用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇油尖旺, 深水步既媽咪一齊傾下
樓主: January
go

有冇油尖旺, 深水步既媽咪一齊傾下 [複製鏈接]

January :

我地今年9月才知道個仔有問題  ....
之後問左好多人及搵左好多其他學校 .....
最後搵到STEPS .... 咁o岩有位我地就即刻報名 ....
依家返左差唔多3個月學 ...  由佢只講單字到依家講下d句子....佢依家都會同d小朋友玩 ... 有時仲會o係學校到學到既野做返出黎 ...
仲唱埋歌仔做動作 ... (不過唔知佢唱乜 ??)
但係佢仍然情緒比較緊張及脾氣差 ....
我覺得佢o係steps 都幾好 ....

Sze0830
原帖由 January 於 09-1-3 22:30 發表
Hi Sze0830,
我囝囝讀緊i位, 係果度只返星期六既小組. 都係返左兩三個, 不如你分享下.

Sze0830,

3個月就有咁大既進步, 你仔仔好叻呀! 我仔仔之係steps上左星期六小組半年(4個月幼兒導師訓練, 2個月3t訓練), 11開始因要做st個人訓練, 所以無join啦.

原帖由 sze0830 於 09-1-6 10:12 發表
January :

我地今年9月才知道個仔有問題  ....
之後問左好多人及搵左好多其他學校 .....
最後搵到STEPS .... 咁o岩有位我地就即刻報名 ....
依家返左差唔多3個月學 ...  由佢只講單字到依家講下d句子....佢依家 ...

hi sze0830,
其實雖然我囝囝返左短短幾個月, 不過我地係係當中學到野. 我始終覺得返學都係好短時間, 最重要都係學左之後係家居訓練先係最幚到同見到成效.
我自己都去左幾間中心, 其實佢地都好有經驗, 校長同導師都好有心.
原帖由 fjbaby 於 09-1-6 12:44 發表
Sze0830,

3個月就有咁大既進步, 你仔仔好叻呀! 我仔仔之係steps上左星期六小組半年(4個月幼兒導師訓練, 2個月3t訓練), 11開始因要做st個人訓練, 所以無join啦.

...
nil

希望大家小朋友盡快康復 .... 做回平常的小朋友 .....
大家一齊努力 .... 加油 ...

原帖由 January 於 09-1-6 21:19 發表
hi sze0830,
其實雖然我囝囝返左短短幾個月, 不過我地係係當中學到野. 我始終覺得返學都係好短時間, 最重要都係學左之後係家居訓練先係最幚到同見到成效.
我自己都去左幾間中心, 其實佢地都好有經驗, 校長同導師都 ...

Hi January,

你好呀... 我阿仔排緊i位,應該09年9月入學,但係我覺得佢pt, ot 都差,想請教點樣可以讀i位又去醫院做pt呢?係咪有咩特別方法o架?因為聽人講,入左i位就只得ot, pt 幾個月先黎學校觀察一次咋.....

thanks,
annaanna

原帖由 January 於 08-12-30 14:57 發表
Hi fjbaby,
係呀, 我都係呀, 之前小跳豆四點鐘, 阿囝一訓醒覺就要放學去太子上堂. 都好趕架. 來緊改左四點半就真係好好多. 佢又要出去上ot, 有時又要去醫院做物理冶療呀, 成日都好多遲到早退. 哈哈, 好采學校都好配 ...

原帖由 annaanna 於 09-1-7 15:21 發表
Hi January,

你好呀... 我阿仔排緊i位,應該09年9月入學,但係我覺得佢pt, ot 都差,想請教點樣可以讀i位又去醫院做pt呢?係咪有咩特別方法o架?因為聽人講,入左i位就只得ot, pt 幾個月先黎學校觀察一次咋.....

thanks,
annaa ...

sorry, 我是路過的.
我以前是i位老師, 試過有小朋友又讀i位,
又可以去醫院training(每月約2次),
但佢真係比較弱, ot到校時發現佢肌肉張力/協調..
比較差, 社交都被動, 於是問家長會否抽到時間
去醫院同小朋友做training.

