用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 in基督教服務處 同考kln tong名校差不多
樓主: lro14sheung
go

in基督教服務處 同考kln tong名校差不多

夏季 - (新校徽)
白色外套(有校章) (2碼)-- 2件

冬季 - (新校徽)
運動衫(3碼)+褲(3碼) -- 1套
灰色冷衫 (4碼) -- 1件
校褸 (有校章) (4碼)-- 1件
加送書包

以上男/女一樣. 有興趣pm我啦!!

原帖由 lro14sheung 於 09-1-9 11:59 發表
各位媽咪如有校服書包外套等..留比我呀! 如你們不介意的話...pm我..
其實我都好大機會留位先...如啱用就可以節省多少...我個是女仔...但不是男女都一樣校服咩? ...

但我見不到有人講旺角間基教..是咪間間都一樣架? 定只是某幾間才這咁好呀?

Charlotte_mom

咁點解你個囡唔宜上真小呀? 大多數讀真幼都上真小, right?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-8 10:34 發表
港大同學會
笑一笑世界更美妙

醒目開學勳章 王國長老

真幼係活動教學, 我女讀得好開心, 我鐘意活動教學可以訓練到小朋友思考, 敢言, 外向等特質, 我女亦係果種多野講多野問既人, 我唔想佢一上小一又走返傳統路(真小話就話活動姐, 同真正既活動差好遠!)
所以果時上bk聽到港同, 覺得係我心水, 就去研究多d, 越睇越鐘意, 咁又好彩考到, 咁咪走lor
如果無記錯, 老師好似講過每年約有1/3唔直升(定1/3直升?), 因為真光可以hold住個位大抽獎的, 有人抽到ok唔錯的就會走, 例如marymount, st francis, st paul catholic等, 始終真小要$2600一個月(而家可能仲貴d), 條數都幾襟計! 都有少量人好似我咁走去自己考

原帖由 tongbetty 於 09-1-9 09:42 PM 發表
Charlotte_mom

咁點解你個囡唔宜上真小呀? 大多數讀真幼都上真小, right?

charlotte_mom,

有野想請教,想問下真幼教英文好唔好?因為聽聞佢地的外籍英文老師一星期只來一日,唔知係唔係呢?thank you!

醒目開學勳章 王國長老

我女果個年代係, 英文連正經課本都無, 唱下兒歌就算, 又無phonics, 聽講而家好左, 你可以同d而家既家長check下
原帖由 aircow 於 09-1-10 12:19 AM 發表
charlotte_mom,

有野想請教,想問下真幼教英文好唔好?因為聽聞佢地的外籍英文老師一星期只來一日,唔知係唔係呢?thank you!

真的比我講中, 救世軍收我個女但早2日我己留咗基教. 唔知仲留唔留好…
其實課程是否差不多呢?

邊間近d先?
如果兩間差不多近, 救世軍係唔係全日??
如果係我個人認為救世軍好d.

原帖由 lro14sheung 於 09-1-15 12:50 發表
真的比我講中, 救世軍收我個女但早2日我己留咗基教. 唔知仲留唔留好…
其實課程是否差不多呢?

為何你覺得救世軍好些呢?
基教不夠佢好嗎?
距離其實差不多...一個有廷展一個無囉

是咪我又要先1000留位???

救世軍係蒙特梭里教法. (我哥哥兩個仔都係讀救世軍, 佢地話好好, e+都仲有聯絡架)
基教主重音樂和藝術.
我初時都係鍾意基教有廷展,但是結果都未用過.

原帖由 lro14sheung 於 09-1-16 13:33 發表
為何你覺得救世軍好些呢?
基教不夠佢好嗎?
距離其實差不多...一個有廷展一個無囉

是咪我又要先1000留位???

醒目開學勳章 王國長老

我又唔特別覺基教有特別注重音樂和藝術, 可能我仔實在資質太"屎", 咩都學唔到
延伸......我都有用過幾次啦, 唔多, 老師話, 有d家長特登留d小朋友食晚飯架, 話學校有辦法令小朋友食多d wor
我個女就好羨慕細佬, 話點解我以前唔同佢揀呢間學校, 有得食又有得訓, 笑死我

原帖由 kimmiechiu 於 09-1-16 02:55 PM 發表
救世軍係蒙特梭里教法. (我哥哥兩個仔都係讀救世軍, 佢地話好好, e+都仲有聯絡架)
基教主重音樂和藝術.
我初時都係鍾意基教有廷展,但是結果都未用過.

...

呀女現讀的n1我都是貪佢有廷展, 6pm就有飯吃..但到現在都無試過....

好多人都話救世軍好好..好難入架...so現在有位唔要好像好side咁...
但留位費又比了..再留又好像.???
到時5-6月...socalled名校又可能有位放出來..到時真是唔知點算....

馬兒好時當然要吃草, 不可能又要馬兒好又要馬兒不吃草, 那麼多人hold住名校的位又唔交d留位費, 下面等著的人便會氣憤難平

醒目開學勳章 王國長老

哎, 今日香港, 好多人唔志在俾果幾百蚊去hold住個位架, 到7月做校服交學費, 至拿拿臨放返出黎
好多人係proud of自己有十個八個位可以揀架嘛 呢d令人"氣憤難平"既事, 大把呀!
原帖由 爸爸超人 於 09-1-17 11:55 AM 發表
馬兒好時當然要吃草, 不可能又要馬兒好又要馬兒不吃草, 那麼多人hold住名校的位又唔交d留位費, 下面等著的人便會氣憤難平

所以咪話煩囉...,其實好多心儀的kg都是waiting....現在自己又到處留位..真苦惱...
或者我唔留救世軍了..可能好多人都話好..但我女in時好像不太鍾意咁....