用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 09年9月小一, 12校網
go

09年9月小一, 12校網 [複製鏈接]

男仔, 你們會點選校呢?

1. St. joseph
2. Wah Yan
3. unknown
   0    0    0    0

回覆 # 的文章

1) St. Joseph
2) Wan Yan
3) Hennessy Gov't

原帖由 cecilia001 於 08-12-30 17:08 發表

2. Wah Yan
3. unknown

post 錯, sorry

正常情況下:
男 - 1. st joe  2. 軒官(上或下) 3. 隨便
女 - 1. st paul primary  2. 軒官(上或下) 3. 隨便
有兄弟姐妹 - 1. 軒官(上或下)  2. 軒官 (調轉) 3. 隨便

心血少: 華仁, mary mount競爭大, 學位小, 可免則免

醒目開學勳章

你好攪笑。我地(SP)都續步小班緊:

07/08 P.1: 37人一班
08/09 P.1: 34人一班
09/10 P.1: 30人一班

所以大抽獎一年比一年難,SP擺頭位唔知會唔會好似以前咁sure win?

原帖由 jbettis32 於 09-1-8 01:14 發表
正常情況下:
男 - 1. st joe  2. 軒官(上或下) 3. 隨便
女 - 1. st paul primary  2. 軒官(上或下) 3. 隨便
有兄弟姐妹 - 1. 軒官(上或下)  2. 軒官 (調轉) 3. 隨便

心血少: 華仁, mary mount競爭大, 學位小, 可免 ...

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 縮一縮班, 真係嚇親好多人
(唔知今年派成點, 我都要睇結果做人呀!)
原帖由 YongXin 於 09-1-8 09:57 AM 發表

所以大抽獎一年比一年難,SP擺頭位唔知會唔會好似以前咁sure win?mouth:" />

...

醒目開學勳章

係囉,小班教學係好,但係大家都心裏明白,掙來掙去都係0個幾間,掙唔到既學生,就分分鐘要去幫拖,等0的學校唔洗比人剎。變相共產?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-8 10:31 發表
係呀, 縮一縮班, 真係嚇親好多人
(唔知今年派成點, 我都要睇結果做人呀!)

原帖由 YongXin 於 09-1-8 09:57 發表

所以大抽獎一年比一年難,SP擺頭位唔知會唔會好似以前咁sure win?mouth:" />

...

c 啦...我都好

醒目開學勳章 王國長老

哎.......我都唔知
我做家長梗係鐘意小班啦, 不過入唔到心儀學校又的確好"濕滯"
原帖由 YongXin 於 09-1-8 10:54 AM 發表
係囉,小班教學係好,但係大家都心裏明白,掙來掙去都係0個幾間,掙唔到既學生,就分分鐘要去幫拖,等0的學校唔洗比人剎。變相共產?

1. St. Jo
2. 軒小 (p.m.)

我都鍾意華仁   可惜位太少
d人話華仁每況愈下   真的嗎?

1. St. Jo
2. 軒小 (am / pm)---> 聖雅各好吾好?

原帖由 Cherry+DC 於 09-1-8 11:35 發表
1. St. Jo
2. 軒小 (am / pm)---> 聖雅各好吾好?

我都想知圣雅各好唔好

唔該我想問揀 st jo 1st choice 既家長是否自行分配都是揀 st jo ?

如果自行分配唔係, 而家統一派位先揀會唔會機會好微 ?

原帖由 cecilia001 於 08-12-30 17:08 發表

2. Wah Yan
3. unknown

我果個都係仔, 我怕讀St. jo.好辛苦 (我+阿仔), 所以我吾考慮, 但如覺得自己阿仔係應付得黎的, 其實係由小學開始用英文教, 係好過係中學先轉英文.  所以我會
1. Wah Yan
2. St. Jo
3. 軒小上
4. 軒小下
http://hk.myblog.yahoo.com/

原帖由 cecilia001 於 09-1-8 11:56 發表

我都想知圣雅各好唔好

我覺得聖雅問係中等, 比上不知, 比下有如.
http://hk.myblog.yahoo.com/

原帖由 bkfans123 於 09-1-8 18:26 發表

我果個都係仔, 我怕讀St. jo.好辛苦 (我+阿仔), 所以我吾考慮, 但如覺得自己阿仔係應付得黎的, 其實係由小學開始用英文教, 係好過係中學先轉英文.  所以我會
1. Wah Yan
2. St. Jo
3. 軒小上
4. 軒小下 ...

你咁選就係一係第一入華仁, 一係唔知跌到第幾位~~~ 因為你既2,3,4選都可能係第一二rd走晒. 而第一志願選華仁好合理, 但得28個位, 第一志願抽唔到, 就~~~~~

Any current Henessy P1 daddy or mummy can share about the school?

回覆 14# bkfans123 的文章

I think you shouldn't put St. Jo as 2nd place.  It's just wasting the 2nd place.

1st - st jo / wah yah / hennessy am
2nd - st james / hennessy pm
3rd - 李賜豪

華仁每況愈下, 是指學生成績? 是指學生品格? Please share.

原帖由 alcusmama 於 09-1-8 11:25 發表
1. St. Jo
2. 軒小 (p.m.)

我都鍾意華仁   可惜位太少
d人話華仁每況愈下   真的嗎?
‹ 上一主題|下一主題