用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 我現正比較九龍塘宣道小學v.s.九龍塘小學? ...
go

我現正比較九龍塘宣道小學v.s.九龍塘小學? [複製鏈接]

1.請問 九龍塘宣道小學 的老師教得好嗎?

2.小一的課本(中、英、數)是用什麼書呢?

有無用
二年級既書,即教高一年級,

3.中文是用廣東話教,抑或普通話呢?

4.英文和普通話是否都有拼音學?

5.課外活動是否全部 free of charge ?

6.  2間小學那一間比較好? 品德?中學派位?
   0    0    0    0
e-mail address change to : [email protected]

Hi kling0629,

我試下答睇下幫唔幫到你:

1. 請問九龍塘宣道小學的老師教得好嗎 ?

作為一個宣小學生家長, 我當然覺得呢間學校既老師做得唔錯, 我個大女呢幾年除左學到書本上的知識, 我亦見到老師都付出唔少去關心學生各方面既發展, 所以, 我今年都同細女考宣小, 希望兩個女都可以在呢間學校讀.

2.小一的課本(中、英、數)是用什麼書呢?
   (有無用二年級既書,即教高一年級)
中文書用啟思 (普通話版), 英文用 story books + worksheets, 數學用朗文. 只有數學教快約 1/4 至 半個學期.

3.中文是用廣東話教,抑或普通話呢?
大女當年好似二年級開始用普通話教, 不如睇下有無而家一 D 低年級家長可以 confirm 下.

4.英文和普通話是否都有拼音學?
係, 英文由外藉老師教 Phonics, 普通話都會教拼音.

5.課外活動是否全部 free of charge ?
唔係, 大部分課外活動都要收費, 家長可因應小朋友興趣和時間參加.

6.  2間小學那一間比較好? 品德?中學派位?
相信呢個問題我好難答到你, 因為我並無小朋友在九龍塘小學讀緊. 當年, 我大女都係兩間都考到, 但我最後揀左宣小係因為我小朋友在音樂方面比較有興趣, 而我相信宣小會對佢在呢方面發展有更好的啟發, 所以促成左我當年既決定. 此外, 近年宣小的中學派位結果亦令我對自己的決定更放心...

Anyway, 希望幫到你啦....
晞晴媽咪

3. 小一中文上課用廣東話.

學校好唔好是自己投入與否, 我仔仔讀得很開心!:)

原帖由 晞晴媽咪 於 09-1-3 00:25 發表
Hi kling0629,

我試下答睇下幫唔幫到你:

1. 請問九龍塘宣道小學的老師教得好嗎 ?

作為一個宣小學生家長, 我當然覺得呢間學校既老師做得唔錯, 我個大女呢幾年除左學到書本上的知識, 我亦見到老師都付出唔少去關 ...

Hi 50348461bb,

好好彩我細女都正取收左, 尋日去左學校註冊啦. 至於你問到細佬妹考番有無優先, 呢個亦係我自己之前一直擔心既問題, 我只可以話有幫助不過唔係必收, 因我都知道有 D 有哥哥家姐讀緊都係 waiting list. 亦有家長同我講如果哥哥/家姐成績好, 學校會較大機會收埋細佬妹, 我都唔知係唔係真 ?!

晞晴媽咪

醒目開學勳章

原帖由 kit-long 於 09-1-6 17:48 發表
3. 小一中文上課用廣東話.

學校好唔好是自己投入與否, 我仔仔讀得很開心!:)

老師曾經在家長會中說下學期開始用普通話教.

回覆 # 的文章

我呀女話一年班上學期用廣東話教等小朋友適應,下學期開始用普通話教課文.

因中文課有不同範籌,有D如作文,補充課本等會用廣東話.

回覆 # 的文章

請問數學是中文, 還是英文?  thanks.
~easybring~

數學是中文的!

原帖由 easybring 於 09-1-9 17:38 發表

醒目開學勳章

原帖由 easybring 於 09-1-9 17:38 發表

1-4年級 - 中數
5-6年級 - 中數 和 英數
‹ 上一主題|下一主題