用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 想請教讀緊禮賢幼稚園既家長
樓主: car817ho
go

想請教讀緊禮賢幼稚園既家長 [複製鏈接]

Wendy_y
係呀,我都好想仔仔入到禮賢呀,依家日日係到倒數

我囝囝都係如果宣幼同禮賢唔收都會讀番迦南

原帖由 wendy_y 於 09-1-10 19:30 發表

car817ho, eycyw, fc1668, jojoplanet

囝囝都有考宣道, 不過咁多人考, 真係冇咩信心. 禮賢我真係好想囝囝能夠入到, 因為我外姪係禮賢既畢業生, 知道禮賢老師個個都好有愛心, 而且又有小學唔駛兩年後又煩過. 今年 ...

仲有9日!!好慢長喔!

原帖由 fc1668 於 09-1-11 01:03 發表
20號快啲到啦

原帖由 car817ho 於 09-1-11 14:36 發表
Wendy_y
係呀,我都好想仔仔入到禮賢呀,依家日日係到倒數

我囝囝都係如果宣幼同禮賢唔收都會讀番迦南

我都想阿仔讀禮賢, 如果唔得就又一村...不過我真係無期望, 因為間間都係PREFER收大仔咁...係創價阿仔IN得好好, 都係唔得...我個朋友個仔係大仔(1月出世)除咗倍正, 間間都得..但係佢係唔係點講野架...大家隨緣啦...

係呀,有時真係講彩數!有時可能個小朋友個樣生得好CUTE
先生已經好有印象,咁機會都大D喇!
有時我信會有眼緣依樣野既!
所以真係隨緣好D(近排成日咁安慰自己,哈哈)

又一村都收左我囝囝,不過我無留位!!

原帖由 jojoplanet 於 09-1-12 10:23 發表

我都想阿仔讀禮賢, 如果唔得就又一村...不過我真係無期望, 因為間間都係PREFER收大仔咁...係創價阿仔IN得好好, 都係唔得...我個朋友個仔係大仔(1月出世)除咗倍正, 間間都得..但係佢係唔係點講野架...大家隨緣啦... ...

希望大家都一齊入到啦,我今日終於收到培正嘅信,唔收,果然係好難入喔,禮賢係我嘅最後機會喔。

我個仔個樣都好Q架,都靚仔架,仲有個包包臉tim.... 好多間都肥左佬喇!!唔通下次要化妝..哈哈講下笑姐....仲有8日
原帖由 car817ho 於 09-1-12 13:34 發表

...

我個仔都好cute架喎....又好笑容添呀....我覺得佢地係睇申請表既資料加理in時問下你佢有無上nursery....而決定收唔收....

原帖由 car817ho 於 09-1-12 13:34 發表

...

我個仔都好cute架喎....又好笑容添呀....我覺得佢地係睇申請表既資料加理in時問下你佢有無上nursery....而決定收唔收....

agree !

eycyw
唔緊要喇!仲有禮賢麻,培正係超人氣一條龍學校
一定好多人爭嫁!

原帖由 eycyw 於 09-1-12 23:06 發表
希望大家都一齊入到啦,我今日終於收到培正嘅信,唔收,果然係好難入喔,禮賢係我嘅最後機會喔。

jojoplanet ,wendy_y
唉~依家d學校收生標準係d咩呀??
真係唔明白,我有朋友個女女好醒,咩得講,interview
表現都好好,結果好多學校都唔收,究竟要d咩呢?
唔通真係取決於老師個人主觀既觀感???

原帖由 jojoplanet 於 09-1-13 11:02 發表

哈哈!!唔通真係要著埋西裝仔,帶埋tie,梳個蛋tart頭,去到見到老師乎乎躹曬躬先得??

仲有7日,好漫長的7天喔

原帖由 fc1668 於 09-1-12 23:35 發表
我個仔個樣都好Q架,都靚仔架,仲有個包包臉tim.... 好多間都肥左佬喇!!唔通下次要化妝..哈哈講下笑姐....仲有8日

哈哈!!唔通真係要著埋西裝仔,帶埋tie,梳個蛋tart頭,去到見到老師乎乎躹曬躬先得??

可能真係喎 !

我覺得既標準係:-

首先佢地睇申請表就shortlist咗一批架啦, 係要...大仔/女 + 有讀nursery....咁可能呢批人都係多個佢地有既位, 咁就再睇呢班人in既表現同埋先生既觀感

有d細d...都收既就可能係referral或者係有兄弟姐妹係度讀囉....當然有係睇埋家庭背景

我個仔in個時仲好笑...除咗禮賢..佢in其他學校時都未夠2歲. 每一之in時d先生都問我佢有沒有返nursery..我話無喎佢都未夠兩歲...

原帖由 car817ho 於 09-1-13 12:56 發表
jojoplanet ,wendy_y
唉~依家d學校收生標準係d咩呀??
真係唔明白,我有朋友個女女好醒,咩得講,interview
表現都好好,結果好多學校都唔收,究竟要d咩呢?
唔通真係取決於老師個人主觀既觀感???mouth:" />

...

我囡囡培正都係唔收, 而家都係等咁禮賢消息, 不過, 禮賢真係好多人,D老師第一句都係問有冇讀咁N 班, 又問N 班老師對囡囡有咩評價, 而囡囡面試表現都一般啦, 如果唔得, 就要等協恩, 不過機會仲渺茫

都有咁既可能既,其實我諗雖然話有四班既學位,
但其中有一班應該都會係俾d referral 或有兄姊既小朋友
所以基本上係幾千人爭三班學位,唉!!

搞點左個大仔,仲有個細仔,所以我好想大仔可以
入到間好d既幼稚園,咁細老會好少少!
如果唔係....出年又煩過!唉!!

原帖由 jojoplanet 於 09-1-13 14:21 發表
我覺得既標準係:-

首先佢地睇申請表就shortlist咗一批架啦, 係要...大仔/女 + 有讀nursery....咁可能呢批人都係多個佢地有既位, 咁就再睇呢班人in既表現同埋先生既觀感

有d細d...都收既就可能係referral或者係有兄 ...

我個日又無問我囝囝有無讀N班喎!
可能個個老師唔同喇!
我除左禮賢仲等緊宣幼結果,
宣幼仲渺茫!!

原帖由 josie060519 於 09-1-13 16:01 發表
我囡囡培正都係唔收, 而家都係等咁禮賢消息, 不過, 禮賢真係好多人,D老師第一句都係問有冇讀咁N 班, 又問N 班老師對囡囡有咩評價, 而囡囡面試表現都一般啦, 如果唔得, 就要等協恩, 不過機會仲渺茫 ...

7日...仲有7日....

6日...仲有6日....

我個人認為有問得囝囝有冇讀nursery就會計埋分, 如唔係又駛咩問喎?

宜道就冇問, 只係問平時邊個湊囝囝.

另請問係20號寄出信定係20號收到信呀?

應該係20號收到.
唉呀~時間快D過喇,好似等好耐咁!!
希望到時大家都上黎報喜喇!!

原帖由 wendy_y 於 09-1-14 11:22 發表
我個人認為有問得囝囝有冇讀nursery就會計埋分, 如唔係又駛咩問喎?

宜道就冇問, 只係問平時邊個湊囝囝.

另請問係20號寄出信定係20號收到信呀?
‹ 上一主題|下一主題