用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇油尖旺, 深水步既媽咪一齊傾下
go

有冇油尖旺, 深水步既媽咪一齊傾下

我囝囝剛好三歲, 8月時cac話佢有自閉傾向. 佢社交比較差, 吾係好識同其他小朋友一齊玩, 幾內向. 一直都好想同佢結交差吾多年紀既朋友仔, 但無耐自己朋友, 親戚又冇. 囝囝雖然已經返緊學, 但同學仔都好忙. 試過約佢地都吾成功......好想幚佢搵社交夥伴. 如果你地都住附近大家一齊認識下, 傾下計丫.
nil

Hi,

我仔仔3歲2個月, 都係自閉傾向, 返緊i位, 佢社交都差. 我而家搵緊星期六d興趣/遊戲社交小組比佢, 增加佢同其他小朋友玩既機會, 好高興認識係你

原帖由 January 於 08-12-22 19:03 發表
我囝囝剛好三歲, 8月時cac話佢有自閉傾向. 佢社交比較差, 吾係好識同其他小朋友一齊玩, 幾內向. 一直都好想同佢結交差吾多年紀既朋友仔, 但無耐自己朋友, 親戚又冇. 囝囝雖然已經返緊學, 但同學仔都好忙. 試過約佢地 ...

Hi fjbaby,

我都好高興認識你. 亦好開心有人回覆.
其實我囝囝都返緊d小組. 不過我想係小組之外再可以認識下d朋友仔, 增加多d機會一齊玩, 交流下. 因為一般情況之下, 上堂都只係完左就各自散. 小朋友好少機會可以一齊相處耐少少....

我平日係協康返緊小跳豆, 星期六就返steps既3t.  係到多d交流下.  

原帖由 fjbaby 於 08-12-23 17:40 發表
Hi,

我仔仔3歲2個月, 都係自閉傾向, 返緊i位, 佢社交都差. 我而家搵緊星期六d興趣/遊戲社交小組比佢, 增加佢同其他小朋友玩既機會, 好高興認識係你

...

nil

我住旺角, 小兒6y, 現在返緊 s位. 平時周圍走上"小組", 星期六返緊"讀經班--純國語-親子班"

Hi 12312,
你好呀. 你囝囝六歲, 出年上小學喇?
讀經班, 係吾係係教會返架?
我都係基督徒. 但我只係星期日先帶囝囝返教會.

原帖由 12312 於 08-12-23 22:23 發表
我住旺角, 小兒6y, 現在返緊 s位. 平時周圍走上"小組", 星期六返緊"讀經班--純國語-親子班"
nil

回覆 # 的文章

january:\
星期日我都有返教會
讀經班 == 三字經班.

12312,
ic. 你囝囝已六歲, 希望以後可以向你請教....
我囝囝而家讀緊i位, 不過佢係好被動形, 而且做咩都慢版, 有時教佢都幾激氣. 雖然上緊幾個小組, 但社交都係吾係改善到好多. 所以先想識d朋友仔, 希望可以等佢有多d機會同其他小朋友一齊玩.
我未帶囝囝返主日學, 因為佢仍未明白, 到時遊云坐吾定怕佢影響到其他人.
原帖由 12312 於 08-12-24 00:15 發表
january:\
星期日我都有返教會
讀經班 == 三字經班.
nil

我仔仔之前一期都係協康返小跳豆,而家轉左另一組小咀巴friend club, 至於steps既3t, 我十一月開始無比佢再上.

我住荔枝角區, 仔仔因為平時返全日, 我諗都要係星期六日至得閒出黎玩下.

原帖由 January 於 08-12-23 18:16 發表
Hi fjbaby,

我都好高興認識你. 亦好開心有人回覆.
其實我囝囝都返緊d小組. 不過我想係小組之外再可以認識下d朋友仔, 增加多d機會一齊玩, 交流下. 因為一般情況之下, 上堂都只係完左就各自散. 小朋友好少機會可以一 ...

咁arm, 我都係基督徒, 係初信.

我而家係星期日都有比我仔仔返主日學, 我自己就上成人主日學.

原帖由 January 於 08-12-23 22:41 發表
Hi 12312,
你好呀. 你囝囝六歲, 出年上小學喇?
讀經班, 係吾係係教會返架?
我都係基督徒. 但我只係星期日先帶囝囝返教會.

