用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 各家長小心受騙
go

各家長小心受騙 [複製鏈接]

Dear Parents,
有一位用戶(a 字頭的)經常在BK不同 Forum 向家長推介一間位於油麻地地鐵附近 learning centre 的各類課程(包括中文、英文、普通話‧‧‧等),他會詐稱自己囝囝(或是囡囡)在該中心就讀,事實上他是該中心負責人,有很多BK家長巳受騙,雖然我巳向BK舉報,但發現他仍活躍於BK,請各位家長提高警覺,在接受推介時,儘量確定對方的背景,以免無辜受騙。
   0    0    0    0

是不是生果名字開始的那位呀?

有時係BK仲會見 d 「修羅男爵」添,左邊面問,跟住右邊面答.......做家長已經咁忙,求敎於人但又要過濾埋 d 廣告推銷,真係唔得佢 c

o個間中心我都試過堂,但有時o的o野就算呃都系一次咁多,試完堂覺得唔好家長都唔會報名.

原帖由 CHIULHJ 於 08-12-24 11:03 發表
有一位用戶(a 字頭的)經常在BK不同 Forum 向家長推介一間位於油麻地地鐵附近 learning centre 的各類課程(包括中文、英文、普通話‧‧‧等),他會詐稱自己囝囝(或是囡囡)在該中心就讀,事實上他是該中心負 ...

唔好意思
請問係點樣唔好法
因我仲諗住比個仔去上

原帖由 Hipuppy 於 08-12-25 08:57 發表
o個間中心我都試過堂,但有時o的o野就算呃都系一次咁多,試完堂覺得唔好家長都唔會報名.
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

其實我原意唔系想話佢o地好定唔好,只系想講咁o既宣傳手法有問題,但呃唔呃到家長又系另一個問題,因為試過覺得好先會報名,唔好都無理由報啦.至於你問我對間中心o既意見,我諗我遲o的PM你啦.

原帖由 yy13 於 08-12-26 14:35 發表
唔好意思
請問係點樣唔好法
因我仲諗住比個仔去上

hipuppy

因為我覺得試堂唔會睇到d 咩
所以我仔係無試過堂
我暫時只係口頭留左位未比$$$
麻煩你pm 多d 意見比我
如果真係唔好
我梗係唔想'side' $$$
因為一比要比3個月(=12堂=$2000)

原帖由 Hipuppy 於 08-12-26 22:27 發表
其實我原意唔系想話佢o地好定唔好,只系想講咁o既宣傳手法有問題,但呃唔呃到家長又系另一個問題,因為試過覺得好先會報名,唔好都無理由報啦.至於你問我對間中心o既意見,我諗我遲o的PM你啦.

...
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

最好梗係自己試o下堂啦!唔知你小朋友幾歲呢?如果上親子班,家長入埋去就清楚老師點教,又可以了解o下其他小朋友o既反應同埋學唔學到o野.如果小朋友自己入課室,落o左堂咪睇o下o的教材同問o下小朋友鍾唔鍾意o係o個度上堂,多少都會有o的幫助o架 !

原帖由 yy13 於 08-12-26 23:57 發表
hipuppy

所以我仔係無試過堂
如果真係唔好

...

對了! 是生果名字開始那位。

相信這類靠欺騙手法來搵食的用戶會定時轉變 account,以免被人發現或識破,所以家長要提高警覺。

原帖由 VeryHappyMum 於 08-12-25 03:06 發表
是不是生果名字開始的那位呀?

有時係BK仲會見 d 「修羅男爵」添,左邊面問,跟住右邊面答.......做家長已經咁忙,求敎於人但又要過濾埋 d 廣告推銷,真係唔得佢 c ...

Hi yy13,

一次過要付3個月學費是否有點過份?為何你還會考慮接受?

hipuppy

所以我仔係無試過堂
如果真係唔好

...

好多都係扮用家,好似果間Jolly Kingdom都係,我上次上去唔覺意有個小朋友開門比我,果位阿姐行開左,見到佢地部電腦上左BK,個用戶名就係佢地响到開左個post話K3小朋友英文拎左幾多個盾,自己係用家覺得好好所以推介比各位媽咪,點知又係好多人中蕉.

時有發生啦..........多謝你既提點....何止學習中心/補習社.........學校都會咁做............有時真係忍唔住出左聲.....

原帖由 CHIULHJ 於 08-12-24 11:03 發表
有一位用戶(a 字頭的)經常在BK不同 Forum 向家長推介一間位於油麻地地鐵附近 learning centre 的各類課程(包括中文、英文、普通話‧‧‧等),他會詐稱自己囝囝(或是囡囡)在該中心就讀,事實上他是該中心負 ...

原帖由 BBR 於 08-12-29 16:51 發表
好多都係扮用家,好似果間Jolly Kingdom都係,我上次上去唔覺意有個小朋友開門比我,果位阿姐行開左,見到佢地部電腦上左BK,個用戶名就係佢地响到開左個post話K3小朋友英文拎左幾多個盾,自己係用家覺得好好所以推介比各 ...

咁,跟住點你做?

米當睇唔到,跟住我有上網叫各位媽咪小心,但好多人都唔信都要去報,跟住又PM我話中蕉,我自己都讀左一個月無再上,果間野直情係謀人寺. 重有一間Graceful Hand都係,都唔知好彩定唔好彩,上次我上去又比我見到佢地又响BK到回應

原帖由 VeryHappyMum 於 08-12-29 17:27 發表

咁,跟住點你做?

原帖由 BBR 於 08-12-29 17:47 發表
米當睇唔到,跟住我有上網叫各位媽咪小心,但好多人都唔信都要去報,跟住又PM我話中蕉,我自己都讀左一個月無再上,果間野直情係謀人寺. 重有一間Graceful Hand都係,都唔知好彩定唔好彩,上次我上去又比我見到佢地又响BK到 ...

佢地要keep住回應,好唔得閒架麻..........比你撞中都唔出奇,跟本就成日都on住line,

原帖由 Sindy 於 08-12-29 17:57 發表

佢地要keep住回應,好唔得閒架麻..........比你撞中都唔出奇,跟本就成日都on住line,

原帖由 BBR 於 08-12-29 18:12 發表

話時話,又係題外話,你囡囡最終讀邊間,山上綠草如茵個間,定真係有驚喜 ???

我重未決定,點會有驚喜 ,幾間都响山上喎 ,綠草如茵就唔覺,好多蚊就覺. 等多半年就知讀邊間

原帖由 VeryHappyMum 於 08-12-29 22:55 發表

話時話,又係題外話,你囡囡最終讀邊間,山上綠草如茵個間,定真係有驚喜 ???

原帖由 BBR 於 08-12-30 00:07 發表
我重未決定,點會有驚喜 ,幾間都响山上喎 ,綠草如茵就唔覺,好多蚊就覺. 等多半年就知讀邊間

嘩,飛鵝山下仲唔綠草如茵?其他的都是被混凝土森林包着的啊 !

yy13,
PMo左你啦!

hipuppy

所以我仔係無試過堂
如果真係唔好

...
‹ 上一主題|下一主題