用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧是否一間理想小學?
go

馬灣基慧是否一間理想小學?

我的仔仔今年是K2 (校網# 62), 我需要預早prepare明年報小一,但是由於身邊無一個朋友是有小朋友的,我不清楚哪間小學比較好,請問有沒有媽咪可以幫到我呢?

荃灣家教會每年都會攪小學觀校日,到時妳可以入到學校觀察和了解各校的辦校理念.
妳也可到各校的網頁看看,吸收多些資料.
甚至可以在放學時侯,到學校門口觀察平日學生的表現.
請看看以下網址:

http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/wong2a.htm

http://www.hkedcity.net/article/parent_front/070903-006/

http://www.hkedcity.net/parent/f ... ;tid=0&i=793027

原帖由 Kwanmom 於 09-1-4 00:48 發表
我的仔仔今年是K2 (校網# 62), 我需要預早prepare明年報小一,但是由於身邊無一個朋友是有小朋友的,我不清楚哪間小學比較好,請問有沒有媽咪可以幫到我呢? ...

基慧每年7月初都會有開放日,非常值得一看。

可以問下幼稚園老師小朋友的性格及能力, 再參考今年k3家長選校的意向, 再參加家教聯會的觀校, 或個別學校的開放日 (最好同小朋友一齊去 !

馬基開放日應該是7/11.

原帖由 Gabrielma 於 09-1-6 17:16 發表
可以問下幼稚園老師小朋友的性格及能力, 再參考今年k3家長選校的意向, 再參加家教聯會的觀校, 或個別學校的開放日 (最好同小朋友一齊去 !

馬基開放日應該是7/11. ...

7月11號?

7 月11 日

請問7月11日開放日, 係咪即係係人都可以walkin?  我們打算搬出荃灣, 但小朋友而家係元朗讀幼稚園, 學校幫唔到我地搞去荃灣既小學.......

每年開放日都係可以讓家長參觀, 校曆表係寫7/11開放日, 六月尾應該會在校網再公佈 !

原帖由 晴朗天 於 09-5-26 14:16 發表
請問7月11日開放日, 係咪即係係人都可以walkin?  我們打算搬出荃灣, 但小朋友而家係元朗讀幼稚園, 學校幫唔到我地搞去荃灣既小學.......

簽名被屏蔽

原帖由 blytheBB 於 09-6-15 13:51 發表
選校前,早d搬出荃灣,更新個地址證明,問吓幼稚園校長
確認吓,應該得ga.
應該.

謝謝回覆, 其實已經有個荃灣地址, 不過暫時租住比人先, 到時會搬返出去!