用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 東華三院黃笏南中學討論區
樓主: maggiewc
go

東華三院黃笏南中學討論區

原帖由 lopoto 於 09-1-7 21:08 發表
我個小朋友都讀WFN , 音樂EXAM佢話佢知 , 仲有溫左先去考 !

不過, 我唔鍾意學校要學生下午返去考 . 點解要用輪住用 HALL 呢 ? 不可以用課室做其他試場 ?? ...

聽聞係學校想學生習慣公開考試o既模式(喇x都係la!)

ART 同 PE 都要考筆試,
聽講依家好多中學都係咁  

原帖由 catcatmom 於 09-1-5 10:40 發表
請問黃笏南過去有無公佈會考14分以上既%, 各科優良率係幾多%, 同時升中6, 理科要有幾多分,先至讀回原校?是否只收本校中5升上來既學生,而不收外生.雖然已改制, 但這些資料,可幫助了解學校成績.  

...

不會收中六外來生,反而好多會考考得成績好好既學生走左去恆生商及莊x程.不過留番低既成績都好好,入大學率成
90%以上.

根據一本2006年東華三院中學聯校畢業典禮的刊物,封面是註有財政司司長唐英年GBS太平紳士主禮的字樣。2006年黃笏南的7學生58,投考科目總數是288,及格科目總數是272,及格率是94.44%。

58人中,13人入港大,10入中大,4人入科大,9人入理大,全讀正學士,已佔36,其餘22人入城大,浸大,嶺大或其他院校。

2006年中5學生有187,投考科目總數是1466,及格科目總數是1425,及格率是97.20%,無論高考,會考成績都幾好。

請問黃笏南中學每年考試/測驗幾多次,
佔分比例是多少?
上下學期總分是否各佔一半?
f.1-7 有無不同

又係得英文一科暑期作業,點解?