之後就去左九龍醫院做training,
主要是在體能室玩推波/拼板/穿珠/練力網/手力膠..,
大約8個家庭一齊, ot教左你點做, 佢就在旁指導.
玩左一輪之後, 就group埋小朋友食茶點,
呢個時候就要求小朋友要發聲/說出要求.

不過可以肯定的是不是每個ot也會這樣做的,
我只見過1個ot做這個社交小組.
至於你問有什麼特別方法 ?!?!
我覺得是盡量自己爭取, 同遇到一個好ot/pt.

Hi Annaanna,

吾好意思, 可能我誤導左你. 我地吾係keep住有得做ot同pt架. ot我地至今都冇係醫院做過. pt都只係見左冶療師一次同埋下一次見完之後可能出年先可以有得再去.

我諗係冇咩特別既方法, 就算我讀緊i位, 但排到位之前當見完cac醫生同社工之後係佢地主動話要安排我地約見職業冶療師同物理冶療師架喎. 會吾會係你囝囝情況吾係你想像中咁差所以先吾駛見冶療師呀? 定係排緊未見到你?

我囝囝見cac醫生果陣佢真係勁吾掂. 其實我地都排左大約半年, 係上個月先笫一次見到冶療師, 其實吾係每月都有得做架, 係睇雖要架. 冶療師有講過如果阿囝追返貼d, 咁就可能去埋下一次年尾先再約見.

至於小組cac都有架, 又係要排, 佢地都係有雖要冶療師先會同你排, 我囝社交好差, 我到而家都未排到呀. 佢地話最快要等半年至一年先有, 但我到而家都未有通知呀.

但我地一開始已經冇等, 因為當初知阿囝好吾掂想快d追返. 自己係出面私人做ot, st. 而家雖然學校有i位, 但其實係吾夠, 我地仍自費出去上st, ot, 參加小組.  不過都係果句, 阿囝係出面上堂其實時間好短時間, 主要都係靠我地學左返屋企不斷練習先會有進步.
原帖由 annaanna 於 09-1-7 15:21 發表
Hi January,

thanks,
annaa ...

nil

吾知除左我同fjbaby之外仲有冇住係呢區既一齊傾下計呢.....
nil

我住黃埔o架﹗不過我要番工,如果約出黎玩都要等星期日lu~ 因為阿仔星期六都要上個別+小組.... 好忙嘛,大家都明啦﹗

原帖由 January 於 09-1-8 00:08 發表
吾知除左我同fjbaby之外仲有冇住係呢區既一齊傾下計呢.....

january,
其實我阿仔讀左1年多s位喇,果日係我主動要求再去做評估,原本話要等到2,3月,不過上星期六o岩o岩有人唔去,我地zip左個位囉﹗去到做評估,又係勁唔掂,當時醫生叫佢做野,鐘意就做,唔鐘意就唔理人,自己玩,攪到評估結果同比佢真正年齡差好遠,醫生亦唔見議轉校,但係因為好多因素,我地緊持轉e位,不過諗諗下i位可能仲好,不過就要自費出去上st, ot, pt, 小組etc...

唉,去做評估真係慘過考會考,個醫生叫你做野,3秒唔做就當你唔識,但係平時o係學校or 自費上個別果陣,表現完全唔同囉....

不過我地都不停帶佢上小組,上個別,希望可以pick up 番啦﹗

大家都要努力呀﹗

annaanna

原帖由 January 於 09-1-7 23:59 發表
Hi Annaanna,

吾好意思, 可能我誤導左你. 我地吾係keep住有得做ot同pt架. ot我地至今都冇係醫院做過. pt都只係見左冶療師一次同埋下一次見完之後可能出年先可以有得再去.

我諗係冇咩特別既方法, 就算我讀緊i位,  ...

