用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 滬江維多利亞學校 請問VSA小學 平日的放學時間,有必要請外傭嗎!? ...
go

請問VSA小學 平日的放學時間,有必要請外傭嗎!?

因為我囡囡將會就讀VsA,但學費比較昂貴!所以想知道是否有必要聘請外傭接送放學!更想知道平時學校會否如維幼咁多假期及活動需要自行接送子女返學放學冇校車接送!如果係五時放學!再加起車程到(九龍)屋企!我仍可以叫婆婆公公暫托到我放工接囡囡返屋企!未必須要請一個工人只照顧一兩個小時!或可請鐘點照顧,因為僱用工人實在太多條例要顧及,加上現時金融海嘨大多公司都裁員!如果萬一被裁係自己!女傭要到兩年至滿約!仍要負擔女傭薪金或解僱回程機票等等並唔化算,請大家俾D意見!

我都係問吓意見姐!撥晒冷水!

你依D白鴿眼!有錢人!你唔留言也罷!

原帖由 maxcat 於 09-1-2 15:05 發表
你依D白鴿眼!有錢人!你唔留言也罷!
同埋最主要就算我有錢請工人我唔想請!始終唔慣有一個唔多熟識嘅人喺屋企。而且我個女唔捨得公公婆婆!唔請工人唔代表冇錢又或者請工人又未必代表有錢有D人住公屋都請工人!
如果見你咁講嘢!我睇你D仔女都唔慌乖得去邊!似足你D價值觀好人有限!

口臭組組長

[口臭組組長賤人中XO!

The school hour is 8:30 am to 3:30pm everyday except for Wednesday on which the class finishes at 2:00pm.  [It is not 5:00pm]   

After school, some of the kids will take the "after school activities" which are optional.  If your kid takes the school bus, they will send him/her to the pick-up point after the kid finishes the "after school activities".  From my experience, either my maid or I do not need to go the school to pick him up (but sometimes we do in order to know more about the school and class teachers).  The school bus will do the job.

原帖由 maxcat 於 09-1-2 12:28 發表
因為我囡囡將會就讀VsA,但學費比較昂貴!所以想知道是否有必要聘請外傭接送放學!更想知道平時學校會否如維幼咁多假期及活動需要自行接送子女返學放學冇校車接送!如果係五時放學!再加起車程到(九龍)屋企!我仍可以叫婆 ...

無言感激!

原帖由 cherubic 於 09-1-2 16:19 發表
The school hour is 8:30 am to 3:30pm everyday except for Wednesday on which the class finishes at 2:00pm.      

After school, some of the kids will take the "after school activities" which are option ...

唔該晒!

maxcat,

如果你有搭開校車, 如果學校早放(返半日)/課外活動後是會有校車接送的. 但課外活動校車的車站較少, 未必可以停在你一向落車的地方. 課外活動不是compulsary, 所以唔參加都冇問題.

我記憶中, 每年有1-2次係沒有校車接送. 好似係採排/有特別event. 所以唔請工人問題都唔大.

原帖由 hoboy 於 09-1-2 22:28 發表
maxcat,

如果你有搭開校車, 如果學校早放(返半日)/課外活動後是會有校車接送的. 但課外活動校車的車站較少, 未必可以停在你一向落車的地方. 課外活動不是compulsary, 所以唔參加都冇問題.

我記憶中, 每年有1-2次係 ...
多謝你嘅資料!