用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 想請教讀緊禮賢幼稚園既家長
樓主: car817ho
go

想請教讀緊禮賢幼稚園既家長 [複製鏈接]

原帖由 yeungyeungma 於 09-2-8 17:02 發表

我都交咗調上午班信. 係啦,唔知點解下午班多個上午班咁多呢?有冇人知呀?

希望你如願以償啦!咁我囝囝一收就上午咪好好彩o羅!我都覺呢到上黎ga好似都係下午既多d,希望第時可以真正認識大家......

係真嫁? 係就好喇.不過都唔知輪唔輪到我囝囝呢...
唉~又係等....好無奈!!!

原帖由 winwin815 於 09-2-6 21:14 發表
放心, 我識既都有幾個放棄左, 所以實有人放棄, 只係唔知條隊又點排啫, 亦等於我等上午班位咁, 依家又苦惱緊, 轉唔到的話, 係咪照讀

請問有沒有媽咪已經收到禮賢既後備取錄通知呀?

大家好, 我的囝囝幸運地收上午班,請問禮賢英文堂和普通話堂有幾多堂,有沒有課外活動可以參加,學校同家長是否會常溝通,清楚小朋友公工課進度呢..(透明度高嗎).唔好意思太多問題...

Hi HoManYu

你好呀!
我個仔之前都係in左幾間表現唔錯, 但係都唔收, 攪到我好沮喪. 到in禮賢時開頭仲答非所問, 我諗呢間都係涷過水, 反而而家收左讀上午. 真係有奇蹟. 希望第日有機會認識大家.

其他媽咪唔駛灰心架, 如果有心想讀仲會有機會既.

原帖由 HoManYu 於 09-2-8 23:40 發表

希望你如願以償啦!咁我囝囝一收就上午咪好好彩o羅!我都覺呢到上黎ga好似都係下午既多d,希望第時可以真正認識大家......

原帖由 benalg 於 09-2-25 00:58 發表
Hi HoManYu

你好呀!
我個仔之前都係in左幾間表現唔錯, 但係都唔收, 攪到我好沮喪. 到in禮賢時開頭仲答非所問, 我諗呢間都係涷過水, 反而而家收左讀上午. 真係有奇蹟. 希望第日有機會認識大家.

其他媽咪唔駛灰心架, ...

好高興認識你呀!原來你同我都係一樣呀!咁你係咪決定讀禮賢呀?你估會唔會咁有緣讀埋同一班呢?你住邊ga,我住牛頭角ga,多啲上黎傾下丫,我都想遲d開番個新topic呀!

大家好, 我都係am 班呀!
原帖由 HoManYu 於 09-2-26 10:36 發表

好高興認識你呀!原來你同我都係一樣呀!咁你係咪決定讀禮賢呀?你估會唔會咁有緣讀埋同一班呢?你住邊ga,我住牛頭角ga,多啲上黎傾下丫,我都想遲d開番個新topic呀! ...

原帖由 ahschan 於 09-2-26 11:20 發表

hi~

ahschan

Hi, 希望可以多啲交流下.

原帖由 ahschan 於 09-2-26 11:20 發表

有九成機會讀, 剩留一成要睇埋宣道結果, 不過咁多人考, 都唔駛點諗囉.
你都好似有報考宣道, 就快知結果啦.

我住油塘架. 因為係全職媽媽, 要等個仔瞓晏教時上黎, 如果你開新topic 記得通知我噃.

原帖由 HoManYu 於 09-2-26 10:36 發表

好高興認識你呀!原來你同我都係一樣呀!咁你係咪決定讀禮賢呀?你估會唔會咁有緣讀埋同一班呢?你住邊ga,我住牛頭角ga,多啲上黎傾下丫,我都想遲d開番個新topic呀! ...

決定讀禮賢都真係幾艱難架, 不過而家諗通左, 想阿仔開心同愉快咁享受呢幾年幼稚園生活, 而家傾向讀禮賢啦(八成)!
原帖由 benalg 於 09-2-26 16:34 發表
ahschan

Hi, 希望可以多啲交流下.

原帖由 benalg 於 09-2-26 16:40 發表
有九成機會讀, 剩留一成要睇埋宣道結果, 不過咁多人考, 都唔駛點諗囉.
你都好似有報考宣道, 就快知結果啦.

我住油塘架. 因為係全職媽媽, 要等個仔瞓晏教時上黎, 如果你開新topic 記得通知我噃.

...

真"橋"我都係全職媽媽(半年)喎!,同你一樣九成機會讀,雖然in宣道時都好理想,但好幾個朋友既comment都話禮賢(幼稚園)好過宣道(幼稚園),係就係宣道小學會出名d,但幼稚園就好普通咁話,而且直上宣道小學機會不大,因佢小學要求好高,除非係"精英"否則一定"西"走,咁既然我一直擔心派小學問題先選擇一條龍學校,而且我唔想比咁大壓力囝囝同我自己,況且呢到又咁多人"推"禮賢,so我都應該9成9會留返低讀la.....
係呢! benalg你又點睇呀?