我明喇,其實咩都係要自己爭取嘛,不過都希望阿仔可以遇到個好o既ot, pt啦﹗

thanks!!

annaanna

原帖由 crystal媽咪 於 09-1-7 23:04 發表

sorry, 我是路過的.
我以前是i位老師, 試過有小朋友又讀i位,
又可以去醫院training(每月約2次),
但佢真係比較弱, ot到校時發現佢肌肉張力/協調..
比較差, 社交都被動, 於是問家長會否抽到時間
去醫院同小朋友做tra ...

hi annaanna,

我未上過s位所以吾太清楚, 但老實講你都諗到i位既訓練, 一日半個鐘又要視乎遇到過好吾好既ib老師同st再加埋d小朋友仲未必合作咁訓練. 所以我識既小朋友讀i位, 過過都追更咁架, 有時早返學, 有時早放學, 星期六,日都full booking, 因為上吾同既組同訓練.

其實黃埔都好近, 遲d一齊約出去玩啦 :)
原帖由 annaanna 於 09-1-8 09:19 發表
我明喇,其實咩都係要自己爭取嘛,不過都希望阿仔可以遇到個好o既ot, pt啦﹗

thanks!!

annaanna
nil

出黎玩下傾下計都好o架﹗交流下嘛﹗
s位,好多人話係最全面o既,因為有齊3t,不過我阿仔讀果間s位,d 個別堂仲少過i位,每個月先得1-2次咋,而3t,1個月先得1次,如果只夠佢地就c 得人多lu~

原帖由 January 於 09-1-8 10:20 發表
hi annaanna,

我未上過s位所以吾太清楚, 但老實講你都諗到i位既訓練, 一日半個鐘又要視乎遇到過好吾好既ib老師同st再加埋d小朋友仲未必合作咁訓練. 所以我識既小朋友讀i位, 過過都追更咁架, 有時早返學, 有時早放學 ...

annaanna

你小朋友幾大呀!依家讀緊s位要轉I位?是自己要求轉嗎?其實S位資源比I位好,咁你小朋友有冇咩大進步
我小朋友係去年8月入讀i位,st就兩個星期一次,ot係開學時來個一次,只係話比i位老師聽小朋友有咩問題叫老師做咩訓練,pt 到依家都未來過,每日I位老師只做20分鐘訓練,我個i老師係唔比家居訓練,又好少主動找我傾仔仔的情況,我同佢傾阿仔有咩問題時佢只會聽吓但不會在意,亦不會有什麼意見給你,佢好似覺得你教佢做咩咁,所以我都冇cut私人訓練,我覺得阿仔進步係佢自己大個能力叻咗,個i老師只係幫得好小
未有i位前阿仔係有醫院到做pt,但個pt好唔點冇心機教我仔,成日講有i位就要cut,講真我唔希罕佢教,簡直晒時間去,如果我冇揾私人pt,只靠佢相信阿仔到依家都唔識行,好彩當時遇到協康好pt
3歲時係評做中心做評估時,我同個醫生講cut咗pt,個醫生見佢大肌真係好差,話揾pt同佢做評估,跟住排反醫院到做,今次個治療師ok好認真同阿仔做
排政府服務真係好睇彩數,一個好治療師可以幫到你,如果唔係只晒時間

人人都話s位好,我又唔見得係喎~ 可能要睇彩數同睇下番邊間s位囉﹗suppose s位係1對6,我阿仔間學校係1對8 (可能多過好多收生不足o既幼兒園﹗),同埋可能大家想要o既野唔同,學校係希望阿仔o係學校開開心心,玩下玩下就過一日,唔會迫佢地;但係阿仔已經遲左,做阿媽o既,阿仔又唔係唔學野,梗係想佢pick up 快d,唔駛落後咁耐嘛﹗

講真,s位上堂時間教o既野,真係有排都唔會追到出面(唔好鬧我,可能係阿仔學校o既問題﹗),阿仔識左好耐o既圖形、顏色、abc 甚至中文字,到依家學校都未教, 評估又話評一個月,見家長又話要一個月,又話因為放假,所以3t 同導師訓練呢幾個月好似冇咁

所以要求轉i位都係我地自己o既選擇,我知道冇得轉番轉頭,不過為阿仔好,寧願比多d 錢出去私人做﹗

原帖由 amon28 於 09-1-9 13:26 發表
annaanna

你小朋友幾大呀!依家讀緊s位要轉I位?是自己要求轉嗎?其實S位資源比I位好,咁你小朋友有冇咩大進步
我小朋友係去年8月入讀i位,st就兩個星期一次,ot係開學時來個一次,只係話比i位老師聽小朋友有咩問題叫老師 ...

