用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有就快有消息啦!
go

蔡繼有就快有消息啦!

雖然我囝囝好好彩已經有學校收咗,但我同我丈夫對蔡繼有這間學校的印象非常好,故此亦希望心儀這間學校的家長能申請成功!

原帖由 TaoTaoMa 於 09-1-3 01:12 發表
雖然我囝囝好好彩已經有學校收咗,但我同我丈夫對蔡繼有這間學校的印象非常好,故此亦希望心儀這間學校的家長能申請成功!

係喎,多謝你提醒。請問幾時有消息呢?

祝大家好運呀!

一月五號就收到信啦!

原帖由 Mamahui 於 09-1-3 21:21 發表

係喎,多謝你提醒。請問幾時有消息呢?

祝大家好運呀!

收到了!

收到信,收左我仔喇,諗緊讀吾讀!

收咗我個女,正找尋有關這校的更多資料。

We received the acceptance letter today. It is a good school with excellent language environment.  However, as our son has been accepted by other schools, we won't go for registration. Wish you luck if you're keen on this school.

My son got an offer as well. Very happy.  

原帖由 2046 於 09-1-5 16:54 發表
We received the acceptance letter today. It is a good school with excellent language environment.  However, as our son has been accepted by other schools, we won't go for registration. Wish you luck i ...

Exactly.
School Fee increased from $4,600 to $5,000 next year. With the history of increasing school fee every year, (and not being a civil servant) it's a tough decision.

原帖由 Mamahui 於 09-1-5 16:26 發表
收到信,收左我仔喇,諗緊讀吾讀!

DodoluMama,

請問有關學費加至$5,000的消息從何以來呢?本人是CKY的家長,但未收到有關通知,盼示。謝!

P.S.  CKY並不是年年加費的,08年就没有加,不過09年新校舍落成,應該很大機會加學費的。開校七年以來,記憶中試過調整三次學費。

原帖由 DodoluMama 於 09-1-5 17:00 發表
Exactly.
School Fee increased from $4,600 to $5,000 next year. With the history of increasing school fee every year, (and not being a civil servant) it's a tough decision.

原帖由 DodoluMama 於 09-1-5 17:00 發表
Exactly.

係...實在太貴...六合彩又未中....頭痕

Kyliema2006,

"The new proposed school fees for 09-10 will be 55,000 ($5K x 11)" was captured from the offer letter received today.

原帖由 kyliema2006 於 091-5 17:03 發表
DodoluMama,

請問有關學費加至$5,000的消息從何以來呢?本人是CKY的家長,但未收到有關通知,盼示。謝!

P.S.  CKY並不是年年加費的,08年就没有加,不過09年新校舍落成,應該很大機會加學費的。開校七年以來,記憶中試過調整三次 ...

The English standard of graduates are very good!

原帖由 curry123 於 09-1-5 16:59 發表
My son got an offer as well. Very happy.  

DodoluMama,

Thanks.  蔡繼有的強項一定是語言,但論其收費,確實是需要認真考慮的因素呢!

原帖由 DodoluMama 於 09-1-5 17:13 發表
Kyliema2006,

"The new proposed school fees for 09-10 will be 55,000 ($5K x 11)" was captured from the offer letter received today.

我又咁睇,一般直資或者私校,學費大概都要$2XXX-$3XXX左右,但尚未計課餘同小朋友補習英文及普通
話的費用,在蔡繼有讀,英文同普通話根本係強項,慳回補習的費用,咪又係差唔多!再加上用幾億去興建嘅新校舍,小朋友又點會讀得唔開心吖?!(之前我响另外一個標題討論過)所以除非有條件更好的學校選擇,否則同級的我一定選蔡繼有!!

原帖由 kyliema2006 於 09-1-5 20:14 發表
DodoluMama,

Thanks.  蔡繼有的強項一定是語言,但論其收費,確實是需要認真考慮的因素呢!

大家唔知有無睇新聞,什麼微調方案,又什麼分科分時段方式英文教學,又取消中中英中,我由昨日至今日,聽多次新聞睇多次報紙,我都唔係好明政府又想點改個教育方式,既然蔡繼有的強項係英文及普通話,孩子們就唔洗再做政府的白老鼠了!

Dear kyliema2006,

小兒有幸被CKY取錄了, 我感到很高興, 但有問題想請教:

1./ 在學校網頁08-09校車路線中, 分為yr1-yr2(天后)及yr3-yr8 兩組路線, 其中yr1-yr2是沒有TKO的路線的, 是否明年我們小朋友返新校舍時, 兩組校車路線會合二為一, 依然會有TKO的路線?

2./ 此外, 請問上車及行車時間大約幾點和需時幾長 ?

3./ 校車費用又大約幾多錢呢?

4./ 學校的上學及放學時間又怎樣?

請多多指教!

CY

原帖由 kyliema2006 於 09-1-5 17:03 發表
DodoluMama,

P.S.  CKY並不是年年加費的,08年就没有加,不過09年新校舍落成,應該很大機會加學費的。開校七年以來,記憶中試過調整三次 ...

please check PM>

原帖由 俊賢 於 09-1-5 21:11 發表
Dear kyliema2006,

小兒有幸被CKY取錄了, 我感到很高興, 但有問題想請教:

1./ 在學校網頁08-09校車路線中, 分為yr1-yr2(天后)及yr3-yr8 兩組路線, 其中yr1-yr2是沒有TKO的路線的, 是否明年我們小朋友返新校舍時,  ...

請問如果收咗係幾時要去註冊呢?如果waiting list最快可以幾時知道收唔後呢?

CKY and Good Hope.  Which one you would choose?
Thanks,
Mimia
mimia