用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人收到九龍塘樂基入學通知信
樓主: mwccwtl
go

有無人收到九龍塘樂基入學通知信 [複製鏈接]

why? What HKPS say?

醒目開學勳章

原帖由 Barbie_jj 於 09-1-5 16:25 發表
係咪全部failed既小朋友, 都被學校放在waiting list? 我剛打過電話去, 但係乜都問唔到...

唔好話細仔, 我呀仔係大仔又如何, 咪一樣係 waiting list.

原帖由 mwccwtl 於 09-1-5 16:37 發表
why? What HKPS say?

今日打過電話去問學校, 我小朋友係waiting list, 想知大約幾時先會有通知有冇位, 職員把聲好似好忙, 可能今日收左好多呢類電話, 佢話比我知, 要等到有人話比佢地知, 唔會pick佢地既offer, 先有位release出來比waiting list小朋友, 所以話唔埋... 我又問個waiting list係咪好長, 佢只答我如果想知道小朋友係第幾個先排到, 佢冇呢張list, 有list既同事去左開會.

所以, 我係咩都問唔到, 亦都唔敢再打去攪住佢地做野啦! 而家都唔知點好.... 我諗機會可能好微, 可能個個唔收既都係叫做waiting?....

可能個個唔收既都係叫做waiting => no ar, one of my friends' son is rejected, no waiting wor

醒目開學勳章

原帖由 Barbie_jj 於 09-1-5 16:44 發表

今日打過電話去問學校, 我小朋友係waiting list, 想知大約幾時先會有通知有冇位, 職員把聲好似好忙, 可能今日收左好多呢類電話, 佢話比我知, 要等到有人話比佢地知, 唔會pick佢地既offer, 先有位release出來比wait ...

我都係咁諗, 可以 wait 到既機會好微, 個個都想入到, 邊有咁多人放番個位出來.  算吧.  我都係同呀仔註冊駿景果間 hkps 算了.

Any parents has received acceptance letter from HKPS? So far I see all result of you are waiting list or failed (including my son).

醒目開學勳章

原帖由 Barbie_jj 於 09-1-5 16:44 發表

今日打過電話去問學校, 我小朋友係waiting list, 想知大約幾時先會有通知有冇位, 職員把聲好似好忙, 可能今日收左好多呢類電話, 佢話比我知, 要等到有人話比佢地知, 唔會pick佢地既offer, 先有位release出來比wait ...

barbie_jj

你仔仔都係大仔來喎.  
我呀仔當日interview 表現都好, 不過都唔收.

原帖由 monkey05 於 09-1-5 16:59 發表

barbie_jj

你仔仔都係大仔來喎.  
我呀仔當日interview 表現都好, 不過都唔收.

我囝囝都唔算係好大仔, 佢7月bb來的, 不過果日interview表現幾好, 全部外籍老師既問題都答對架! 所以我才會覺得今次應該機會幾大, 可惜又係waiting... 唯有等下啦....

收到啦!!
將會讀Anglo-Chinese 下午班 (九龍塘)
我個女5月尾出世!  
之前考st. cat waiting list咋, 好彩有而家學校收..
我個女無讀N1,幾驚佢出年無書讀   

希望其他媽媽都收到好消息啦!!!

hi all,

I have received the result letter but rejected!
I'm unhappy.

都唔知什麼入學標準, 表現幾好都無用啦, 唔收咪算囉..

原帖由 lyl 於 09-1-5 17:11 發表
收到啦!!
將會讀Anglo-Chinese 下午班 (九龍塘)
我個女5月尾出世!  
之前考st. cat waiting list咋, 好彩有而家學校收..
我個女無讀N1,幾驚佢出年無書讀   

希望其他媽媽都收到好消息啦!!!: ...

congratulations! 我都好想收到好消息, 可惜係waiting...

you are right "mwccwtl"......
my daughter is big girl, 佢表現好好都無用 they not accept.

lyl

Congra.. la

you are 1st good news

hi  flowermumy

any other choice of KG of your kid?

As told by my friends, most Kids are referred by HKPS teacher in this year. So my son is rejected.......even he was good performace during interview.

我朋友都IN 左HKPS,不過REJECT左, 好彩佢有間重好既收左佢. YORK 重有名氣啦

今天收到信,打開見到個passed個字,超開心以為收了我個仔,再望清楚唔係我個仔個名,係第2個小朋友個名,有冇攪錯呀!於是,2:35pm打电話去HKPS查問 ,等到4pm都未覆,又再打电話去問 ,個staff答只通知收嗰個小朋友個家長,而個家長答未放工回家收信,未知有冇收錯我個仔封信! 好了等到5:30pm,學校打來話 ,佢哋話應該冇入錯信,仲問個地址是否係我屋企嗰地址,我心諗咁白痴個問題都問,唔係点寄俾我呀!
人哋話佢哋D行政亂,真係冇錯,咁樣都可以攪亂,真令人担心!

sibling should have priority.. so actual seats for others won't be many lar..

Accepted Letter - PM International Class
Very happy ah...
‹ 上一主題|下一主題