呢排同阿仔攪緊"選小學" , 真是好頭痛.
小兒是從 i位轉入s位,(在i位, 我覺得浪費了时間), 在s位呢2年中進步幾好, 真是好多謝s位的老師, 特別班主任, 佢對小兒了解得好"透徹", 間中 都會提點我"應該點做". 我有什麼問題都會向老師請教.小兒今年的s位 1: 8 .{其中有3個小朋友是 其它問題, 所以小兒在語言上都有好大的進步} 上年是 1:7

Hi Amon,
好同意, 政府既野, 遇到過好"行"既冶療師就真係浪費時間.
我地排左半年終於有得見政府既ot, 佢話因為醫生話佢有雖要所以先安排做ot評估. 所謂既評估, 都冇特別野做, 只係叠下積木呀, 穿下珠咁....唉之後就話阿囝冇咩大問題, 應該吾駛點跟進, 佢冇好直接講, 但我地心裹有數啦. 私人既, 吾夾搵到夾, 最少可以揀麻.
至於i位, s位, 各有各人話好話吾好. 問心, 就算我果間有家居功課, 其實都吾係d咩訓練都只係日常自理野. 一星期一份, 其實佢吾比我地, 只要我地多d訓練佢自理都係一樣. 我好似從來冇見過pt同ot到訪喎. st兩星期到一次, 不過半個鐘, 吾好其望太高.
另外, 因為i位係大班, 所以如果我地d囝囝吾專注或者社交比較差既話, 其實老師都未必照顧得咁仔細, 再加上佢地能力又可能比同齡差d, 主動性又吾夠, 係班上可能蝕底d, 又或者可能成日吾明所以成日係學校遊晒云都未定, 所以吾好其望佢地係i位學到d咩喎. 我諗一般既小朋友可能就咁上堂就學晒, 但我地就可能要花多d心機同佢地溫習同練習.
進步都一定有, 不過就我囝囝而然, 因為佢一路都返緊不同既小組同訓練, 再加上我地都好努力同佢一齊溫習, 所以係吾係i位都一樣, 最緊要係佢返學返得開心, 每日有同小朋友接觸既機會我覺得都ok.   

原帖由 amon28 於 09-1-9 13:26 發表
annaanna
我小朋友係去年8月入讀i位,st就兩個星期一次,ot係開學時來個一次,只係話比i位老師聽小朋友有咩問題叫老師 ...
nil

i位同s位各有長短, 我諗最重要係睇我地既小朋友既能力去到邊, 佢最需要係咩, 比一個適切同埋開心既環境比佢學習同社交, 當然遇到一間好學校同老師/治療師都係要講彩數, 所以唔好抱太大期望佢地會完全幫到我地d小朋友, 反而家長先至係自己寶寶真正既st/ot/pt,  在私人訓練中盡量學習所有既訓練技巧方法,回家自己做家居訓練, 家長既努力耕耘, 就係小朋友既進步.

完全同意
原帖由 fjbaby 於 09-1-10 08:09 發表
i位同s位各有長短, 我諗最重要係睇我地既小朋友既能力去到邊, 佢最需要係咩, 比一個適切同埋開心既環境比佢學習同社交, 當然遇到一間好學校同老師/治療師都係要講彩數, 所以唔好抱太大期望佢地會完全幫到我地d小朋友 ...
nil

大家新年有咩節目?
原帖由 January 於 09-1-10 11:03 發表
完全同意
nil
‹ 上一主題|下一主題