Hi fjbaby,
真係好q喎, 我教會係荔枝角. 我未帶囝囝返主日學, 因為囝囝未跟到大隊.  我有小小怕會影響到其他人. 而且我教會係大教會, 返主日學好似返學咁, 放學d小朋友就趕住走, 都冇機會一齊玩下, 家長一齊傾下......我其實好想搵d細細地既, 因為好似warm d同埋佢可以多d機會同d教會小朋友一齊成長.

我囝囝係太子中心返小跳豆, 返左兩期喇. 下個月返第三期. 原本中心叫我地試下綜合遊戲冶療小組, 但因為係2:00-4:00所以我地冇join. 因我囝囝都返全日.
至於3t, 我地九月先開始返, 本來都想搵其他小組代替, 但係佢叫我地試下升班, 囝囝試左一次但係吾係好跟到, 想比佢試多幾堂再決定.
我住深水步果邊, 如果夾到都可以一齊出來玩.  

原帖由 fjbaby 於 08-12-25 00:54 發表
咁arm, 我都係基督徒, 係初信.

我而家係星期日都有比我仔仔返主日學, 我自己就上成人主日學.
nil

January,

你係米返恩福堂 ?我初時都想返呢間, 但同樣有你既想法, 怕仔仔影響到人, 增加主日學老師既負擔, 都諗左一排. 後來我有個朋友, 佢仔仔都係自閉症, 同佢做家居訓練的PST在另一教會亦是兒童主日學啟蒙班既老師, 我見佢仔仔都返到教會, 可能老師有同我地呢d 小朋友做開training 既經驗, 於是冒昧叫我朋友請求果位PST, 問可否讓我仔仔返主日學, 佢之後同我了解我仔仔d情況, 評估返佢地果班老師(工作人員)既應付能力 (因果班連同我仔仔已有三個自閉症小朋友), 最後都比我仔仔返了, 而我就順利成張返埋呢間教會. 好感恩我仔仔係教會好聽老師話, 比我想像中好好多, 因我怕仔仔麻煩到人, 此終老師都要兼顧其他小朋友.

我諗我仔仔應該曾經同你仔仔係協康係同班同學, steps就唔知, 因有三班, 可能我地係接送放學見過面都未定!

原帖由 January 於 08-12-25 12:14 發表
Hi fjbaby,
真係好q喎, 我教會係荔枝角. 我未帶囝囝返主日學, 因為囝囝未跟到大隊.  我有小小怕會影響到其他人. 而且我教會係大教會, 返主日學好似返學咁, 放學d小朋友就趕住走, 都冇機會一齊玩下, 家長一齊傾下.... ...

fjbaby,

係呀, 我返緊恩福, 都返左好多年. 未有囝囝之前都係活躍份子. 哈哈. 因為我係小組入第一個生小朋友, 所以其他組員既小朋友而家都只係BB, 有D仲吾生. 所以係小組入面都冇呢一方面既支持. 教會太大, 有時都感到幾lonely.

咁你教會係邊度......有機會都想去認識下.
囝囝返主日學呢個問題一直都係我地兩公婆好關注既事情. 因為我地真係好想小朋友從小係教會長大, 有固定既朋友囝一齊成長. 試過去朋友既教會, 但佢地d小朋友個個都5,6歲又好難溶入. 一直都在禱告神既帶領.

係呢, 你有冇聽過歷奇村? 佢地都係基督徒開既. 我想幚囝囝參加佢地個小領袖, 但要interview.

原帖由 fjbaby 於 08-12-25 17:03 發表
January,

你係米返恩福堂 ?我初時都想返呢間, 但同樣有你既想法, 怕仔仔影響到人, 增加主日學老師既負擔, 都諗左一排. 後來我有個朋友, 佢仔仔都係自閉症, 同佢做家居訓練的PST在另一教會亦是兒童主日學啟蒙班既老 ...
nil

January,

我返窩褔係旺角既第五堂. 分堂人數唔係好多. 果度兒童主日學有啟蒙班及幼稚園班.   

看了歷奇村既 website, 好似唔錯wo!

原帖由 January 於 08-12-26 09:18 發表
fjbaby,

係呀, 我返緊恩福, 都返左好多年. 未有囝囝之前都係活躍份子. 哈哈. 因為我係小組入第一個生小朋友, 所以其他組員既小朋友而家都只係BB, 有D仲吾生. 所以係小組入面都冇呢一方面既支持. 教會太大, 有時都感 ...

fjbaby,
哦, 原來係窩褔堂. 我會下星期去, 咁囝囝係吾係直接帶過去主日學果邊?
係呀, 我有同事既小朋友係歷奇村上緊, 我打過電話上去查詢, 佢地好注重家長方面既配合同方向, 佢地仲要daddy+mami+小朋友一齊interview. 好似好嚴謹....我諗佢都未必會收阿囝. 不過又試下又無防既. 我下星期interview, 到時再報料 :)

原帖由 fjbaby 於 08-12-26 19:43 發表
January,

我返窩褔係旺角既第五堂. 分堂人數唔係好多. 果度兒童主日學有啟蒙班及幼稚園班.   

