

原帖由 easonkinki 於 09-3-28 17:12 發表
我都想知係咪一定要家長的名係張電費單先得?
咁同家人一齊住又唔係戶主咁點算

要電費單.水費單.煤氣單 or差餉單做住址証明, 不能用流動電話單.保險單.銀行月結單,etc.

1.可以去電燈公司要求轉電費單的的名, 幾日就ok(我朋友試過)
2.如電費單是你父母的名, 可以報校時提交出世紙証明你們的關係,(但張form好似要填他們做監護人)

THX U!!!!!!!!!!!
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!