原帖由 ahschan 於 09-2-26 17:46 發表
決定讀禮賢都真係幾艱難架, 不過而家諗通左, 想阿仔開心同愉快咁享受呢幾年幼稚園生活, 而家傾向讀禮賢啦(八成)!   

ahschan,我想問點解你話"決定讀禮賢都真係幾艱難"呢?除左禮賢你仲諗緊邊間呀?其實了解多左禮賢後都發覺好適合我同囝囝,都相信"阿仔開心同愉快咁享受呢幾年幼稚園生活"呢個理念巳經足夠la.....我反而想知多d禮賢小學係點?

我有st cat 同根德園既offer ma! 好多人話為左考小學, 應該去呢兩間是但一間, 禮賢就反而唔好諗! 不過, 好似大家咁, 睇左咁多comment, 發現禮賢真係幾好, 同埋我個仔去到禮賢interview, 係主動到即係big hug 個老師, 我估佢都幾鍾意間學校啦!
原帖由 HoManYu 於 09-2-26 23:53 發表

ahschan,我想問點解你話"決定讀禮賢都真係幾艱難"呢?除左禮賢你仲諗緊邊間呀?其實了解多左禮賢後都發覺好適合我同囝囝,都相信"阿仔開心同愉快咁享受呢幾年幼稚園生活"呢個理念巳經足夠la.....我反而想知多d禮賢小學 ...

Hi 各位mummy,

睇番K3 mummy d post, 原來禮幼並不一定入到禮小, 唉 ! 仲諗住小學唔駛煩添

Hi HoManYu, ahschan

你地都各自講中我心想 :

其實都有心理準備讀宣幼同禮幼都未必直升小學, 不過情意結覺得萬一派得唔好都有機會求下情入去, 有小學既幼稚園始終有保障, 所以兩間都係我心水.

無可否認, 宣道比禮賢名氣大, 我識既朋友大部份都有報考宣道, 反而禮賢少啲, 而且地點同校舍比較優勝, 宣小課程較深, 所以競爭相對大, 好難入, 如果佢收, 我都好開心架.

同時, 見好多媽咪都讚禮賢既學生有禮貌, 老師有愛心, 而面試時見到老師真係好nice, 好想佢讀呢間, 不過知道禮賢係活動教學時都有啲猶豫, 驚佢第日上啲較傳統小學會好辛苦追功課, 所以會想佢而家可以讀啲深少少既幼稚園,  但同時又希望佢讀得開心, 家長同小朋友無咁大壓力. 我都知道咁樣諗好矛盾, 不過有邊個媽咪唔想小朋友讀得開心又叻 .

不過亦都有禮賢既學生考好既直資/私小, 呢d 好睇個小朋友臨場表現既! "有分加"已經比外來考生好dd 啦!!!
原帖由 wendy_y 於 09-2-27 18:06 發表
Hi 各位mummy,

睇番K3 mummy d post, 原來禮幼並不一定入到禮小, 唉 ! 仲諗住小學唔駛煩添

我有報不過最終決定唔考宣道啦, 因為聽聞宣道比禮幼仲淺呀! 宣小收好少宣幼生架咋, 如果咁(我當初諗法), 不如讀根德之後k3去考啦!!!
原帖由 benalg 於 09-2-28 15:32 發表
Hi HoManYu, ahschan

你地都各自講中我心想 :

其實都有心理準備讀宣幼同禮幼都未必直升小學, 不過情意結覺得萬一派得唔好都有機會求下情入去, 有小學既幼稚園始終有保障, 所以兩間都係我心水.

無可否認, 宣道比 ...

不過亦都有禮賢既學生考好既直資/私小, 呢d 好睇個小朋友臨場表現既! "有分加"已經比外來考生好dd 啦!!!

咁又係,有分加都已經好好 !

原帖由 ahschan 於 09-3-2 15:20 發表
我有報不過最終決定唔考宣道啦, 因為聽聞宣道比禮幼仲淺呀! 宣小收好少宣幼生架咋, 如果咁(我當初諗法), 不如讀根德之後k3去考啦!!!

benalg,係呀我都聽聞宣幼比禮幼仲淺呀!而宣小又出名課程深,所以就算真係到時入到宣小都好辛苦架!既然係咁不如到小學先選宣小仲好,就係因為呢個原因,所以宣幼就算收都應該唔讀la,到上小學我會揀直資or其他比禮小好d既,禮小加分當backup......我諗好多家長都會咁諗!
係呢大家宣幼有結果未呀?

‹ 上一主題|下一主題