用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友派到英中,但真係讀唔上呢?
go

有冇小朋友派到英中,但真係讀唔上呢? [複製鏈接]

好多媽咪想仔仔女女讀英中, 若真的收了.....
講緊本身個小朋友係自已間小學好叻,一上英中急降....
結果如何,會唔會中二轉中中呢?
   0    0    0    0
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

原帖由 dder 於 08-12-28 21:44 發表

有。

所以其實都好矛盾.
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

有些要留級、再留級,最後被學校勸諭轉校。

我個親戚就係咁,小學時中文同數都好好,但英文弱(抗拒英文!),入英中對佢來講可以話誤左佢。因為一轉左英文,佢就科科都唔明,連強項數學都謝埋,長期係輔導班台柱。
F.3個年辛苦到佢自已都想轉去中中,但老師覺得可惜,成日鼓勵佢,結果又勉強上到去。
佢3年前會考,都有14分,英文仲有個D,我地都為佢開心,點知佢話已經頂唔順,唔想再讀,情願去麥記打工。

如果當日佢無咁好彩抽到英中,佢條路可能唔一樣,就算同樣讀唔到大學,但過程一定比較開心!

讀唔上千祈唔好死都要讀落去,要轉去間易讀D,咁至有前途。死涯只有愈來愈差!

不過有幾多人會知道自已得唔得呢? (連小朋友都唔知)

原帖由 dder 於 08-12-29 20:59 發表
不過有幾多人會知道自已得唔得呢? (連小朋友都唔知)

如果小朋友英文特別差兼有恐懼,但其他科卻成績不俗,相信為他們選擇中中會較為合適。假如免強入了英中,卻因英文能力不遞而拖累其他科目,甚至對讀書失去興趣/信心,那便是我們父母之責了。
現在 EMI policy 放寬了,一些中學分設中文班及英文班,因應學生之英語水平編班,這好像也是一個幾好的option...

呢個問題就等如揀banding學校問題,有些家長一味要揀band1學校,band3學校必差...其實band3學校只是說出那些學生學習能力較差,唔一定品質差,點解有些人只想小朋友上高banding學校,唔諗吓小朋友學習能力,只說"明天會更好",上到高年級就會好成績啦....為著小朋友著想,請清醒地諗諗小朋友學習能力,給他們一個適合他們的學校.其實每間學校師資一樣,有些band3學校的老師是有"心"去教好學生(唔一定是成績,可能是品質上),如果小朋友學習能力不高,或差話,請放開成見,找一間適合他們的.

無論升中中,還是英中,對小學生來講都係轉淚點,科目增多了,課程加深了,而英文只是其中1個問題.

子女讀唔讀到英中,其實父母未必估得準,如果係入到英中,不妨一試,但中一係好重要的跨障期,父母花多點時間鼓勵,陪讀.

要子女有個愉快及無壓力的求學期,是令她/他的成績保持在頭50%之內,咁樣學業不會令她/他有太大壓力,而家庭關係亦會好些...可能有人認為頭50%..知易行難的!! 個人分享,由小學到中學,我不需女兒考第1/拿滿分,但絕不接受不合格或低於50%,偶而不合格或低於50%,是好易追的,但若跌至尾10%或滿崗紅,相信已為時以晚了.

萬一真係讀唔上英中,可以轉去中中,但是...此舉可能是先甜後苦的,因為大學是全英文的,將英文的適應期由中一推到大學,他們將會更痛苦..如父母一定要子女讀大學的,咁就要想清楚了.

醒目開學勳章

我個女英文較好,但反而担心英中的學習模式傳統和多功課,因為都要幾自律,
同時個小朋友有面對困難的決心,積極面對,才可以克服問題.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 davidmimi 於 08-12-30 13:52 發表
無論升中中,還是英中,對小學生來講都係轉淚點,科目增多了,課程加深了,而英文只是其中1個問題.

子女讀唔讀到英中,其實父母未必估得準,如果係入到英中,不妨一試,但中一係好重要的跨障期,父母花多點時間鼓勵,陪讀.

要子女有個愉快及無壓力的求學期,是令她/他的成績保持在頭50%之內,咁樣學業不會令她/他有太大壓力,而家庭關係亦會好些...可能有人認為頭50%..知易行難的!! 個人分享,由小學到中學,我不需女兒考第1/拿滿分,但絕不接受不合格或低於50%,偶而不合格或低於50%,是好易追的,但若跌至尾10%或滿崗紅,相信已為時以晚了.

萬一真係讀唔上英中,可以轉去中中,但是...此舉可能是先甜後苦的,因為大學是全英文的,將英文的適應期由中一推到大學,他們將會更痛苦..如父母一定要子女讀大學的,咁就要想清楚了.

yes,同我理念一樣。

講咗甘耐,好多ma ma 回應都好正面..

但其實我想問, 如果小朋友係得既.反而因為父母太担心而無去英中,大家又點睇呢?

原帖由 dder 於 08-12-31 21:22 發表
講咗甘耐,好多ma ma 回應都好正面..

但其實我想問, 如果小朋友係得既.反而因為父母太担心而無去英中,大家又點睇呢?

如果小朋友係得既,又冇去搏過英中,咁就晒曬,個心會好似對小朋友唔住。幾大自行都要搏一鋪,唔得惟有認命。

原帖由 ccspy 於 08-12-31 23:14 發表

如果小朋友係得既,又冇去搏過英中,咁就晒曬,個心會好似對小朋友唔住。幾大自行都要搏一鋪,唔得惟有認命。

我當日都係同個仔去咗間band 1,但唔收而家係band 2中中度讀,佢都讀得好好,好開心,唯獨英文真係差一皮。另外我有個朋友個囡,小學時頭10名內,入咗英中f.1時精英班,但估唔到f.2時竟然要入輔導班,正正因為佢d英文本身唔係咁好,讀起上嚟好多嘢唔明,而家我朋友頭都大埋,唔知點算。

甘為何佢f.1 係精英班 ?
f.2 又唔ok呢? 通常都係f.1 唔適應,f.2 好小小吧...

原帖由 eeyore0511 於 09-1-2 16:39 發表

我當日都係同個仔去咗間band 1,但唔收而家係band 2中中度讀,佢都讀得好好,好開心,唯獨英文真係差一皮。另外我有個朋友個囡,小學時頭10名內,入咗英中f.1時精英班,但估唔到f.2時竟然要入輔導班,正正因為佢d英文本身唔係咁好, ...

原帖由 dder 於 09-1-2 20:01 發表
甘為何佢f.1 係精英班 ?
f.2 又唔ok呢? 通常都係f.1 唔適應,f.2 好小小吧...
mouth:" />

F1係精英班,升唔到F2都見過。

當然有啦!

原帖由 judywan 於 09-1-2 20:17 發表

F1係精英班,升唔到F2都見過。

原帖由 88muimui 於 09-1-2 20:23 發表
當然有啦!

所以一D都唔覺得奇怪。只覺可惜。

我個人認為既然有能力考英中..(我講小學成績),不妨 try try....
都唔想得太多啦...  既來之則安之..
‹ 上一主題|下一主題