看了歷奇村既 website, 好似唔錯wo!
nil

Hi fjbaby / January,

arm, 我仔仔3, 都係自閉傾向, 都係住荔枝角區, 都係基督徒.

我仔仔未返主日學, 因為怕會影響到其他人, 請問?
我仔仔返緊Step. 大人社交OK, 同小朋友社交比較差.
好高興認識係你

Hi 恩恩daddy,
你可以上網搵窩褔堂, 佢有幾堂, 時間地點都吾同. 我之前都認識窩褔堂, 因為佢同恩福既關係. 你自己母會有冇兒童主日學?
你囝囝係返一至五家係星期六?我囝囝係steps上緊星期六既3t, 呢兩堂上左四樓喇.  
好高興又認識多個朋友仔. 多d傾下, 交流下.
原帖由 恩恩daddy 於 08-12-27 11:50 發表

咁arm, 我仔仔3歲, 都係自閉傾向, 都係住荔枝角區, 都係基督徒.
我仔仔未返主日學, 因為怕會影響到其他人, 請問窩褔堂係邊?
我仔仔返緊Step. 佢同大人社交OK, 但佢同小朋友社交比較差.
好高興 ...
nil

我聽日問下先.

原帖由 January 於 08-12-27 10:18 發表
fjbaby,
哦, 原來係窩褔堂. 我會下星期去, 咁囝囝係吾係直接帶過去主日學果邊?

恩恩daddy,

很高興認識你!

你可以看:
http://www.whc.org.hk/displayContent.aspx?contentID=318&currCharSet=big5

我及仔仔返緊窩褔第五堂優才志潔於9:30-10:45既成人 / 兒童主日學.

原帖由 恩恩daddy 於 08-12-27 11:50 發表

咁arm, 我仔仔3歲, 都係自閉傾向, 都係住荔枝角區, 都係基督徒.
我仔仔未返主日學, 因為怕會影響到其他人, 請問窩褔堂係邊?
我仔仔返緊Step. 佢同大人社交OK, 但佢同小朋友社交比較差.
好高興 ...

我今日一早同個仔去左海洋公園玩呀, 阿仔玩得幾開心, 都玩到5點先走. 阿仔雖然間中有d扭計, 但都比上次十月去迪士尼進步左, 上次去迪士尼玩左唔夠兩個鐘, 佢就勁喊, 猛話要走.

今日真係好疲倦, 因阿仔去到陌生地方, 有時會驚, 之後唔肯落地行, 坐bb車都唔肯, 一味話要媽媽抱. 抱到我手軟.
想問下你地既小朋友有無呢d情況?

fjbaby,
好呀, 你幚我地問下, 我地下星期主日先去.  
我下星期放假, 都諗住帶囝囝去海洋公園. 我地對上果次去係年頭仲係兩歲幾果陣, 佢冇話好驚但就成日都話要抱吾肯行....一家大細都玩到謝晒.
我今個月頭剛去完迪士尼, 三歲同兩歲真有好大分別, 囝囝好enjoy, 最鍾意玩Dumbo, 除左太空山之外我地都玩晒. 見到d公囝人物又好開心. 冇成日話要抱. 我地一早去, 玩到下晝比佢訓左兩個鐘, 之後先可以玩到放完煙花先走. 不過迪士尼冇海洋公園咁大, 所以冇咁辛苦. 我地買左全年票, 有機會約埋一齊去玩:)
我尋日帶左囝囝去元朗大棠荔枝山莊, 囝囝都好開心, 佢完來好鐘意玩繩網. 玩極都吾肯走. 果度都幾好玩, 可以餵魚, 餵馬,坐牛車, 騎馬...

原帖由 fjbaby 於 08-12-27 21:39 發表
我今日一早同個仔去左海洋公園玩呀, 阿仔玩得幾開心, 都玩到5點先走. 阿仔雖然間中有d扭計, 但都比上次十月去迪士尼進步左, 上次去迪士尼玩左唔夠兩個鐘, 佢就勁喊, 猛話要走.

今日真係好疲倦, 因阿仔去到陌生地方 ...

nil