用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人收到九龍塘樂基入學通知信
樓主: mwccwtl
go

有無人收到九龍塘樂基入學通知信 [複製鏈接]

yes, agree with u....that's why i've rather preferred HKPS...
nevertheless, could anybody kindly provide some information about HKPS' allocation of primary schools?
原帖由 anthony010103 於 09-1-6 19:55 發表

A good teaching outcome is more important than a placement result by good relationship. No offense   ..........

你地好!收左我個仔讀International class.
想問下知唔知如果我第日幫妹妹報讀, 會唔會容易D?

有冇人知點解一定要星期六親身交留位費呢(而不可以郵寄方法辦理)?

請問有冇家長知09年9月上午及下午分別有多少個中英N班?

我囡囡都讀緊HK Preshool Playgroup international class, 我覺得佢個admin係好唔掂,我明明開學第一日已交左Auto pay張form, 到現在都下學期仍未做到自動轉脹學費,攪到我每個月都要開cheque交學費,我都唔明有咩問題,問admin佢地又話銀行未覆,好彩我囡囡KV & St. Cat都收左上午班K1,我一定唔會留在HK Preshool, 不過我知道我個班有好多人考唔到St. Cat, 所以佢地個個都打算留在樂基,我返左1個學期,我唔覺得有咩好,不過3600元有英普班就真係幾低讀,不過如果想入DGJS或傅統名校,樂基就派得唔係咁好.

BoBo1,

很少家長可以說得那麼坦坦蕩蕩的,很多身在其位的家長都會極力維護學校。

好與不好視乎每個家長的價值觀,若我希望孩子建立良好兩文三語,HKPS、LH、Victoria就會是考慮之一。我反觀SC的語境可能會比HKPS、LH、Victoria這些稍遜。

原帖由 BoBo1 於 09-1-7 11:59 發表
我囡囡都讀緊HK Preshool Playgroup international class, 我覺得佢個admin係好唔掂,我明明開學第一日已交左Auto pay張form, 到現在都下學期仍未做到自動轉脹學費,攪到我每個月都要開cheque交學費,我都唔明有咩問題,問ad ...

你哋成日問想知收生標準,其實有冇諗過間學校嘅面試安排係好有問題。佢哋開成二十幾個interview panels,但係每個panel只係得一個老師int,仲唔同國籍唔同語言,分得太散亦流於過份主觀,當然我們不知校方是否已指引了老師不同班別﹝中英或國際﹞和不同年齡的小朋友有特定的一組問題。以我觀察同埋大家形容的佢哋「一貫」的行政表現,應該冇啦,有都唔嚴謹,咁樣我真係質疑校方如何確保每一位老師都拿著同一把尺去考咁多小朋友囉。所以,你們問呢個問題,應該沒有答案了。

原帖由 mwccwtl 於 09-1-5 17:15 發表
都唔知什麼入學標準, 表現幾好都無用啦, 唔收咪算囉..

回覆 # 的文章

"不過如果想入DGJS或傅統名校,樂基就派得唔係咁好."

Is HKPS suit for BOYs more? I've heard many BOYs graduated in HKPS(Kln Tong) to DBS. Is it true? so, How many for last year?

大家唔好太激動
收唔收... 有好多因素..
衣D因素我地 outsider 好難會知道

見到有d家長, 話自已小朋友interview 當初天表現非常好.. 我絕對相信.. 因為我都講過同樣既說話

我小朋友好好彩, 入到心儀學校.. 但一樣有學校reject 左佢.. 等我share 下我既經歷/睇法:
我好早期同小女報左迦南.. interview 當日我夫婦兩人一齊入去, 見到小女表現非常好, 我覺得比平時更好得多... 心諗..  迦南實收啦.... 點知衰左

我呀女知後 interview HKBU, KV, St. Cat, HKPS... 全部收晒... 老老實實.. 佢既表現都無interview 迦南咁好..

結論:
有機會經朋友問過迦南既老師
佢話可能我呀女回答問題.. D單字全部用英文回答,唱歌又唱英文歌.. 但迦南prefer中文多D... 因此唔收小女

所以.. 有時大家口中所講既"表現好好" 未必受到校方既應同... 所以唔需要太介意呀.. 學校唔收係唔開心, 但最緊要小朋友真係"有表現" 同健康快樂呀.
我係爸爸! 大家請多多指教

good point. I agree with your view. cheers

我這個感覺係我當場見到佢個面試安排已經有,亦有同其他家長談及過,唔係而家出咗result 先講,更加唔係發洩,只係想解究吓點解有些家長話小朋友表現很好而仍不獲取錄的可能性,絕無意冒犯那些小朋友已被取錄的家長,我絕對相信一定有有真實力的小朋友成功被取錄,也相信學校實會有收到好學生,也真心替他們高興。

