用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 想請教讀緊禮賢幼稚園既家長
樓主: car817ho
go

想請教讀緊禮賢幼稚園既家長 [複製鏈接]

你地好, 我阿仔好幸運地入左am class, 多多指教!
我四圍問人意見, kentville, st catherine同禮賢點選擇! 真係各有fans, 綜合左好多人既意見, 應該係kentville 同禮賢二選一! 大家可唔可都俾d 意見我呢?

我會揀禮賢,因為活動式教學,而且有小學作BACKUP.
KV 太傳統,活動較少.
原帖由 ahschan 於 09-1-20 17:51 發表
你地好, 我阿仔好幸運地入左am class, 多多指教!
我四圍問人意見, kentville, st catherine同禮賢點選擇! 真係各有fans, 綜合左好多人既意見, 應該係kentville 同禮賢二選一! 大家可唔可都俾d 意見我呢? ...

原帖由 fc1668 於 09-1-17 00:57 發表
我鐘意下午,所以唔僧轉,係好似無晒啲時間,咪由佢上午訓夠先返學,況且我住葵涌,如果返上午會好辛苦架...

但係冇得瞓下午覺喎 ? 他們頂唔頂得住 ? 我仲係15 16 呀 ? 有冇媽咪分分享吓經驗!

多謝你意見!!

其實之前民生都收左PM, 但因為佢係下午班同埋民生依間學校比較傳統, 所以鐘意禮賢多D,佢仲收埋上午班TIM, 但因為地區同直屬中學的問題想唔通, 依家我同老公會再從新考慮~

剛睇過佢中學派位都派得唔差...

原帖由 car817ho 於 09-1-20 16:58 發表
香港既教育制度經常變,到我地小朋友讀中學時又唔知會點樣, 所以最緊要係有間好既小學做BACKUP,已經好好多嫁喇! 如果以依家既學制既話,首輪可以誇區自選嫁,所以唔駛太擔心既!!

...

咁禮賢係咪唔著重語文方面架? 升上禮賢小學, 辛唔辛苦架?

yeungyeungma..

好耐無上黎喇!無得訓下午教我都有諗過,而家好多時星期6同日我地同仔仔由早上去街去到下午,4點鐘左右佢先訓,所以我諗到時習慣到掛,好多人都係返下午班,所以我諗訓晏小小無所謂啦,5點返到黎訓下教,7點食個飯,先開始等我放工返黎同佢睇下書仔唱下歌仔..好過上午晨早7點產佢起身又要食早餐吹佢著衫...個人喜好姐,第日小學都係要產佢起身....產小3年囉

原帖由 yeungyeungma 於 09-1-20 23:08 發表

但係冇得瞓下午覺喎 ? 他們頂唔頂得住 ? 我仲係15 16 呀 ? 有冇媽咪分分享吓經驗!

各位,我囝囝都係收左am呀!多多指教~
其實都冇諗過得ga,因為先前in得好理想既都唔收,in禮賢時仲走過對面小朋友樹拎玩具tim.
我同c6都冇信仰,而且報住元朗(而家搬左牛頭角),老師亦冇問有冇讀n班(but佢係大囝),但就叫做有問有答咁o羅.....
宣道係最後選擇(in得好好),但應該會揀禮賢.希望可以認識大家!

知唔知九龍灣/牛頭角有咩車去禮賢呀!6/2註冊我唔識撘車呀!please~

大家好呀,祝各位身體健康,小朋友健健康康,一家人平平安安

好耐無上黎喇,你地2月6日報到喇,希望我囝囝有機會係第二輪報到喇!!!

原帖由 car817ho 於 09-2-3 17:53 發表

好耐無上黎喇,你地2月6日報到喇,希望我囝囝有機會係第二輪報到喇!!!

good luck~

Hi 各位, 新年快樂 !!!

2月6號記得去註冊呀

car817ho,

希望你同其他waiting既媽咪都可以係第一次註冊後就收到通知有位

wendy_y
多謝你呀,我都希望囝囝可以同你地既小朋友做同學仔呀!
原帖由 wendy_y 於 09-2-4 13:51 發表

car817ho,

希望你同其他waiting既媽咪都可以係第一次註冊後就收到通知有位

各位媽媽:

報到, 報到,
我囡囡考到禮賢上午班,將來一定
有機會和大家接觸,請多多指教。

今日記得去註冊喇~~~~~~~~~

去左啦, 因為想轉上午班, 所以諗住早d去交, 以示誠意嘛, 點知未夠2點已開始收form, 仲要勁多下午班家長, 大約10個下午班家長, 先得3個上午班家長咁, 個類似主任既老師, 仲話機會微乎其微

原帖由 fc1668 於 09-2-6 08:56 發表
今日記得去註冊喇~~~~~~~~~
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

今日大家去禮賢報到喇,正式成為禮賢既學生喇,恭喜.
我希望有人會放棄喇!!嗚嗚...如果唔係我囝囝就無機喔!!!!

原帖由 winwin815 於 09-2-6 15:53 發表
去左啦, 因為想轉上午班, 所以諗住早d去交, 以示誠意嘛, 點知未夠2點已開始收form, 仲要勁多下午班家長, 大約10個下午班家長, 先得3個上午班家長咁, 個類似主任既老師, 仲話機會微乎其微

...

放心, 我識既都有幾個放棄左, 所以實有人放棄, 只係唔知條隊又點排啫, 亦等於我等上午班位咁, 依家又苦惱緊, 轉唔到的話, 係咪照讀

原帖由 car817ho 於 09-2-6 19:49 發表
今日大家去禮賢報到喇,正式成為禮賢既學生喇,恭喜.
我希望有人會放棄喇!!嗚嗚...如果唔係我囝囝就無機喔!!!!
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

原帖由 winwin815 於 09-2-6 15:53 發表

...

我都交咗調上午班信. 係啦,唔知點解下午班多個上午班咁多呢?有冇人知呀?

你係咪都係一早去?

其實好簡單, 一來搏係以先後次序比人調上上午班, 二來表示誠意, 早D黎, 希望人地覺得係好有心調囉

原帖由 yeungyeungma 於 09-2-8 17:02 發表

我都交咗調上午班信. 係啦,唔知點解下午班多個上午班咁多呢?有冇人知呀?
歡迎參觀『文。穎之家』
‹ 上一主題|下一主題