「主觀」是一個相對的概念,其實學校個面試安排可以加入一些較客觀的元素。本人都有留意/參與過多間幼兒園/幼稚園的面試,其他的學校有些會有較客觀的環節,例如一組小朋友一齊做幾項事情/指令──疊積木/配對/搖鈴/跳舞等等,而且過程很多時不只一個環節,小朋友在不同環節會由不同老師負責,一個小朋友不會只見得一位老師,就算對話環節只得一位老師見,也只會是集中由幾個老師﹝通常不會多過10個﹞負責面見全體考生。以上之舉例說明,希望可令我之前的發言有更深層的闡釋。

你這麼急於要給學校抱不平,並斷言我的發表不中肯、似是而非、以偏蓋全,難道你是學校的人/打手、小朋友在讀/被取錄的家長?都不打緊了。以上所言,謹屬小妹個人意見,如不合聽,大可聽完算了,無須動肝火,都是討論討論吧了。

原帖由 mrnosey 於 09-1-7 13:31 發表
你的發言都好唔不中肯wor.... 你係唔係被 reject or waiting 個批 ??? 想請問有邊d interview 是會不主觀 ga...  我會明白無 offer  的 frustation , 但發 sit 還 發 sit ar.. 不要講 d 似是而非, 以偏蓋全的理論出 ...

其實我只係講個事實出來,等大家去理解.

如果大家只係因為兩文三語個point就真係無得好講,除非小學都係target英普的學校或國際學校就更適合.

我覺得除左語言,其它方面都要平衡,其實學語言在家都好重要,唔係單係學校個3個小時就O.K..

我知道今年好似有10個男仔入到DBS second in.

我個仔都係waiting..

我覺得佢當日的表現是十分好, 答晒問題(比 st.cat 好得多), 而 in 的老師 (鬼婆) 亦說她十分喜歡我個仔 (I like you very much), 所以現 waiting 都有少少意外. 年

當然 HKPS 的收生人數好少, 亦可以理解.   不過我是 target 英普班的, 當時已對於不需再 in 普 (只 in 左英文) 幾意外, 因去 st. cat 是要 in 2 樣的.  

anyway, 都好, 我們都不用煩, 順其自然去st.cat 讀英普吧.

i support u! 佢哋d admin 真係好亂,佢哋將今次我個仔interview result 同另一個小朋友result 入錯信封,重要我打成2次電去追去result,佢哋重好意思話自己一定無入錯信封,問我個地址係咪我屋企個地址,都白痴嘅唔係點寄到俾我呀!
原帖由 BoBo1 於 09-1-7 11:59 發表
我囡囡都讀緊HK Preshool Playgroup international class, 我覺得佢個admin係好唔掂,我明明開學第一日已交左Auto pay張form, 到現在都下學期仍未做到自動轉脹學費,攪到我每個月都要開cheque交學費,我都唔明有咩問題,問ad ...

Heard that 12 boys got 2nd in for DBS this year.

just don't understand why HKPS seems to be welcomed by DBS... but not DGS... are the entry requirement so different between DBS & DGS?

again, is a question that is difficult to answer..
我係爸爸! 大家請多多指教

It is because the Principals are friends between HKPS and DBS.

原帖由 Jackdude 於 09-1-8 10:08 發表
just don't understand why HKPS seems to be welcomed by DBS... but not DGS... are the entry requirement so different between DBS & DGS?

again, is a question that is difficult to answer..

你是新加入國民,又急急以武斷言詞批評人家的發表替學校辯護,不能怪人對你的身份生疑。

我相信總有理智的家長是知道自己小朋友的斤兩,唔會盲目以為自己個小朋友好醒

誠然,涉及「」的事都會不免帶點主觀,問題是「程度」,和有關方面有否/如何透過其他行政安排、機制將此等人為影響減低而已。當然不是每樣事都好似分「黑」同「白」咁簡單;是的,學校的做法無論怎樣,可能都有人非議,所以我所講的「主客觀」都是在「面試的安排」上「相對」地來說,也只代表本人所感

其實總的來說,關鍵就是「貫徹-consistent」,所謂「公平」,也就是「貫徹-consistent」地以同一標準作決定,諸如你說:「 d 學校是校長 will look at all comments and select student from her /him only.」,那就算主觀,起碼貫徹由一人全面評審所有考生,所以評審員多寡對「貫徹-consistency」有直接影響。雖然「貫徹-consistency」不等於客觀,至少兩者都是朝著「公平」邁進的,直接一點說,越「貫徹」、「客觀」,應該越「公平」

本人對其他媽咪話有好多因素﹝影響學校決定﹞並無異議,學校有考慮小朋友面試表現以外的因素,它們看重的是什麼、小朋友面試的表現與該等因素的比重又是多少,那可能是我們外人無法得知的,討論下去也不得要領,亦不是本人的討論點我一直在談的是學校面試的安排而已,既非家長/老師如何評價小朋友表現,也非學校如何就它自己內部不為外人知的準則選學生。
‹ 上一主題|下一主題